NEA

Νότια Κορέα: Έγκριση επείγουσας χρήσης αντιιικού φαρμάκου για τη θεραπεία του COVID-19

Νότια Κορέα: Έγκριση επείγουσας χρήσης αντιιικού φαρμάκου για τη θεραπεία του COVID-19

Η Νότια Κορέα δήλωσε νωρίς σήμερα το πρωί (Τετάρτη 3 Ιουνίου) ότι ενέκρινε την επείγουσα χρήση του remdesivir της Gilead Sciences Inc. για τη θεραπεία του COVID-19 μετά από αναφορά κυβερνητικής επιτροπής στα θετικά αποτελέσματα του αντι-ιικού φαρμάκου σε άλλες χώρες, την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Το Remdesivir, το οποίο χορηγείται ενδοφλεβίως στο νοσοκομείο, είναι το πρώτο φάρμακο που παρουσίασε βελτίωση σε ασθενείς με COVID-19 σε επίσημες κλινικές δοκιμές.

«Το Remdesivir μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του φορτίου του κορωνοϊού στο σώμα», ανέφερε σε δήλωσή του το Υπουργείο Ασφάλειας Τροφίμων και Φαρμάκων της Νότιας Κορέας. «Αυτό μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση του ασθενούς και στην ταχύτερη ανάρρωση».

Τη Δευτέρα, η Gilead ανέφερε ότι το φάρμακο παρείχε ένα μέτριο όφελος σε ασθενείς με μέτριας βαρύτητας COVID-19 που έλαβαν μια πενθήμερο σχήμα θεραπείας.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) χορήγησε άδεια έκτακτης χρήσης (EUA) τον περασμένο μήνα, αναφέροντας τα αποτελέσματα μιας μελέτης της κυβέρνησης των ΗΠΑ που έδειξε ότι το φάρμακο μείωσε την παραμονή στο νοσοκομείο κατά 31% ή περίπου τέσσερις ημέρες, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Οι ιαπωνικές υγειονομικές αρχές έχουν, επίσης, εγκρίνει τη χρήση του φαρμάκου.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Ασφάλειας Τροφίμων και Φαρμάκων της Νότιας Κορέας, οι γιατροί μπορούν να χορηγούν μία δόση remdesivir την ημέρα, με συνολικά 5 δόσεις για ασθενείς με μέτρια συμπτώματα και 10 δόσεις για ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα, οι οποίοι χρειάζονται υποστήριξη οξυγόνου.

Το υπουργείο ανέφερε ότι θα συνεργαστεί με τη Gilead, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας και άλλα υπουργεία για την ταχεία εισαγωγή του φαρμάκου.

 Όλοι οι ασθενείς πρέπει να υποβληθούν σε δοκιμασία ηπατικής λειτουργίας προτού πάρουν το φάρμακο, καθώς οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων, πρόσθεσε το υπουργείο.

Η Νότια Κορέα δίνει τη δική της μάχη κατά του νέου κορωνοϊού SARS-COV-2, με 49 νέες περιπτώσεις να έχουν αναφερθεί, χτες Τρίτη, ανεβάζοντας το σύνολο της χώρας σε 11.590 περιπτώσεις με 273 θανάτους.