ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ενισχυτικά ευρήματα έκθεσης στις ΗΠΑ για το ρόλο του φαρμακοποιού στη διακοπή του καπνίσματος

Ενισχυτικά ευρήματα έκθεσης στις ΗΠΑ για το ρόλο του φαρμακοποιού στη διακοπή του καπνίσματος

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Αναφορά στο σημαντικό ρόλο του φαρμακοποιού στη διακοπή του καπνίσματος κάνει το Surgeon General, το κύριο υπηρεσιακό όργανο χάραξης πολιτικής για τη δημόσια υγεία στις ΗΠΑ σε έκθεσή του που λόγω και της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καπνίσματος (31 Μαΐου) συζητήθηκε και προβλήθηκε σε ΜΜΕ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Η έκθεση λοιπόν που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι φαρμακοποιοί στις προσπάθειες διακοπής καπνίσματος στις ΗΠΑ.

 «Μία από τις πιο εντυπωσιακές πτυχές της αναφοράς, σε σύγκριση με προηγούμενες αναφορές, είναι η έκταση της έμφασης που δίνεται στους φαρμακοποιούς», δήλωσε η Karen Hudmon, BSPharm, DrPH, καθηγήτρια φαρμακευτικής πρακτικής στο Purdue University College of Pharmacy στο West Lafayette, IN. «Ήταν μια αργή πρόοδος, αλλά το επάγγελμά μας έχει σημειώσει σημαντικά άλματα τις τελευταίες 2 δεκαετίες για να προωθήσει το ρόλο μας στην παύση του καπνού».

«Είναι μια έκκληση για δράση για εμάς που αναφερόμαστε στην έκθεση πολλές φορές ως ένας ζωτικός πάροχος και μία σημαντική πηγή βοήθειας για την αντιμετώπιση αυτού του σημαντικού προβλήματος δημόσιας υγείας», δήλωσε η Robin Corelli, PharmD, καθηγήτρια κλινικής φαρμακευτικής στη Φαρμακευτική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Για την Corelli, αυτό σημαίνει τη δημιουργία παρεμβάσεων στη ροή εργασίας των φαρμακείων. Οι φαρμακοποιοί και οι τεχνικοί φαρμακείων - τους οποίους χαρακτήρισε ως «η μυστική σάλτσα», καθώς είναι συχνά η πρώτη επαφή του ασθενούς - πρέπει πάντα να ρωτούν τους ασθενείς εάν καπνίζουν, ειδικά εάν παίρνουν φάρμακα που αλληλεπιδρούν με τον καπνό. «Μόλις ρωτήσετε, λογικά το επόμενο βήμα θα είναι να τους συμβουλεύσετε να εγκαταλείψουν και να αξιολογήσουν την ετοιμότητά τους να το σταματήσουν», είπε.

Το κλειδί είναι η συμβουλή να προέρχεται από ένα χώρο φροντίδας, είπε η Corelli. «Δεν φέρνεις σε δύσκολη κάποιον. Αναγνωρίζεις ότι είναι επιλογή του ατόμου και εάν και όταν είναι έτοιμος να το κόψει, ελπίζεις ότι θα σε έχει στο μυαλό του ως σημείο για βοήθεια».

Οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να προτείνουν φάρμακα όταν χρειάζεται, είπε η Hudmon, «συμπεριλαμβανομένων μη συνταγογραφούμενων προϊόντων (patch νικοτίνης, παστίλιες και ts;ixlew) και συνταγογραφούμενων (βαρενικλίνη, βουπροπιόνη SR, συσκευές εισπνοής νικοτίνης και ρινικό σπρέι)».

Η έκθεση σημειώνει ότι η εξουσιοδότηση των φαρμακοποιών να συνταγογραφούν θεραπείες για τη διακοπή του καπνίσματος και που θα τους επέτρεπε να χρεώνουν για παρεμβάσεις, θα μπορούσε να συμβάλει στην επιτυχία της προσπάθειας.

Στο Κολοράντο, το Αϊντάχο, την Ιντιάνα και το Νέο Μεξικό, οι φαρμακοποιοί μπορούν τώρα να συνταγογραφήσουν όλα τα φάρμακα διακοπής, με την προσπάθεια αυτό να γίνει και σε άλλες πολιτείες. Οι φαρμακοποιοί μπορούν επίσης να παρέχουν συμβουλές συμπεριφοράς και να παραπέμπουν τους ασθενείς στη γραμμή διακοπής καπνού, δήλωσε ο Hudmon. Θα πρέπει να υποστηρίζουν και να παρακολουθούν συνεχώς τους ασθενείς για να αποτρέπουν τις υποτροπές.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για δράσεις σε επίπεδο γενικού πληθυσμού και σε διαφορετικά επίπεδα του συστήματος υγείας. Αυτές περιλαμβάνουν εκστρατείες από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ολοκληρωμένες πολιτικές απαγόρευσης του καπνού και προγράμματα ελέγχου καπνού σε επίπεδο πολιτείας, αύξηση των τιμών των τσιγάρων και απαίτηση να υπάρχουν εικόνες που να προειδοποιούν για τους κινδύνους της κατανάλωσης καπνού στην υγεία.

Η ολοκληρωμένη ασφαλιστική κάλυψη για θεραπείες διακοπής μπορεί επίσης να ενισχύσει την πρόσβαση των ασθενών και τα ποσοστά επιτυχίας, ενώ είναι οικονομικά αποδοτική. Οι κοινωνικές διαφορές που έχουν να κάνουν με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, την ηλικία, τη φυλή / εθνικότητα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου και πολλά άλλα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν, σύμφωνα με την έκθεση του Surgeon General.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξάνει τη διακοπή του καπνίσματος και ότι τα προϊόντα αυτά ενδέχεται να ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Οι κλινικοί γιατροί πρέπει να κατευθύνουν τις παρεμβάσεις σε θεραπείες που υποστηρίζονται από τεκμηριωμένα στοιχεία.