NEA

K. Μητσοτάκης: Δώσαμε απόλυτη προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας

K. Μητσοτάκης: Δώσαμε απόλυτη προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας

«Πλησιάζοντας πια στο τέλος της πρώτης φάσης αντιμετώπισης της επιδημίας του κορωνοϊού με επιτυχία καταφέραμε και σταθήκαμε ως κοινωνία απέναντι σε αυτή την πρόκληση αλλά, κυρίως, σταθήκαμε ο ένας δίπλα στον άλλο και προστατεύσαμε πάνω απ’ όλα τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του, εχτές το απόγευμα στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων «Ο Άγιος Παντελεήμων», στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στην πολιτική που χάραξε η κυβέρνηση για την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας -κυρίως οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας- και δώσαμε απόλυτη προτεραιότητα σε κλειστές προνοιακές δομές, διότι γνωρίζαμε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε αυτές τις δομές ήταν πολύ μεγάλος».

«Δεν είχαμε θανάτους, δεν είχαμε κρούσματα, ουσιαστικά, σε κλειστές δημόσιες δομές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας τι έγινε σε άλλες χώρες, όπου «οι αντίστοιχες αυτές δομές ήταν ουσιαστικά φυτώρια γρήγορης διάδοσης του ιού, με πολλούς θανάτους, πολλές χώρες, μάλιστα, έφταναν στο σημείο να μην καταγράφουν καν τους θανάτους σε αυτές τις δομές και κατέγραφαν μόνο τους θανάτους ηλικιωμένων, οι οποίοι έχαναν τη μάχη με τη ζωή στα νοσοκομεία», όμως, «εμείς το αποτρέψαμε αυτό και αξίζουν διπλά συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια».

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη το προσωπικό της δομής για τις υπηρεσίες που προσφέρει στους ηλικιωμένους και σε όλους όσοι βρίσκονται σε ανάγκη, σημειώνοντας ιδιαίτερα πως κατά την περίοδο της πανδημίας, το θεραπευτήριο έλαβε εγκαίρως όλα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να διαφυλάξει την υγεία τόσο των περιθαλπόμενων όσο και του προσωπικού. Επισημαίνεται, πως σε τεστ για τον SARS-CoV-2, που πραγματοποιήθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τα αποτελέσματα όλων ήταν αρνητικά.

Σε ό,τι αφορά τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τις προνοιακές δομές ο πρωθυπουργός είπε ότι «προσθέσαμε προσωπικό και πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο αυτήν την έκτακτη ενίσχυση θα μπορέσουμε να τη διατηρήσουμε σε επίπεδα τέτοια ώστε να μπολιάσουμε το προσωπικό των προνοιακών δομών με νέους συμπολίτες μας οι οποίοι θα έρθουν να εργαστούν με κέφι για να υποστηρίξουν τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας».

Για το Θεραπευτήριο «Ο Άγιος Παντελεήμων» σημείωσε ότι «παραλάβαμε μια δομή με πολλές δυσκολίες», αναγνωρίζοντας πως «η διοίκηση κατέβαλε πολύ σημαντικές προσπάθειες για να μπορέσω εγώ, σήμερα, να βλέπω αυτήν την εικόνα και ξέρω ότι πάντα βάζουμε τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά και θα κάνουμε τη δομή ακόμα καλύτερη».

Στον πρωθυπουργό προσφέρθηκε ως αναμνηστικό της επίσκεψης ένα χαλί που έφτιαξαν οι οικότροφοι του ιδρύματος αλλά και μια χειροποίητη μάσκα προκειμένου να τον προστατεύει -ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντικατέστησε με αυτήν τη μάσκα που φορούσε.

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βίκυ Νάκου. Παρών ήταν και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας. _Σ.Α.