NEA

Αυστραλία: Η Καμπέρα επιβεβαιώνει το πλήγμα στην οικονομία της χώρας από τις πυρκαγιές και την πανδημία

Αυστραλία: Η Καμπέρα επιβεβαιώνει το πλήγμα στην οικονομία της χώρας από τις πυρκαγιές και την πανδημία

Η οικονομία της Αυστραλίας υποχώρησε σε ύφεση, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, ύστερα από την ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε το περασμένο τρίμηνο καθώς ολόκληροι επιχειρηματικοί κλάδοι έμειναν κλειστοί λόγω του κορονοϊού.

Η οικονομία των 2 τρισεκ. δολαρίων Αυστραλίας (1,39 τρισεκ. δολαρίων ΗΠΑ) συρρικνώθηκε κατά 0,3% τους τρεις μήνες έως τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, η πρώτη μείωση εδώ και εννέα χρόνια.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διαμορφωθεί η ετήσια ανάπτυξη στο 1,4%, στο χαμηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2009, καθώς η οικονομία επλήγη από τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών στα χρονικά, τη παρατεταμένη ξηρασία και την πανδημία που ανέστειλε τη λειτουργία των επιχειρήσεων και οδήγησε πολλούς ανθρώπους σε ανεργία.

Ερωτηθείς εάν η χώρα βρίσκεται ήδη σε ύφεση, που τεχνικά ορίζεται ως δύο συνεχή τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ, ο υπουργός Τζος Φράιντενμπεργκ απάντησε καταφατικά.

«Βάσει των όσων γνωρίζουμε στο υπουργείο, θα δούμε συρρίκνωση το τρίμηνο του Ιουνίου, που θα είναι πιο σημαντική από αυτή που είδαμε το τρίμηνο του Μαρτίου», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Καμπέρα.

Αυτό θα σηματοδοτήσει την πρώτη ύφεση της Αυστραλίας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και το τέλος σε μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως περιόδους ανάπτυξης.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών αποτέλεσε το μεγαλύτερο βαρίδι για την ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο, καθώς σημειώθηκε βουτιά στις δαπάνες για ρούχα, αυτοκίνητα, μετακινήσεις, αναψυχή, ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια. _ΤΦ