NEA

Στ. Πέτσας: «Τα φαινόμενα χαλάρωσης που όλοι είδαμε είναι καμπανάκι κινδύνου για όλους»

Στ. Πέτσας: «Τα φαινόμενα χαλάρωσης που όλοι είδαμε είναι καμπανάκι κινδύνου για όλους»

«Σε ότι αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που ήρθαν στην χώρα μας με αυτές τις πτήσεις είναι Έλληνες, είναι περίπου οι 4 στους 5 Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Δεν σχετίζονται με αυξημένα τουριστικά ρεύματα, τα οποία αναμένουμε μετά τις 15 Ιουνίου να αυξηθούν και με μεγαλύτερη ένταση από την 1 Ιουλίου. Παραμένουμε σε εγρήγορση, παρακολουθούμε πτήσεις από συγκεκριμένα αεροδρόμια και θα παρέμβουμε αν αυτό χρειαστεί» είπε ότι κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε ερώτηση για τα «εισαγόμενα» κρούσματα κορωνοϊού.

«Σε ότι αφορά την περιοχή της Ξάνθης και το ενδεχόμενο ενός τοπικού lockdown, υπάρχουν πολλά στοιχεία που εξετάζουμε. Εξετάσαμε πολλά test καθώς ήταν μια περιοχή με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο εδώ και μήνες. Κάναμε 3.013 test. Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι να παρακολουθήσουμε και άλλες εξελίξεις στην περιοχή, οι οποίες θα κρίνουν και το ενδεχόμενο περαιτέρω δράσεων, όπως κρούσματα που θα κατευθυνθούν σε νοσοκομεία. Αυτό θα είναι καμπανάκι ανησυχητικό. Τέτοια θέματα θα εξετάσει η αρμόδια επιτροπή των ειδικών και θα εισηγηθεί για την λήψη περαιτέρω μέτρων αν αυτό χρειαστεί» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή δεν αλλάζει κάτι στον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι την Πέμπτη θα υπάρχουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε ότι αφορά τα tests, το πόσα θα γίνουν, το πού και το πώς θα γίνονται και την ενίσχυση των υγειονομικών δομών της χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση τα νησιά, ώστε να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα κρούσματα κορωνοϊού.

Επανέλαβε ότι, αυτή την ώρα, δεν θα επανέλθει η δια ζώσης επικοινωνία του κ. Τσιόδρα και του κ. Χαρδαλιά, και θα υπάρχει καθημερινή γραπτή ανακοίνωση με την εξέλιξη των κρουσμάτων ώστε να μην υπάρχει σύγχυση. «Τα φαινόμενα χαλάρωσης που όλοι είδαμε είναι καμπανάκι κινδύνου για όλους. Αυτό που μας έφερε μέχρι εδώ είναι η ατομική ευθύνη και η συλλογική ωριμότητα. Ας μην τα χάσουμε γιατί θα το πληρώσουμε» είπε ο κ. Πέτσας υπογραμμίζοντας «εμείς συνεχίζουμε να λέμε στους πολίτες τι πρέπει να κάνουν, πως πρέπει να ακολουθούν τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας. Τους επαγγελματίες του χώρου τους θέλουμε δίπλα μας, να είναι σύμμαχοί μας γιατί είναι και οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρα μας στο εξωτερικό και όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση».

Χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας βήμα την υπογραφή της συμφωνίας με την Ιταλία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που έχουμε δει παράνομες ενέργειες από άλλα κράτη όπως αυτή ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Σάρατζ της Λιβύης και είπε ότι το επόμενο βήμα είναι η κύρωση αυτής της Συμφωνία και σιγά σιγά θα προχωρήσει η Ελλάδα και με τις άλλες χώρες.

Απάντησε αρνητικά σε ερώτηση για το εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο να παρθούν πίσω μέτρα που αφορούν στην επαναλειτουργία κλάδων της οικονομίας.

Επίσης ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στη λίστα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας είπε ότι είναι μια πυξίδα που μας βοηθά να έχουμε έγκαιρη και τακτική επικαιροποίηση ώστε να ξέρουν και οι ταξιδιώτες και οι επαγγελματίες του χώρου στην Ελλάδα τι περιμένουν από πλευράς αφίξεων σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπονται πτήσεις από τα αεροδρόμια που περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα και αυτό θα διατηρηθεί σε όλη τη γέφυρα μεταξύ 15 Ιουνίου και τα τέλος Ιουνίου. Από την 1 Ιουλίου θα απελευθερώσουμε και για τα υπόλοιπα αεροδρόμια».

Τέλος για τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μάθει τα όριά της ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε «Έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ότι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό το μήνυμα το στέλνουμε παντού και στην γειτονική χώρα. Θέλουμε κανόνες καλής γειτονίας να διέπουν τις σχέσεις μας αλλά θα προασπιζόμαστε πάντα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».