ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Νέα προειδοποίηση από την ΟΣΦΕ για πιθανό κίνδυνο ανεπάρκειας αντιγριπικών εμβολίων την περίοδο 2020 -2021

Νέα προειδοποίηση από την ΟΣΦΕ για πιθανό κίνδυνο ανεπάρκειας αντιγριπικών εμβολίων την περίοδο 2020 -2021

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα (δες εδώ) η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μία πιθανή ανεπάρκεια αντιγριπικών εμβολίων την  περίοδο 2020-2021.

Η ΟΣΦΕ έχοντας ήδη θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα υπόψιν του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη όπως επίσης και του υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, προχωρά με αυτή τη δεύτερη προειδοποίησή της στο να ενημερώσει επίσημα και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα ΑΛΛΑΓΗΣ, ΚΚΕ, Ελληνική ΛΥΣΗ, ΜΕΡΑ25) σημειώνοντας το λόγο για τον οποίο θα ήθελε να τους ενημερώσει εκ του σύνεγγυς.

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι το γεγονός ότι ενώ έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τότε που η ΟΣΦΕ έστειλε την πρώτη επιστολή της για ένα ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγεία και σχετίζεται με τον κορωνοϊό και το οποίο είναι λογικό να ενδιαφέρει τον κόσμο που ήδη έχει υποστεί τεράστιες αλλαγές στη ζωή του ενώ φοβάται ένα πιθανό δεύτερο κύμα το Φθινόπωρο και το Χειμώνα, δεν έχει υπάρξει η παραμικρή αντίδραση εκ μέρους της πολιτείας.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

 

«Εν όψει της απευκταίας αλλά πιθανής επικείμενης αύξησης του ρυθμού μετάδοσης του κορωνοϊού στον πληθυσμό, ιδιαίτερα κατά το φθινόπωρο, η αντιμετώπιση της νοσηρότητας της εποχικής γρίπης είναι υψίστης σημασίας. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να επισημάνουμε ότι η εμβολιαστική κάλυψη έναντι της εποχικής γρίπης των ομάδων υψηλού κινδύνου του πληθυσμού, και όσων ανήκουν σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες δεν μπορεί να θεωρείται ούτε εξασφαλισμένη ούτε επαρκής.

 

Η προμήθεια των εν λόγω εμβολίων για την περίοδο 2020-2021 προκειμένου να θεωρείται επαρκής προϋποθέτει σημαντικά μεγαλύτερους αριθμούς σε σχέση με το παρελθόν. Όμως εξαιτίας της αυξημένης παγκόσμιας ζήτησής τους, απαιτείται ιδιαίτερη μέριμνα τόσο στην εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων όσο και στην προώθηση της ανοσοποίησης, προκειμένου να αποφύγουμε το συνδυασμό της νοσηρότητας και των επιπλοκών της εποχικής γρίπης με τα προβλήματα της επιδημίας του κορωνοϊού.

 

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αισθανόμαστε υποχρέωσή μας να σας ενημερώσουμε εκ του σύνεγγυς ώστε να συνεισφέρουμε στο θεσμικό σας έργο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι έχουμε αποστείλει επιστολές για το συγκεκριμένο ζήτημα τόσο στον Πρωθυπουργό όσο και στους αρμόδιους πολιτειακούς φορείς χωρίς μέχρι στιγμής κάποια ανταπόκριση.

 

Είμαστε στη διάθεσή σας οποιαδήποτε χρονική στιγμή εσείς επιλέξετε».