ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

WHO - Europe: Ο ενημερωμένος για την COVID 19 φαρμακοποιός της κοινότητας κλειδί στην επιτυχή αντιμετώπισή της

WHO - Europe: Ο ενημερωμένος για την COVID 19 φαρμακοποιός της κοινότητας κλειδί στην επιτυχή αντιμετώπισή της

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Οι φαρμακοποιοί της κοινότητας συνιστούν βασικούς συντελεστές στην επιτυχή αντιμετώπιση της COVID-19 και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι ώστε να παραμένουν αποτελεσματικοί στην καθοδήγηση ασθενών και πολιτών. Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το μήνυμα που στέλνει το Ευρωπαϊκό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) δίνοντας ένα στίγμα για την επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης που βίωσε τους προηγούμενους μήνες η Γηραιά Ήπειρος λόγω της επέλασης του SARS CoV 2.

Τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα, είναι σημαντική η σχετική ανάρτηση του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Π.Ο.Υ. που σημειώνει ότι οι φαρμακοποιοί συνεισφέρουν σημαντικά και αποτελεσματικά με τις δυνάμεις τους στην επιτυχή διαχείριση της πανδημίας εκδίδοντας κατευθυντήριες οδηγίες για να διευκολύνει και να κάνει αποτελεσματικότερο το έργο των φαρμακοποιών της κοινότητας.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να γνωρίζουν ποια βήματα καλούνται να ακολουθήσουν εάν υποπτευθούν ή δουν σε κάποιον συμπτώματα που παραπέμπουν σε COVID-19. Αυτή είναι μία από τις βασικές συστάσεις σε μια σειρά νέων τεχνικών κατευθυντήριων γραμμών που δημιούργησε ο Π.Ο.Υ. Ευρώπης, εξετάζοντας τους πρακτικούς τρόπους με τους οποίους τα συστήματα υγείας μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στην COVID-19.

Τα φαρμακεία της κοινότητας αποτελούν συχνά το πρώτο σημείο επαφής για άτομα που δεν αισθάνονται καλά ή που είναι άρρωστα. Είναι ιδανικά τοποθετημένα μέσα στην κοινότητα ώστε να προσφέρουν συμβουλές αλλά και να ενισχύουν τα μηνύματα σχετικά με την υγιεινή των χεριών και του αναπνευστικού καθώς και τις απαραίτητες αποστάσεις.

Επομένως, είναι σημαντικό οι φαρμακοποιοί να ανανεώνουν τακτικά την πληροφόρησή τους και να είναι ενήμεροι για τις πιο πρόσφατες συμβουλές, που αναφέρουν οι οδηγίες. Όσοι εργάζονται στα φαρμακεία θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν τον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό αποτελεσματικά και να διατηρούν υψηλά πρότυπα υγιεινής. Συνίσταται επίσης στα φαρμακεία να αναρτούν γραφήματα που απεικονίζουν τις ορθές τεχνικές πλυσίματος των χεριών και τη σωστή χρήση της μάσκας προσώπου.

Δεν υπάρχουν εγκεκριμένες θεραπείες για την COVID-19 και τα φαρμακεία θα πρέπει επομένως να εκπληρώσουν την αποστολή τους συμβάλλοντας ενεργά στον περιορισμό της εξάπλωσης ψευδών ισχυρισμών και παραπληροφόρησης στις κοινότητές στις οποίες λειτουργούν και απευθύνονται, όπως αναφέρει ο Π.Ο.Υ. Ευρώπης.

Πρακτικά, σε έκτακτες περιπτώσεις, τα φαρμακεία μπορεί να χρειαστεί να παρατείνουν τις ώρες λειτουργίας και να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν επαρκές προσωπικό για να καλύψουν πιθανές κενές θέσεις σε περίπτωση ασθένειας. Ίσως χρειαστεί να ξεκινήσουν υπηρεσίες παράδοσης στο σπίτι για συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και να προχωρήσουν σε αλλαγές στο περιβάλλον του καταστήματος ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης ιών.

Παρόλο που η COVID-19 κατέχει κυρίαρχη θέση στο μυαλό των ανθρώπων, οι νέες οδηγίες υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία της διατήρησης στα φαρμακεία ικανού αποθέματος με φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως, καθώς και τη διασφάλιση ότι τα φάρμακα των πασχόντων από χρόνιες ασθένειες θα εξακολουθούν να είναι στη διάθεση των τελευταίων απρόσκοπτα.