NEA

Χιλή: «Αν δεν μας σκοτώσει ο ιός, θα το κάνει η πείνα»

Χιλή: «Αν δεν μας σκοτώσει ο ιός, θα το κάνει η πείνα»

Αρκετές δεκάδες κάτοικοι της λαϊκής συνοικίας Λα Πιντάνα, στο Σαντιάγο, την πρωτεύουσα της Χιλής, αψήφησαν τον υποχρεωτικό περιορισμό που έχουν επιβάλει οι αρχές και διαδήλωσαν χθες Τετάρτη για να ζητήσουν να διανεμηθούν αμέσως τρόφιμα στους πολίτες, καθώς οι φτωχότεροι Χιλιανοί υποφέρουν εξαιτίας της αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας.

Σε αυτή τη συνοικία, παραδοσιακά εργατική, υποβαθμισμένη, με υψηλό δείκτη εγκληματικότητας, οι κάτοικοι αψήφησαν τον περιορισμό που εφαρμόζεται από την Παρασκευή στην πρωτεύουσα. Διαδήλωσαν με πανό και πλακάτ, στήνοντας φλεγόμενα οδοφράγματα, χτυπώντας κατσαρόλες, φωνάζοντας συνθήματα με τα οποία κατηγόρησαν την κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα ότι αδιαφορεί για την τύχη τους.

«Η κυβέρνηση είναι απούσα για εμάς, δεν λαμβάνουμε καμία βοήθεια, έχουμε αρρώστους με COVID(-19) που δεν τους βλέπουν, εξετάσεις δεν γίνονται έγκαιρα, δεν έχουμε τίποτα στην πραγματικότητα», είπε μια κάτοικος, η Ελένα, 30 ετών.

Σ’ ένα από τα πανό ήταν γραμμένο το σύνθημα «αν δεν μας σκοτώσει ο ιός, θα το κάνει η πείνα».

Αστυνομικοί και στρατιωτικοί που αναπτύχθηκαν επιτόπου επέτρεψαν σε συγκεντρωμένους, κυρίως στις γυναίκες, να διαδηλώσουν υπό τον όρο να μείνουν στα πεζοδρόμια.

«Πολλοί βρίσκουν δουλειά στην οικοδομή, άλλες είναι οικιακές βοηθοί, άλλοι δουλεύουν σε εμπορικά κέντρα — όλα αυτά έχουν κλείσει. Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Cooperativa άλλη κάτοικος, η Σεσίλια.

Οι διαδηλώσεις άρχισαν τη Δευτέρα σε νότιο προάστιο της πρωτεύουσας, το Ελ Μπόσκε, όπου ξέσπασαν εκτεταμένα βίαια επεισόδια.

Την προηγουμένη, ο πρόεδρος Πινιέρα, εξαιρετικά αντιδημοφιλής, εξήγγειλε ότι από τα τέλη του Μαΐου θα διανεμηθούν 2,5 εκατομμύρια πακέτα με τρόφιμα στις πιο ευάλωτες και φτωχές οικογένειες. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα διανεμηθούν κουπόνια για τρόφιμα, μέτρο το οποίο οι διαδηλωτές χαρακτήρισαν ανεπαρκές.

Η πανδημία του κορονοϊού εξαπλώνεται στη Χιλή. Οι αρχές κάνουν λόγο για 544 θανάτους από την COVID-19 επί συνόλου σχεδόν 54.000 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.