NEA

Ραγδαία η εξάπλωση του κορωνοϊού σε Βραζιλία, Περού και Χιλή

Ραγδαία η εξάπλωση του κορωνοϊού σε Βραζιλία, Περού και Χιλή

Η εξάπλωση του κορωνοϊού «επιταχύνεται» στη Βραζιλία, στο Περού και στη Χιλή, προειδοποίησε σήμερα περιφερειακή υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καλώντας αυτές τις χώρες να μην χαλαρώσουν τα μέτρα που υιοθέτησαν για την επιβράδυνση της διασποράς του ιού.

«Στη Νότια Αμερική, ανησυχούμε ιδιαίτερα δεδομένου ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βραζιλία είναι ο υψηλότερος σε μια περίοδο επτά ημερών, από την έναρξη της πανδημίας», δήλωσε η Καρίσα Ετιέν, διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO), με έδρα την Ουάσιγκτον.

«Το Περού και η Χιλή κατέγραψαν επίσης υψηλά ποσοστά, ένδειξη ότι η εξάπλωση επιταχύνεται σε αυτές τις χώρες», πρόσθεσε.

 Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική μετρούν 774.767 επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού και περισσοτέρους από 41.600 νεκρούς, σύμφωνα με απολογισμό που συνέταξε το Γαλλικό Πρακτορείο βάσει επίσημων πηγών μέχρι χτες το βράδυ, ώρα Ελλάδος.

Ο ημερήσιος αριθμός των νέων μολύνσεων ξεπέρασε αυτόν της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθιστώντας τη λατινοαμερικανική ήπειρο «αναμφίβολα» το νέο επίκεντρο της πανδημίας, σύμφωνα με τον PAHO.

«Για την πλειονότητα των χωρών της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής, δεν είναι η ώρα να χαλαρώσουν τους περιορισμούς ή να μειώσουν τη στρατηγική πρόληψης», υπογράμμισε η Καρίσα Ετιέν.

Και τούτο, ενώ ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε ορισμένες λατινοαμερικανικές χώρες πιθανότατα απέχει μακράν από την πραγματικότητα, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch /HRW).

Η Βενεζουέλα, η οποία έχει σχεδόν 30 εκατομμύρια κατοίκους, καταγράφει επίσημα μόλις 10 θανάτους που οφείλονται στην Covid-19 και 1.121 μολύνσεις.

«Πιστεύουμε ότι οι αριθμοί, τα στατιστικά στοιχεία που παρέχει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, τα στατιστικά στοιχεία του (προέδρου) Νικολάς Μαδούρο, είναι εντελώς παράλογα και δεν είναι αξιόπιστα», δήλωσε σήμερα ο Χοσέ Μιγκέλ Βιβάνκο, διευθυντής του HRW για τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με μια «μετριοπαθή εκτίμηση», της γιατρού Κάθλιν Πέιτζ, αναπληρώτριας καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, φέρεται να υπάρχουν τουλάχιστον 30.000 θάνατοι από κορωνοϊό στη Βενεζουέλα. _ΑΓ