NEA

Ρωσία: Έγκριση και άμεση χορήγηση θεραπείας για την Covid-19

Ρωσία: Έγκριση και άμεση χορήγηση θεραπείας για την Covid-19

 Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Πρόσφατα, εγκρίθηκε στη Ρωσία το πρώτο αντι-ιικό φάρμακο για τη θεραπεία του SARS-COV-2 και θα αρχίσει να χορηγείται σε ασθενείς την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις στο πρακτορείο Reuters του Κιρίλ Ντμιτρίεφ, επικεφαλής του ρωσικού κρατικού επενδυτικού ταμείου που χρηματοδοτεί την έρευνα.

 

Όπως εξήγησε ο κ. Ντμιτρίεφ, πρόκειται για μια τροποποιημένη εκδοχή του ιαπωνικού φαρμάκου favipiravir, που θα κυκλοφορήσει στη Ρωσία με το όνομα Avifavir.  Οι κλινικές δοκιμές για τη θεραπεία, οι οποίες συνεχίζονται, περιλάμβαναν 330 άτομα και κατά τη μέχρι στιγμής διάρκειά τους διαπιστώθηκε ότι το φάρμακο καταπολεμά αποτελεσματικά τον ιό στις περισσότερες περιπτώσεις, μέσα σε τέσσερις ημέρες. Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα των δοκιμών, όπως είπε ο κ. Ντμιτρίεφ, οδήγησαν το ρωσικό υπουργείο υγείας να δώσει έγκριση στο φάρμακο μέσω ταχείας διαδικασίας.

Το φάρμακο είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα. Η θεραπεία λειτουργεί προκαλώντας «βραχυκύκλωμα» στους μηχανισμούς αναπαραγωγής κάποιων ιών RNA, βρίσκεται υπό δοκιμή και στην Ιαπωνία, όπου είχε αρχικά αναπτυχθεί, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση εκεί.

Ρώσοι ειδικοί τροποποίησαν το ιαπωνικό φάρμακο ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητά του για τη θεραπεία του κορονοϊού και η Μόσχα θα είναι έτοιμη να μοιραστεί και με άλλους αυτές τις τροποποιήσεις σε δύο περίπου εβδομάδες, είπε ο Ντμιτρίεφ.

«Πιστεύουμε ότι είναι κάτι που θα αλλάξει το παιχνίδι», δήλωσε. «Θα μειώσει τις πιέσεις στο σύστημα υγείας, θα έχουμε λιγότερους ασθενείς που φτάνουν σε κρίσιμη κατάσταση και στο 90% των ασθενών εξαφανίζει τον ιό μέσα σε δέκα μέρες».

Τα ρωσικά νοσοκομεία θα αρχίσουν να χορηγούν το φάρμακο στις 11 Ιουνίου, με τη δυνατότητα να υποβάλλουν σε αγωγή περίπου 60.000 άτομα το μήνα.

Μόλις καλυφθούν οι ανάγκες της Ρωσίας, δήλωσε ο Ντμιτρίεφ, θα αρχίσουν και οι εξαγωγές, σημειώνοντας ότι χώρες στη Μέσα Ανατολή και τη Λατινική Αμερική έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον.