NEA

Σουηδία: Μειώνεται αλλά παραμένει υψηλή η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πανδημία

Σουηδία: Μειώνεται αλλά παραμένει υψηλή η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πανδημία

Η εμπιστοσύνη των Σουηδών στην ικανότητα της κυβέρνησης της χώρας τους και των υγειονομικών αρχών να αντιμετωπίσουν την επιδημία του κορωνοϊού μειώνεται εν μέσω ανησυχιών για το αυξημένο ποσοστό θνησιμότητας στη χώρα, αλλά παραμένει σε υψηλό επίπεδο, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Οι πολίτες είχαν στηρίξει ευρέως την απόφαση της Σουηδίας να μην επιβάλει lockdown, όπως έκαναν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όμως τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνουν οι επικρίσεις για το αυξημένο ποσοστό θανάτων από την covid-19 που παρατηρείται στη χώρα σε σχέση με τις άλλες σκανδιναβικές, κυρίως μεταξύ των ηλικιωμένων.

Το ποσοστό των πολιτών που εμπιστεύονται πολύ ή αρκετά την ικανότητα της κυβέρνησης να χειριστεί την επιδημία του κορωνοϊού μειώθηκε στο 45% τον Ιούνιο από 63% τον Απρίλιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Novus για το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο SVT.

Μείωση σημείωσε και η εμπιστοσύνη προς την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας, η οποία ηγήθηκε της εκστρατείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της covid-19, στο 65% από 73%.

Άλλη δημοσκόπηση της Demoskop που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Aftonbladet δείχνει ότι το ποσοστό όσων εμπιστεύονται αρκετά τις ενέργειες των αρχών σε σχέση με την πανδημία μειώθηκε στο 55% από 65% τον Απρίλιο.

«Με δεδομένο ότι τα ποσοστά θνησιμότητας στη Σουηδία ξεχωρίζουν όταν συγκρίνονται με τα διεθνή, είναι εντυπωσιακό που το επίπεδο εμπιστοσύνης των Σουηδών παραμένει τόσο υψηλό», σχολίασε ο Πέτερ Σάντεσον, αναλυτής της Demoskop. «Δείχνει το υψηλό ποσοστό εμπιστοσύνης που έχουν οι Σουηδοί για τις αρχές».

Αν και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης μπήκε σε καραντίνα στην αρχή της επιδημίας, η Σουηδία βασίστηκε κυρίως σε πιο ήπια και εθελοντικά μέσα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της covid-19, επιφέροντας μικρότερο πλήγμα στην οικονομία της. Όμως περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι πέθαναν στη Σουηδία λόγω της covid-19, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφηκε στη Νορβηγία, τη Δανία και τη Φινλανδία μαζί.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο ourworldindata.org, η Σουηδία έχει 443 θανάτους από κορωνοϊό ανά εκατομμύριο κατοίκων, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη κάποιες περιόδους τον Μάιο. Η Δανία έχει περίπου 100 θανάτους ανά εκατομμύριο, η Νορβηγία 44 και η Φινλανδία 58.

Χθες Τετάρτη ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας Άντερς Τέγκνελ υπερασπίστηκε τη γενική στρατηγική της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όμως εκτίμησε ότι θα μπορούσε να έχει κάνει περισσότερα. _ΕΜ