NEA

ΠΟΥ: Χαιρετίζει τη νέα, σημαντική χρηματοδότηση για εμβόλια

ΠΟΥ: Χαιρετίζει τη νέα, σημαντική χρηματοδότηση για εμβόλια

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

 

Ο ΠΟΥ χαιρετίζει τις δεσμεύσεις χρηματοδότησης που αναλήφθηκαν στη χτεσινή Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για τα εμβόλια, που φιλοξενήθηκε ουσιαστικά από τη βρετανική κυβέρνηση.

 

Η Σύνοδος Κορυφής του GAVI (The Global Alliance for Vaccines and Immunizations - Η παγκόσμια συμμαχία για τα εμβόλια και την ανοσοποίηση), αποτελεί το τρίτο συνέδριο δεσμεύσεων της παγκόσμιας συμμαχίας για τα εμβόλια και ακολουθεί την επιτυχή σύνοδο κορυφής του Βερολίνου, τον Ιανουάριο του 2015.

Οι νέες δεσμεύσεις θα επιτρέψουν στο GAVI να προστατεύσει την επόμενη γενιά και να μειώσει την ανισότητα των ασθενειών, καλύπτοντας επιπλέον 300 εκατομμύρια παιδιά με εμβόλια έως το 2025.

«Χάρη στα εμβόλια, έχουν αποτραπεί εκατοντάδες εκατομμύρια θανάτων. Η πολιομυελίτιδα έχει σχεδόν εξαλειφθεί, και μόλις τα τελευταία χρόνια νέα εμβόλια έχουν διατεθεί για τον Έμπολα και την ελονοσία », δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

«Ωστόσο, συνειδητοποιούμε την πραγματική ισχύ των εμβολίων μόνο όταν χρησιμοποιούνται για την προστασία των φτωχότερων και των πιο ευάλωτων.
Η πανδημία COVID-19 αποκάλυψε πολλά από τα οφέλη που έχουμε επιτύχει, με τις εκστρατείες εμβολιασμού για την πολιομυελίτιδα, τη χολέρα, την ιλαρά, τη διφθερίτιδα και τη μηνιγγίτιδα».

Οι τολμηρές χρηματοδοτικές δεσμεύσεις σημαίνουν ότι η Συμμαχία Gavi θα είναι σε καλύτερη θέση να διατηρήσει τον εμβολιασμό σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, μετριάζοντας τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19. Θα υπάρξει, επίσης, αρωγή στην ενίσχυση των συστημάτων υγείας.

Το υπόβαθρο της πανδημίας COVID-19 αποτελεί μια απογοητευτική υπενθύμιση του πόσο εξαρτάται η ατομική υγεία από τη συλλογική και του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζουν τα εμβόλια στη διατήρηση της υγείας και της ασφάλειας του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η Σύνοδος Κορυφής τόνισε, επίσης, πόσο σημαντικό θα είναι ένα ασφαλές, αποτελεσματικό και ισότιμα προσβάσιμο εμβόλιο για τον έλεγχο της COVID-19.

Η Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για τα εμβόλια σηματοδοτεί 20 χρόνια από την ίδρυση του Gavi. Ο Δρ Tedros πρόσθεσε: «Συμμετέχουμε στο Gavi για να γιορτάσουμε τη συλλογική επιτυχία αυτής της μεγάλης Συμμαχίας. Αυτές οι δεσμεύσεις δεν είναι απλώς μια επένδυση στη Συμμαχία για την οποία είμαστε πολύ υπερήφανοι εταίροι. Αποτελούν πρόοδο στο κοινό μας όραμα για έναν υγιέστερο, ασφαλέστερο και πιο δίκαιο κόσμο».