NEA

Σωτήρης Τσιόδρας: Η χαμηλή κυκλοφορία του ιού επιτρέπει το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων με κανόνες

Σωτήρης Τσιόδρας: Η χαμηλή κυκλοφορία του ιού επιτρέπει το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων με κανόνες

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Κατά τη χτεσινή ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών υγείας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας
για το νέο κορωνοϊό, Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε στα μέτρα ελέγχου και προστασίας της Δημόσιας Υγείας που θα ισχύσουν κατά το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν.

 

Εκ προοιμίου, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι «όλα είναι πρωτόγνωρα και δεν μπορεί να υπάρξει κάτι το οποίο να θεωρηθεί 100% εγγύηση για να ανοίξει κάτι».

«Αυτό που ξέρουμε με μαθηματική ακρίβεια, είναι ότι όταν βλέπεις αυξημένο αριθμό δεικτών που έχουν σχέση με τη βαρύτητα της νόσου στον πληθυσμό, με το R0, τον αναπαραγωγικό ρυθμό της πανδημίας, αναγκάζεσαι, και πιθανώς να αναγκαστούμε, να επαναφέρουμε και κάποια μέτρα στο μέλλον.

Αυτό δεν είναι της στιγμής. Της στιγμής είναι η χαμηλή κυκλοφορία του ιού και η πρόβλεψη για άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων με κανόνες».

 

Στη συνέχεια ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι αυτοί οι κανόνες, σε κάποιες περιπτώσεις, αφορούν την ελληνική πραγματικότητα, ενώ σε άλλες τίθενται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με διεθνείς οργανισμούς, ενώ αναφέρθηκε στις πρόσφατες,

διεθνείς οδηγίες από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων που αφορούν τις αερομεταφορές και τους κανόνες που προτείνεται να εφαρμόζονται, οι οποίοι είναι μεν εξαιρετικά λεπτομερείς -όσον αφορά τους επιβάτες, το αεροπλάνο, τα μέλη πληρώματος του αεροπλάνου, την αντιμετώπιση ενός ύποπτου περιστατικού από την αρχή της επιβίβασης μέχρι την αποβίβαση από το αεροπλάνο- όμως δεν περιλαμβάνουν το testing.  «Δεν προτείνεται από τη διεθνή συνομοσπονδία και το ευρωπαϊκό CDC, γιατί μπορεί να σου δώσει ψευδή αίσθηση ασφάλειας, να σε ωθήσει στο να μην τηρείς τα μέτρα προστασίας τόσο καλά και φυσικά να μην το πιάσει γιατί θα είναι στη περίοδο επώασης».

«Το testing φαίνεται ότι δεν κερδίζει έδαφος, τουλάχιστον σαν κριτήριο ανοσίας ή εισόδου σε μια χώρα. Δεν κερδίζει έδαφος στις ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά μπορεί να γίνει εάν κάποια χώρα το κρίνει απαραίτητο για κάποιες χώρες οι οποίες κρίνονται σαν υψηλού κινδύνου».

 

Οι δυσκολίες στην ιχνηλάτηση των επαφών

Για το θέμα του ελέγχου σε περιπτώσεις συμπτωματικού τουρίστα και στην ανάγκη της ιχνηλάτησης των επαφών του, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι είναι «εξαιρετικά δύσκολο θέμα. Στην Ελλάδα μπορεί να γίνει. Όταν αυτός γυρίσει στην πατρίδα του, πώς θα γίνει;», ενώ αναφέρθηκε στις ψηφιακές εφαρμογές, για τις οποίες γίνεται πάρα πολύς λόγος και σε διεθνές επίπεδο, αλλά προς το παρόν δεν έχουν ακόμα λειτουργήσει με τρόπο που λύνει προβλήματα.

 

Ο παράγων «διασποράς k»

 

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στον επιδημιολογικό δείκτη που είναι γνωστός ως «παράγων διασποράς k», που δείχνει πόσο η Covid-19 και κάθε άλλη επιδημία τείνει να βασίζει την εξάπλωση της όχι σε μια ευρεία διασπορά στον πληθυσμό, αλλά σε λίγες εστίες υπερ-μετάδοσης. Όσο χαμηλότερος είναι ο δείκτης k, τόσο αυτό σημαίνει ότι η μετάδοση του κορωνοϊού προέρχεται από ένα μικρό αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι τη μεταδίδουν στους υπόλοιπους.

«Είναι μαθηματική εκτίμηση και πάλι έχει να κάνει με βαθύτερες λεπτομέρειες, όσον αφορά στην κυκλοφορία του ιού σε μια χώρα. Σίγουρα, θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον πρωτόκολλα πρόληψης μετάδοσης της νόσου.

Όταν το 99,7% προκύπτει από τέτοια φαινόμενα υπερμετάδοσης σε κλειστούς χώρους, όπου κάποιος αθώος, μπορεί και ασυμπτωματικός αθώος, μεταφέρει τη νόσο σε δεκάδες άλλους, οι οποίοι δεκάδες άλλοι τις επόμενες ημέρες θα μεταφέρουν σε άλλο κλειστό χώρο. Θεωρώ ότι θα μας βοηθήσει το μέλλον να λειτουργήσουμε προβλεπτικά, ώστε να προλάβουμε ακόμα περισσότερες εστίες διασποράς του ιού. Αλλά χρειάζεται να λειτουργήσει μαζί με μια πολύ καλή διαδικασία ιχνηλάτησης».