NEA

Το αποτύπωμα του κορωνοϊού στο ΕΣΥ

Το αποτύπωμα του κορωνοϊού στο ΕΣΥ

Από την Τάνια Η. Μαντουβάλου

 

Τι λένε τρεις γιατροί από την πρώτη γραμμή  

 

Mπορεί αυτή τη στιγμή να τηρούν όλοι  στάση αναμονής για την εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας σχετικά με τον SarsCov2, καθότι από πρώτης Ιουλίου αυξάνονται  οι χώρες από τις οποίες θα επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση στην Ελλάδα, χωρίς την προϋπόθεση του υποχρεωτικού ελέγχου, ωστόσο ένα είναι σίγουρο. Ότι το πρώτο κύμα του κορωνοϊού άλλαξε άρδην την καθημερινότητα μας. Από τον τρόπο που φταρνιζόμαστε μέχρι τον τρόπο που σχετιζόμαστε. Άφησε απώλειες κυρίως ανθρώπινες, αλλά και οικονομικές. Άφησε  γνώση και εγρήγορση. Περισσότερο εξοπλισμό στο ΕΣΥ, αλλά όχι ακόμα αυτόν που χρειάζεται η χώρα. Και ναι ανέδειξε χρόνιες παθογένειες του συστήματος, που τώρα είναι η ευκαιρία να διορθωθούν μία και καλή. Το DailyPharmaNews ζήτησε από τρεις  γιατρούς, (οι δύο  εκπρόσωποι εργαζομένων), που ήταν στην πρώτη γραμμή, και μάλιστα σε νοσοκομεία αναφοράς, που ουσιαστικά σήκωσαν το μεγαλύτερο  βάρος, να μιλήσουν για το αποτύπωμα του κορωνοϊού στο ΕΣΥ:

Στον Ευαγγελισμό η πανδημία αύξησε δραματικά τις ελαστικές σχέσεις εργασίας

Ο επεμβατικός καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος επί δεκαετίες των εργαζομένων του Ευαγγελισμού και γραμματέας της ΄Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αναφέρει ότι στον Ευαγγελισμό η πανδημία αύξησε δραματικά τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, «αφού διορίστηκαν πολύ λίγοι σε σχέση με τις ανάγκες. Στις πάνω από 150 κενές θέσεις μονίμων γιατρών, ελάχιστοι επικουρικοί προσλήφθηκαν». Δικαιωθήκαμε ότι δεν είμαστε λαϊκιστές όταν διεκδικούσαμε χρόνια τώρα, χωρίς πανδημία, την κάλυψη των νοσοκομείων και Κ.Υ. με τις 30.000!!! κενές θέσεις, επισημαίνει ο γνωστός καρδιολόγος και προσθέτει : Τώρα διορίζουν 4000 επικουρικούς. Το ίδιο τροπάριο με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Από την πανδημία κρατάμε την πλούσια επιχορήγηση με δεκάδες εκ. ευρώ στις ιδιωτικές δομές υγείας, την αναλγησία του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και τον «τυφώνα» των δωρεών, από χρήματα του λαού, που οι «δωρητές» τα έχουν προεισπράξει στο πολλαπλάσιο. Και ενώ ο αγώνας μας είναι ηρωικός, χορτάσαμε από υποκριτικά χειροκροτήματα κρατικών παραγόντων (καρότο), την ίδια όμως στιγμή είχαμε απαγόρευση δηλώσεων από Διοικητές νοσοκομείων, είχαμε βροχή από κλήσεις σε απολογία, είχαμε δηλαδή το «νόμος και τάξη» (μαστίγιο) σε πλήρη εφαρμογή με αποκορύφωμα την εισβολή – αλλά και το διώξιμο της αστυνομίας – στον Ευαγγελισμό στις 7 Απρίλη παγκόσμια μέρα υγείας».

 

Χρόνιοι πάσχοντες δεν πήγαν στον γιατρό λόγω απουσίας δωρεάν πρωτοβάθμιας φροντίδας

 

Αποκαλύφθηκε η πολιτική όλων των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης που έχουν αφήσει χρόνια τώρα, τις δημόσιες δομές υγείας, ακάλυπτες από προσωπικό, υποδομές και μέτρα προστασίας, συνεχίζει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον Ευαγγελισμό, για να συμπληρώσει ότι  «αποδομήθηκε η προπαγάνδα περί «αποκλειστικά ατομικής ευθύνης», αλλά ταυτόχρονα αναδείχτηκε ότι ακόμα και σε περιόδους υγειονομικής κρίσης, οι επιχειρηματίες υγείας κερδοσκοπούν βάναυσα, αφού για το επικρατούν σύστημα, η υγεία είναι εμπόρευμα με νόμο του κράτους». Η πανδημία λέει ο  γνωστός συνδικαλιστής, άφησε πίσω εκατοντάδες χρονίως πάσχοντες από άλλες νόσους, που δεν προσήλθαν αυτό το τρίμηνο, είτε από το φόβο του κορωνοϊού, είτε – κυρίως – από απουσία δωρεάν πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και λόγω οικονομικής ανέχειας δεν πήγαν στο γιατρό έγκαιρα. «Η πανδημία άφησε ένα απερίγραπτο κλίμα αυταρχισμού από τη διοίκηση, που μέσα στον πανικό, βρήκε ευκαιρία να καλεί προσωπικό σε απολογία για «ψύλλου πήδημα», να βάζει κάμερες στους θαλάμους ασθενών, να αγνοεί το σωματείο προκλητικά. Άφησε να καλλιεργείται η διάσπαση του προσωπικού, με βάση του ποιος δικαιούται τα ψίχουλα που έδιναν οι διάφοροι «χορηγοί». Το ότι «η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό» και δεν χωράει στο σύστημα που ζούμε ακούστηκε όσο ποτέ, όπως και η ανάγκη για ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς επιχειρηματική δράση καταλήγει ο κ. Σιώρας.

 

Τα ράντζα ξανάρθανε στο Αττικόν

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αττικόν» παθολόγος εντατικολόγος  Ρίζος Μιχάλης  λέει από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να μη δεσμεύεται στην κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ. «Στο «Αττικόν» υπάρχουν πάνω από 350 κενές οργανικές θέσεις όλων των κλάδων – νοσηλευτών, γιατρών, διοικητικών, τραυματιοφορέων, τεχνικών και τεχνολόγων. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί τους συμβασιούχους αναλώσιμους. Στο νοσοκομείο μας πάνω από 150 επικουρικοί, συμβασιούχοι σε προγράμματα ΟΑΕΔ, εργαζόμενοι στη φύλαξη με ατομική σύμβαση 1 έτους, ακούνε μόνο καλά λόγια και υποσχέσεις ότι δεν θα τους διώξουνε. Γι’ αυτούς δεν υπάρχουν πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για την αναγκαία μονιμοποίηση τους, παρότι πρόσφεραν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της πανδημίας».  Η κυβέρνηση, συνεχίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου «Αττικόν»  επιμένει στις ΣΔΙΤ και στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα υγείας με ζεστό κρατικό και ασφαλιστικό χρήμα, παρόλο που ο ιδιωτικός τομέας απείχε πλήρως από την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Τα ράντζα στο «Αττικόν» ξανάρθανε, οι υποδομές παραμένουν οι ίδιες. Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία παραμένουν στάσιμες και μνημονιακού τύπου. Κι όμως, στο όνομα των ελλειμμάτων της δημόσιας υγείας και της «επιπέδωσης της καμπύλης», εφαρμόσανε το οριζόντιο lockdown, φούντωσε η ανεργία, οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών».

 

Επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση των πνευμονολογικών κλινικών στο «Σωτηρία»

Το πρώτο κύμα της πανδημίας αντιμετωπίστηκε με επιτυχία στη χώρα μας λόγω της άμεσης εφαρμογής μέτρων, της υποδειγματικής τήρησης τους από τον κόσμο  και της μαχητικότητας των υγειονομικών, αναφέρει ο πνευμονολόγος - επιμελητής Α  στο ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών,  Γεώργιος Χειλάς. «Ο πυλώνας της επιτυχίας ήταν ο υγειονομικός ιστός και κυρίως το ΕΣΥ, με το νοσοκομείο μας να πρωτοστατεί και να δέχεται την περισσότερη πίεση, καθώς το σύνολο των πνευμονολογικών και παθολογικών κλινικών (όπως και οι ΜΕΘ) επιστρατεύτηκαν, νοσηλεύοντας αποκλειστικά θετικούς ασθενείς». Εν αναμονή ενός δεύτερου κύματος (το οποίο γίνεται τόσο πιθανότερο όσο μεγαλώνει η χαλάρωση και ανευθυνότητα) τρία πράγματα αποτελούν παρακαταθήκη για το νοσοκομείο μας, τονίζει ο πνευμονολόγος: 1.Η ανάκτηση του σεβασμού στο πρόσωπο των ιατρών και των νοσηλευτών, εκ μέρους της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας. Το ένδοξο και λαϊκό Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» παρά τη σοβαρή υποστελέχωση και γήρανση του, επέδειξε αξιοθαύμαστη αυταπάρνηση και εμπειρία, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως έκανε και κάνει άλλωστε και με όλα τα υπόλοιπα νοσήματα. 2. Η ενδυνάμωση των συναδελφικών σχέσεων μεταξύ του προσωπικού του νοσοκομείου. Ο φόβος αλλά και η θέληση για προσφορά οδήγησαν σε μία δυνατή συναδελφική αλυσίδα, με ισχυρούς κρίκους, που βοήθησε τα μέγιστα ειδικά τη στιγμή της αιχμής. 3. Η ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Εκκρεμεί η ενίσχυση και σε ιατρικό προσωπικό, ειδικά σε ότι αφορά τις πνευμονολογικές κλινικές. «Το τελευταίο, εάν δε συμβεί άμεσα, θα είναι αυτό που θα υποθηκεύσει όλα τα προηγούμενα καλά που άφησε πίσω του το πρώτο κύμα της πανδημίας».