NEA

STOP στις κυβερνοεπιθέσεις νοσοκομείων και εργαστηρίων ζητά ο Ερυθρός Σταυρός

STOP στις κυβερνοεπιθέσεις νοσοκομείων και εργαστηρίων ζητά ο Ερυθρός Σταυρός

Ο Ερυθρός Σταυρός ζήτησε να τερματιστούν οι κυβερνοεπιθέσεις σε νοσοκομεία και ιατρικά εργαστήρια στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, σε επιστολή του που δημοσίευσε σήμερα και την οποία έχουν υπογράψει πολλές  προσωπικότητες από την πολιτική και τις επιχειρήσεις.

Αυτού του είδους οι επιθέσεις θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και οι κυβερνήσεις «θα πρέπει να λάβουν άμεση και αποφασιστική δράση» για να τις σταματήσουν, τονίζεται στην επιστολή. Ελπίζουμε ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα δηλώσουν τη δέσμευσή τους στους διεθνείς κανόνες που απαγορεύουν τέτοιου είδους ενέργειες», επεσήμανε ο Πίτερ Μάουρερ πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού.

Ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ και η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ είναι μεταξύ των 42 προσωπικοτήτων που έχουν υπογράψει την επιστολή, την πρωτοβουλία για την οποία είχε το Cyberpeace Institute, μια μη κυβερνητική οργάνωση αποστολή της οποίας είναι να αποτρέψει να «γίνει όπλο» το διαδίκτυο.

Το αίτημα αυτό διατυπώνεται ένα μήνα αφού η Τσεχία κατήγγειλε ότι το υγειονομικό της σύστημα έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Σε ανακοίνωσή του ο Πομπέο χαρακτήρισε την επίθεση «βαθιά ανεύθυνη και επικίνδυνη», ενώ πρόσθεσε ότι οι δράστες θα πρέπει «να αναμένουν τις επιπτώσεις». Η Τσεχία και η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχουν διευκρινίσει ποιος ευθύνεται για την επίθεση.

Τους τελευταίους μήνες κυβερνοπειρατές έχουν βάλει στο στόχαστρο νοσοκομεία με ιούς, για τα εκβιάσουν ή για να κρατήσουν ως λύτρα τα δεδομένα τους. Άλλες ομάδες χάκερς έχουν στοχοθετήσει ιατρικά ερευνητικά κέντρα για να κλέψουν πολύτιμα στοιχεία για τη θεραπεία της covid-19. _ΕΜ