NEA

Χιλή: Δύσκολες αποφάσεις για τους γιατρούς

Χιλή: Δύσκολες αποφάσεις για τους γιατρούς

Ραγδαία η αύξηση των κρουσμάτων. Στα όριά του το σύστημα υγείας της χώρας

 

Γιατροί σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας της Χιλής προειδοποίησαν χθες Τετάρτη ότι οι κλίνες εξαντλούνται καθώς τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό στο Σαντιάγο, φέρνοντας το προσωπικό στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) αντιμέτωπο με πολύ δύσκολες αποφάσεις, καθώς ασθενείς πλημμυρίζουν το σύστημα υγείας.

Οι ημερήσιοι απολογισμοί νέων κρουσμάτων μόλυνσης στη Χιλή έχουν τετραπλασιαστεί από τις αρχές του Μαΐου σε επίπεδο περί τα 4.000· το σύνολο ξεπέρασε το όριο των 80.000 χθες. Οι ΜΕΘ στο Σαντιάγο πλέον είναι κατειλημμένες κατά 97%, κατέδειξε έρευνα της Εταιρείας Εντατικολογίας της Χιλής.

Η πλημμύρα των κρουσμάτων προκαλεί πανικό. Πολλοί γιατροί δεν κρύβουν ότι φοβούνται πως πολύ σύντομα θα καλούνται να αποφασίζουν ποιοι ασθενείς θα πρέπει να οδηγηθούν στις τελευταίες διαθέσιμες κλίνες και ποιοι θα πρέπει να περιμένουν.

«Με τον ρυθμό που πάμε, η κατάσταση στην οποία θα πρέπει να διαλέγουμε μας περιμένει στη γωνία», εξήγησε ο Χουάν Κάρλος Σαΐδ, γιατρός στο δημόσιο νοσοκομείο Sótero del Río της πρωτεύουσας.

Η αμερικανική ήπειρος αποτελεί το νέο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού, τόνισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) προχθές Τρίτη. Μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στις ΗΠΑ προβλέπει ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 θα αυξηθούν με ραγδαίους ρυθμούς στη Βραζιλία, στη Χιλή και άλλες χώρες της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής έως και τον Αύγουστο.

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα δήλωσε σε δημοσιογράφους χθες ότι η κυβέρνησή του εργάζεται σκληρά για να αυξηθούν οι διαθέσιμες κλίνες και ο εξοπλισμός εν μέσω της επιδεινούμενης κρίσης, αναγνώρισε όμως ότι η απειλή της κατάρρευσης του συστήματος είναι απτή.

«Το σύστημα υγείας μας, ειδικά στο Σαντιάγο, βρίσκεται πολύ κοντά στα όρια των δυνατοτήτων του», παραδέχθηκε ο Πινιέρα έπειτα από μια επίσκεψη που έκανε σε κέντρο για ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι πάντως συστήνουν ψυχραιμία.

Η κυβέρνηση πήρε στα χέρια της τον έλεγχο των δικτύων ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών τον Μάρτιο, αποκτώντας τη δυνατότητα να κατανέμει κλίνες και εξοπλισμό ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής. Ανέθεσε στον στρατό τις διακομιδές ασθενών.

Ο υπουργός Υγείας Χάιμε Μάνιαλιτς χαρακτήρισε τις ολοένα δυσκολότερες περιστάσεις που αντιμετωπίζουν οι γιατροί «ηθική πρόκληση». Ωστόσο, διαβεβαίωσε πως υπάρχει επάρκεια των συσκευών μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής ασθενών για να καλυφθούν οι ανάγκες. «Δεν έχουμε ακόμη φθάσει στο σημείο που θα πρέπει να συζητήσουμε για το (ποιος θα οδηγηθεί) στην τελευταία διαθέσιμη νοσοκομειακή κλίνη», επέμεινε.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι κατέγραψε σε 24 ώρες 4.328 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει τους 82.289.

Άλλοι 35 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με το σύνολο των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 841.

Ο Μάνιαλιτς τόνισε πως το lockdown στην πρωτεύουσα και τα προάστιά της (7 εκατ. κάτοικοι) θα παραταθεί πέραν της προθεσμίας της 29ης Μαΐου.