ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Η κρίση της COVID-19 πρόκληση για τους φαρμακοποιούς στη χρήση της τεχνολογίας

Η κρίση της COVID-19 πρόκληση για τους φαρμακοποιούς στη χρήση της τεχνολογίας

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας μπορούν να συμφωνήσουν ότι μία από τις  επενδύσεις της πανδημίας COVID-19 είναι ο τρόπος με τον οποίο έχει προωθήσει την τηλε-υγεία προς τα εμπρός. Όπως πολλοί άλλοι επαγγελματίες υγείας, ορισμένοι φαρμακοποιοί έπρεπε να κάνουν μια γρήγορη μετάβαση στην τηλεθεραπεία.

Η τηλε-υγεία είναι ένας ευρύς όρος και αναφέρεται σε μια σειρά υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης που παρέχονται από απόσταση, οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν κλινικές υπηρεσίες αλλά και μη κλινικές υπηρεσίες, παρακολούθηση ζωτικών σημείων, εκπαίδευση υγείας και άλλα. Η τηλεϊατρική υπάγεται στην τηλεθεραπεία, αλλά αναφέρεται σε απομακρυσμένες κλινικές υπηρεσίες. Συνήθως, οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής παρέχονται από γιατρούς, ενώ η τηλεθεραπεία μπορεί να παρέχεται από ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών στον τομέα της υγείας, όπως «νοσηλευτές, φαρμακοποιούς και άλλους», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τηλεφαρμακευτική είναι η παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης μέσω τηλεπικοινωνιών σε ασθενείς σε περιοχές όπου ενδέχεται να μην έχουν άμεση επαφή με φαρμακοποιό. Ακριβώς όπως η τηλεϊατρική ήταν απαραίτητη κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19, το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για την τηλεφαρμακευτική.

Μια ανάλυση των Frost και Sullivan διαπίστωσε ότι οι επισκέψεις για τηλεθεραπεία αυξήθηκαν κατά 50% το μήνα Μάρτιο και μια πρόσφατη δημοσκόπηση από μια μεγάλη εταιρεία έρευνας αγοράς διαπίστωσε ότι περισσότεροι από ένας στους οκτώ Αμερικανούς συμμετείχαν σε βίντεο συμβουλή από έναν επαγγελματία υγείας τους τελευταίους μήνες.

Η επιτυχία της τηλεθεραπείας εξαρτάται επίσης από ένα βασικό δημογραφικό: τους ασθενείς σε αγροτικές κοινότητες που έχουν πρόσβαση σε internet υψηλής ταχύτητας. Γι’ αυτούς, η επιτυχημένη επικοινωνία μέσω της τηλεϋπηρεσίας απαιτεί την επέκταση της ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Η Amber Briggs, PharmD, ειδικός σε κλινικά φαρμακεία για το Σύστημα Υγείας της Αλάσκας έχει προετοιμαστεί γι' αυτή τη στιγμή, να διαχειριστεί δηλαδή με την τηλεθεραπεία ασθενείς από απόσταση. «Αυτή ήταν μια ευκαιρία για τους φαρμακοποιούς να μπουν στο ρόλο που είχαμε σκοπό να παίξουμε», δήλωσε η Briggs. «Από την δική μου άποψη, το έχουμε κάνει».