NEA

Παγκόσμια Ημέρα Διαπίστευσης

Παγκόσμια Ημέρα Διαπίστευσης

   Η 9η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διαπίστευσης (World Accreditation Day), με πρωτοβουλία του Διεθνούς Φόρουμ Διαπίστευσης (IAF) και της Διεθνούς Συνεργασίας για τη Διαπίστευση Εργαστηρίων (ILAC) από κοινού, προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για τη σημασία της διαπίστευσης.

   Στο χώρο της πιστοποίησης της ποιότητας, των ελέγχων και των εργαστηριακών δοκιμών και μετρήσεων, διαπίστευση είναι η διαδικασία της επίσημης αναγνώρισης από αρμόδιο οργανισμό, ότι ένα νομικό ή φυσικό πρόσωπο ασκεί συγκεκριμένες δραστηριότητες με αμεροληψία και με τεκμηριωμένη επάρκεια.

   Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Διαπίστευσης για το 2020 επικεντρώνεται στον ρόλο της διαπίστευσης στην βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων.

   Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, με ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης, Κ. Κούρταλη και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Σ. Ποδάρα και ενημερώθηκε για το έργο του ΕΣΥΔ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαπίστευσης.

   

ΕΣΥΔ και COVID 19

   Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου το Ε.ΣΥ.Δ. να ανταποκριθεί σε εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από ιδιωτικά και δημόσια εργαστήρια για διαπίστευση μοριακών μεθόδων για την εξέταση COVID 19, εξέδωσε σχετικό ενημερωτικό έγγραφο. Στο έγγραφο δίνονται οδηγίες για την εφαρμογή των Κανονισμών Διαπίστευσης, του προτύπου ISO 15189, των σχετικών Κατευθυντήριων Οδηγιών του ΕΣΥΔ και των πρόσφατων Κατευθυντήριων Εγγράφων του WHO και διευκρινίζεται ο τρόπος αξιολόγησης για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

   Το ΕΣΥΔ έχει ήδη διαπιστεύσει ιατρικά εργαστήρια σε μοριακές μεθόδους και με ανάλογες απαιτήσεις χώρων/εγκαταστάσεων και βιοασφάλειας και διαθέτει ήδη την απαραίτητη τεχνική επάρκεια και κατάλληλους αξιολογητές/εμπειρογνώμονες, ενώ με τη χρήση τεχνικών αξιολόγησης εξ αποστάσεως και διαδικασίες τηλεδιάσκεψης για την λήψη απόφασης διαπίστευσης, ανταποκρίνεται άμεςα σε αιτήματα επέκτασης πεδίου διαπίστευσης.