NEA

Γκ. Μαγιορκίνης: Το στοίχημα είναι να Ro-κανίσουμε τον αριθμό των εισερχομένων κρουσμάτων

Γκ. Μαγιορκίνης: Το στοίχημα είναι να Ro-κανίσουμε τον αριθμό των εισερχομένων κρουσμάτων

 Συνέντευξη στην Tάνια Η. Μαντουβάλου

 

 Το επόμενο στοίχημα για την Ελλάδα, είναι τα εισερχόμενα από το εξωτερικό κρούσματα και η διαχείρισή τους, δηλώνει σε συνέντευξη του στο DailyPharmaNews, ο  επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, και μέλος της επιτροπής  εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης. Το στοίχημα είναι τεράστιο και θα πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση, αναφέρει χαρακτηριστικά, εξηγώντας παράλληλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν για τις πτήσεις, έως την πρώτη Ιουλίου. Ο διακεκριμένος επιδημιολόγος σχολιάζοντας τον εντοπισμό 12 κρουσμάτων σε πτήση από την Ντόχα του Κατάρ, τονίζει ότι μέχρι τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, τα στοιχεία έλεγαν με πολύ μεγάλη βεβαιότητα ότι η επιδημία στην Ελλάδα βρισκόταν σε τροχιά εκρίζωσης. Επισημαίνει ωστόσο ότι «είναι αναμενόμενο σε πτήσεις εισερχόμενες από τέτοιες χώρες υψηλού κινδύνου, να υπάρχει υψηλός επιπολασμός εισερχόμενων κρουσμάτων». Ο κ. Μαγιορκίνης μιλάει ακόμη για τα τεστ αντισωμάτων, τον κλιματισμό, αλλά και τα γυμναστήρια που σε αντίθεση με τις σχολές χορού δεν έχουν ανοίξει ακόμη.

 

Πριν από λίγες μέρες γράψατε στην προσωπική σας σελίδα στο Facebook «0 "ορφανά" .Αυτά είναι στατιστικά». Τι σημαίνει αυτό;

Για τα άτομα που έχουν μολυνθεί από άγνωστη πηγή έχει χρησιμοποιηθεί ο όρος «ορφανά» κρούσματα. Ο αριθμός των «ορφανών» κρουσμάτων είναι ενδεικτικός του μεγέθους της επιδημίας στην κοινότητα. Όταν ο αριθμός αυτός μηδενιστεί τότε η επιδημία στην κοινότητα είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Πρακτικά σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε τροχιά εκρίζωσης.

 Μέχρι να ανοίξει για τα καλά ο τουρισμός «είμαστε σε τροχιά εκρίζωσης»; Ήδη από την Τρίτη έχουμε 12 θετικά κρούσματα στην πτήση της  Qatar Airlines, από Ντόχα.

Μέχρι τη Δευτέρα 1 Ιουνίου τα στοιχεία έλεγαν με πολύ μεγάλη βεβαιότητα (>90%) ότι η επιδημία στην Ελλάδα βρισκόταν σε τροχιά εκρίζωσης. Το Qatar, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν αλλά και άλλες χώρες έχουν ενδείξεις ότι η επιδημία βρίσκεται σε έξαρση. Είναι αναμενόμενο σε πτήσεις εισερχόμενες από τέτοιες χώρες υψηλού κινδύνου, να υπάρχει υψηλός επιπολασμός εισερχόμενων κρουσμάτων.

Τα μέτρα ομολογουμένως είναι περίπλοκα σε σχέση με τον τουρισμό. Μπορείτε να μας πείτε τα πρωτόκολλα που θα τηρηθούν τελικά ;

Μέχρι 15 Ιουνίου όλες οι εισερχόμενες πτήσεις ελέγχονται με μοριακό test. Οι  επιβάτες περιμένουν για το αποτέλεσμα σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία. Αν είναι αρνητικό το test πάνε σπίτι τους, ή  όπου είναι να πάνε,  σε αυτοαπομόνωση για 7 ημέρες. Αν είναι θετικό,  παραμένουν σε επιβλεπόμενη καραντίνα για 14 ημέρες. Από τις 15 Ιουνίου οι επιβάτες από μία λίστα 29 χωρών θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό μοριακό test και θα συνεχίζουν στον προορισμό τους, ενώ από τις υπόλοιπες χώρες θα υπόκεινται σε υποχρεωτικό έλεγχο με αυτοαπομόνωση 7 ημερών αν είναι αρνητικοί, και καραντίνα 14 ημερών, αν είναι θετικοί. Από την  1 Ιουλίου προβλέπεται ότι θα αυξηθούν οι χώρες από τις οποίες θα επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση χωρίς την προϋπόθεση του υποχρεωτικού ελέγχου.

 

Η λίστα των 29 χωρών από ποιον και με τι κριτήρια έχει δημιουργηθεί;

Η λίστα των 29 χωρών προκύπτει από επεξεργασία της λίστας του Ευρωπαϊκού Πρακτορείου Ασφάλειας Αεροδρομίων, όπου αναφέρονται αεροδρόμια περιοχών που έχουν πληγεί από την Covid-19. Τα κριτήρια που έχει χρησιμοποιήσει το Πρακτορείο συμπεριλαμβάνουν το testing, τη συχνότητα των κρουσμάτων και την ανοδική ή καθοδική πορεία των κρουσμάτων. Με απλά λόγια, την επιδημιολογική εικόνα της επιδημίας εντός των τελευταίων 2 εβδομάδων.

 

 Στις 23 Μαΐου είχατε πει ότι το βασικό πρόβλημα στα τεστ αντισωμάτων, είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό γύρω στο 1% θα δώσει ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Και μάλιστα είχατε τονίσει ότι καλώς δεν είχαν χρησιμοποιηθεί μέχρι εκείνη  τη στιγμή σε ευρεία κλίμακα.  Τώρα τι άλλαξε και από την Τρίτη το υπουργείο Υγείας μας ενημέρωσε ότι ξεκινούν τεστ αντισωμάτων  κατ’ αρχάς, στους επαγγελματίες υγείας και σε όλους τους εργαζόμενους που υπηρετούν στο Ε.Σ.Υ; Την ίδια μέρα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξήγγειλε την διενέργεια αυτών των τεστ από βδομάδα στα νησιά στον πληθυσμό.

Οι επαγγελματίες υγείας είναι ομάδα υψηλού κινδύνου για να  κολλήσει, οπότε θεωρητικά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να βγουν θετικοί, πριν από την εκτέλεση του test (τα λεγόμενα pre-test odds) σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Αποτελεί γενική αρχή ο έλεγχος τύπου screening να γίνεται σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διότι το αποτέλεσμα έχει πολύ καλύτερη αξιοπιστία (μικρός αριθμός ψευδώς θετικών). Η διενέργεια στα νησιά υποθέτω ότι έχει καθαρά επιδημιολογικό χαρακτήρα. Δηλαδή να αποτυπωθεί το ανοσολογικό υπόβαθρο πριν από την τουριστική περίοδο.

Για τον κλιματισμό μέχρι σήμερα σαφή δεδομένα δεν υπάρχουν. Τι έχετε να πείτε σε αυτούς που θα μείνουν σε ξενοδοχεία με κεντρικό κλιματισμό, ή θα ταξιδέψουν σε πλοίο, πούλμαν, ή τρένο  πολλές ώρες;

 Σχετικά με τον κλιματισμό έχουν εκδοθεί οδηγίες για ασφαλή χρήση του, με κυρίαρχο στοιχείο την εισαγωγή φρέσκου αέρα και όχι την ανακύκλωση του υπάρχοντος. Όσον αφορά τα ταξίδια σε μέσα που έχουν κλειστούς χώρους,  η χρήση μάσκας βοηθάει σημαντικά στον περιορισμό της μετάδοσης.

 

Άνοιξαν οι σχολές χορού, ωστόσο τα γυμναστήρια αργούν ακόμη λίγο.  Φαίνεται λίγο παράδοξο, αφού και στις δύο περιπτώσεις οι ασκούμενοι λαχανιάζουν, και τα σταγονίδια εκτινάσσονται το ίδιο ορμητικά.

Το κύριο στοιχείο των γυμναστηρίων που προβληματίζει, είναι η εκτεταμένη χρήση κοινών οργάνων, που δεν παρατηρείται στις υπόλοιπες περιπτώσεις, για αυτό και τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστούν. 

Στην πρώτη φάση τα πήγαμε ανέλπιστα καλά, με όλο τον πλανήτη να μας δίνει τα εύσημα. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το επόμενο στοίχημα;  

Το επόμενο στοίχημα είναι τα εισερχόμενα από το εξωτερικό κρούσματα και η διαχείρισή τους. Όπως Ro-κανίσαμε την μετάδοση στην Ελλάδα, με παρόμοιο τρόπο θα πρέπει να Ro-κανίσουμε τον αριθμό των εισερχομένων κρουσμάτων και κυρίως τις αλυσίδες μετάδοσης που μπορεί να δημιουργήσουν. Το στοίχημα είναι τεράστιο και θα πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση. (σσ R= σε πόσα άτομα κατά μέσο όρο μεταδίδει κάποιος που έχει προσβληθεί)