ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ο κορωνοϊός «αίρει» τις δεσμεύσεις της Πολιτείας για τη φαρμακευτική πολιτική

Ο κορωνοϊός «αίρει» τις δεσμεύσεις της Πολιτείας για τη φαρμακευτική πολιτική

Από τον Γιώργο Σακκά

 

Τόσο στο πρόγραμμά της προεκλογικά, όσο και κατά τους πρώτους μήνες διακυβέρνησής της η ΝΔ τόνιζε ότι θα ασχοληθεί ουσιαστικά με τη φαρμακευτική πολιτική αλλά και το φλέγον ζήτημα του clawback. Με αργούς ρυθμούς νομοθέτησε κάποιες διαδικασίες και δεσμεύτηκε για άμεσες ενέργειες ώστε να ελαφρύνει, τουλάχιστον μέσα στο 2020, τις φαρμακευτικές από τις υπέρογκες επιβαρύνσεις, ώστε να μην υπονομεύεται η βιωσιμότητά τους. Όμως όλα αυτά μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Ο κορονοϊός φρέναρε την όποια σχετική κυβερνητική διάθεση, έδωσε «πάτημα» να αρθούν οι όποιες δεσμεύσεις και πλέον η κατάσταση στο μέτωπο του φαρμάκου δείχνει και πάλι να έχει ξεφύγει.

Χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές των εκπροσώπων του ΣΦΕΕ κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου, όπου παρουσίασαν ένα πλαίσιο πρωτοβουλιών που συνέταξαν με βάση μελέτη της Deloitte. Από τη μια ο Γενικός Διευθυντής του συνδέσμου κ. Μιχάλης Χειμώνας σημείωσε πως αν το clawback εξακολουθήσει να κινείται με το ρυθμό που έχει τους πρώτους μήνες του 2020, η φετινή χρονιά θα κλείσει με τη σχετική επιβάρυνση μόνο προς τον ΕΟΠΥΥ να φτάνει τουλάχιστον στο 1 δισ. ευρώ από περίπου 800 εκατ. ευρώ πέρυσι. Μάλιστα για το 2019 rebate και clawback έφτασαν συνολικά στα 1,8 δισ. ευρώ «όσο 3 Γέφυρες Ρίο-Αντίρριο δηλαδή» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σημείωσε ότι ακόμη και το μέτρο ελάφρυνσης του συμψηφισμού των επενδύσεων σε παραγωγή φαρμάκων και έρευνα & ανάπτυξη με το clawback, παραμένει στα χαρτιά. Οι εταιρείες έχουν υποβάλλει τις σχετικές αιτήσεις για να γίνουν οι συμψηφισμοί, όμως ακόμη δεν τους έχει γνωστοποιηθεί τίποτα το συγκεκριμένο. Δεν έχουν λάβει καν σημειώματα για το clawback το δεύτερου εξαμήνου του 2019.

Ο ΣΦΕΕ από την πλευρά του εκπόνησε ένα σχέδιο που βασίζεται σε ένα πλέγμα  προτάσεων που συναρθρώνονται σε 7 πυλώνες δράσεων. Μεταξύ άλλων ζήτησαν και πάλι την εξαίρεση των εμβολίων (200 εκατ. ευρω), του κόστους κάλυψης των ανασφάλιστων (290 εκατ. ευρώ) και των εισαγωγών του ΙΦΕΤ (περίπου 100 εκατ. ευρώ) από τον κλειστό προϋπολογισμό για τα φάρμακα που φτάνει στα περίπου 2,5 δις. ευρώ.

Επίσης στο σχέδιο παρουσιάζεται και η ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση τους κλάδου του φαρμάκου η οποία όμως υπονομεύεται από την ανυπαρξία διάθεσης από την πλευρά της Πολιτείας να συζητήσει και να συναποφασίσει μαζί με τις φαρμακευτικές για σημαντικά ζητήματα. Ειδικά δε για το θέμα του clawback το οποίο φαίνεται να «εξασφαλίζει» στις Κυβερνήσεις της χώρας τη δέσμευσή τους απέναντι στους ασθενείς ότι θα έχουν πάντα φάρμακα.

Αξίζει να απομονώσουμε τα κύρια χαρακτηριστικά του κλάδου που φανερώνουν την αναπτυξιακή του δυναμική. Ειδικότερα σύμφωνα με το ΣΦΕΕ:

  • Η συνολική συμβολή του κλάδου του φαρμάκου σε όρους ΑΕΠ εκτιμάται σε περίπου 6,9 δισ. ευρώ (περίπου 3,7% του Ελληνικού ΑΕΠ).
  • Για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του φαρμάκου δημιουργούνται άλλα 3,1 ευρώ ΑΕΠ στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
  • Η συνολική επίδραση του φαρμακευτικού κλάδου στην απασχόληση εκτιμάται σε 163.000 θέσεις εργασίας.
  • To 60% των απασχολούμενων στην παραγωγή φαρμάκου είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
  • Η επίδραση στα φορολογικά έσοδα από τη δραστηριότητα του κλάδου φαρμάκου ξεπερνά τα 1,9 δισ. ευρώ.
  • Ο κλάδος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αναπτυξιακούς πυλώνες της Ελληνικής Οικονομίας, και έχει δυνατότητα να καταγράψει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον.
  • H υιοθέτηση του μοντέλου της ανοιχτής καινοτομίας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη διείσδυση ελληνικών επιχειρήσεων στον αναπτυσσόμενο χώρο των φαρμακευτικών βιομηχανιών.