NEA

Βρετανία: Υπό έλεγχο η νόσος στα κέντρα φροντίδας, σε υποχώρηση η Covid-19 σε όλη τη χώρα

Βρετανία: Υπό έλεγχο η νόσος στα κέντρα φροντίδας, σε υποχώρηση η Covid-19 σε όλη τη χώρα

Η ειδική ομάδα εργασίας για την κοινωνική φροντίδα θα αναλάβει να παρακολουθεί το επόμενο στάδιο στήριξης του τομέα κοινωνικής περίθαλψης, κατά το οποίο θα αναπτυχθεί ένα σύστημα προστασίας των ενοίκων των κέντρων φροντίδας και του προσωπικού τους, ενόσω θα ισχύει η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην χώρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, στην σημερινή ενημέρωση της κυβέρνησης για την Covid-19.

Ο Χάνκοκ, ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο αυτό, ήδη από το Σαββατοκύριακο έχουν αποσταλεί σε 9.000 γηροκομεία στην Αγγλία, τόσο για τους ηλικιωμένους όσο και για το προσωπικό, περισσότερα από ένα εκατομμύριο διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό, για να χρησιμοποιηθούν είτε σε όσους έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ή σε ασυμπτωματικούς. Από σήμερα και τις επόμενες μέρες θα διανεμηθούν επιπλέον τεστ και στα υπόλοιπα κέντρα φροντίδας (περίπου 6.000). Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των εξετάσεων δεν παρατηρείται, όπως είπε, σημαντική αύξηση των θετικών περιστατικών.

«Η πανδημία στα κέντρα φροντίδας βρίσκεται υπό έλεγχο, ακόμη και στους χώρους όπου υπάρχουν περιστατικά, βρίσκονται σε ισχύ πολύ αποτελεσματικές διαδικασίες ελέγχου της μόλυνσης» είπε.

Ο νέος πρόεδρος της ειδικής ομάδας εργασίας για την κοινωνική περίθαλψη, Ντέιβιντ Πίρσον, δήλωσε κατά την ενημέρωση ότι στόχος της ομάδας είναι ο συντονισμός των δράσεων της κεντρικής κυβέρνησης και των τοπικών διοικήσεων με τους παρόχους κοινωνικής φροντίδας, για να διασφαλιστεί η ποιότητα ζωής τους.

Σε ότι αφορά τα σημερινά δεδομένα για την πανδημία, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η Covid-19 βρίσκεται σε υποχώρηση σε όλη τη χώρα, καθώς υπάρχει μία συνεχής μείωση στους αριθμούς θανάτων και νέων περιστατικών, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στα σχέδιά της για περεταίρω χαλάρωση, την επόμενη εβδομάδα, όπως το άνοιγμα καταστημάτων μη βασικών ειδών. Μειωμένος, όπως είπε, είναι και ο αριθμός στα κέντρα φροντίδας, όπου η πτώση αντιστοιχεί στο 79% από τότε που καταγράφηκε η κορύφωση στους χώρους αυτούς (24 Απριλίου) μέχρι τις 29 Μαΐου.

Με βάση τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας χθες πραγματοποιήθηκαν πάνω από 138.000 διαγνωστικά τεστ, εκ των οποίων 1.205 ήταν θετικά, αριθμός που είναι ο μικρότερος που έχει καταγραφεί από τα τέλη Μαρτίου. Οι νοσηλευόμενοι σε όλη τη χώρα είναι 519 και σύμφωνα με την επιστημονική επιτροπή ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού βρίσκεται σε όλη τη χώρα κάτω από το 1.