NEA

Βασίλης Κικίλιας: Ξεκινούν άμεσα οι μεταμοσχεύσεις σε παιδιά και από αποβιώσαντες δότες

Βασίλης Κικίλιας: Ξεκινούν άμεσα οι μεταμοσχεύσεις σε παιδιά και από αποβιώσαντες δότες

Την επανεκκίνηση του προγράμματος -που είχε ανασταλεί για τρεις περίπου μήνες λόγω κορωνοϊού- μεταμοσχεύσεων νεφρού σε παιδιά από ζώντα δότη,  μία συνεργασία του Λαϊκού Νοσοκομείου με το Παιδιατρικό Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ πρόσθεσε πως σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, ενεργοποιείται η λίστα και για μεταμοσχεύσεις σε παιδιά από αποβιώσαντες δότες.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μέσα στην πανδημία, αποδείξαμε ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πέρα και πάνω από όλα. Οι αποφάσεις του υπουργείου Υγείας έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό, από τον περασμένο Φεβρουάριο, αδειοδοτήσαμε την επέκταση του προγράμματος Μεταμοσχεύσεων Νεφρού του Λαϊκού Νοσοκομείου και για Μεταμοσχεύσεις Νεφρού σε παιδιά, σε συνεργασία με το Παιδιατρικό Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού».

Μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2020, έγιναν με επιτυχία τρεις μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παιδιά από ζώντα δότη.

Το πρόγραμμα που ανεστάλη για τρεις περίπου μήνες λόγω κορωνοϊού, έχει ήδη επανεκκινήσει και προγραμματίζονται έξι ακόμα παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη εντός του 2020.

Σήμερα, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω πως σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, ενεργοποιείται η λίστα και για μεταμοσχεύσεις σε παιδιά από αποβιώσαντες δότες.
Από τα 12 παιδιά που αναμένουν μεταμόσχευση από αποβιώσαντα δότη στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, τα 5 που διαμένουν στη Νότια Ελλάδα πρόκειται να μεταφερθούν στη λίστα του Λαϊκού Νοσοκομείου.

Τέλος, προκειμένου να καλυφθούν ελλείψεις που προϋπήρχαν σε μηχανικά μέσα στο Λαϊκό Νοσοκομείο, έδωσα εντολή στο Διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας και στη Διοίκηση του Νοσοκομείου να προχωρήσουν άμεσα σε διαγωνισμό για τις σχετικές προμήθειες.

Συνεχίζουμε να υλοποιούμε το σχεδιασμό μας για ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο πλευρό των συμπολιτών μας».