NEA

COVID-19: O πιθανός ρόλος του Χαλκού και της N-ΑΚΕΤΥΛΟΚΥΣΤΕΪΝΗΣ (NAC) σε συνδυασμό με πειραματικά αντιϊκά φάρμακα για τη θεραπεία του κορωνοϊού

COVID-19: O πιθανός ρόλος του Χαλκού και της N-ΑΚΕΤΥΛΟΚΥΣΤΕΪΝΗΣ (NAC) σε συνδυασμό με πειραματικά αντιϊκά φάρμακα για τη θεραπεία του κορωνοϊού

Η δημοσίευση αυτή για το νέο κορονοϊό αποτελεί προϊόν συνεργασίας επιστημόνων του ΕΟΦ, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Οργανισμού Φαρμάκων της Κύπρου.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει πρότυπη θεραπεία κατά της COVID-19. Παρόλο που μια μεγάλη κλινική μελέτη έδειξε ότι το πειραματικό αντιϊκό φάρμακο ρεμδεσιβίρη μειώνει κατά ημέρες την περίοδο αποκατάστασης των σοβαρά ασθενούντων με τη νόσο COVID-19, εντούτοις δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αποτελεσματική θεραπεία όταν χορηγείται μόνη της.

Ο χαλκός είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τη ζωή και υπάρχει σχεδόν σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Οι συγγραφείς τονίζουν ότι μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο χαλκός, κατέχει ισχυρές αντιϊικές και ιοκτόνες ιδιότητες εναντίον πολλών ιών, όπως μέλη της οικογένειας Herpesvirus και Arenavirus, διαφόρων βακτηριοφάγων και του ενδοκυτταρικού ιού ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) και αναστέλλει περισσότερο από 60% την RNA πολυμεράση και κατ’ επέκταση τον πολλαπλασιασμό του ιού. Η N-ακετυλοκυστεϊνη (NAC) μειώνει τη φλεγμονή των αεραγωγών και την ανταπόκριση στο άσθμα και ταυτόχρονα μειώνει τις οξειδο-αναγωγικές ιδιότητες του χαλκού και έτσι αποφεύγεται η κυτταρική βλάβη. Σε φλεγμονώδεις νόσους που χαρακτηρίζονται από αυξημένα επίπεδα IL-6, παρατηρείται αύξηση των επιπέδων σερουλοπλασμίνης (κύρια πρωτεΐνη που μεταφέρει το χαλκό στο αίμα) η οποία είναι ανάλογη προς τη δραστηριότητα της νόσου. Γνωρίζοντας επιπλέον ότι έρευνες έχουν δείξει ότι η χορήγηση χαλκού μειώνει τη φλεγμονή θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η αύξηση των επιπέδων χαλκού σχετίζεται με τη φυσιολογική αντίδραση του σώματος για την καταπολέμηση της φλεγμονής. Ενδεχομένως, η παθογένεση και η βαρύτητα της φλεγμονώδους νόσου μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ηπατικές αποθήκες χαλκού του ατόμου δεν είναι ικανές για να καλύψουν τα απαιτούμενα επίπεδα για φλεγμονώδη απόκριση. Συμπερασματικά, το άρθρο καταλήγει ότι ο εξωγενής χορηγούμενος χαλκός θα μπορούσε να έχει αντιϊκά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα σε ιογενείς λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της λοίμωξης με COVID-19.

Συμπερασματικά οι επιστήμονες προτείνουν τη διερεύνηση ενός πιθανώς κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος για την αντιμετώπιση της COVID-19 που θα περιλαμβάνει ένα αντιϊκό φάρμακο (π.χ. τα πειραματικά φάρμακα ρεμδεσιβίρη ή EIDD-2801) μαζί με χαλκό και N-ακετυλοκυστεϊνη (NAC) σαν κύρια θεραπεία και υποστηρικτικά κολχικίνη και μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ). Ο χαλκός με τις ιοκτόνες του ιδιότητες και η Ν-ακετυλοκυστεϊνη με τη προστατευτική δράση της, μαζί με τη συνεργιστική δράση της αναστολής του πολλαπλασιασμού του ιού από αντιιϊκούς παράγοντες (π.χ. τα πειραματικά φάρμακα ρεμδεσιβίρη ή EIDD-2801), χαλκό και μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) θα μπορούσαν δυνητικά να σταματήσουν τη λοίμωξη στα αρχικά στάδια. Τέλος, η κολχικίνη με την ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση της κατά της καταιγίδας κυτοκινών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την προστασία της καρδιάς, ενισχύοντας περαιτέρω την αντιφλεγμονώδη δράση του χαλκού έτσι ώστε να προληφθούν η πιθανή καρδιακή φλεγμονή, η μικροαγγειακή θρόμβωση και η σήψη. Ωστόσο, στο άρθρο τονίζεται η ανάγκη για κλινικές μελέτες όπως τυχαιοποιημένες, διπλές τυφλές, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του προτεινόμενου θεραπευτικού σχήματος έναντι της COVID-19.