NEA

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Ευρώπη πρέπει να σταθεί ενωμένη και δυνατή απέναντι στην κρίση

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Ευρώπη πρέπει να σταθεί ενωμένη και δυνατή απέναντι στην κρίση

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Σχέδιο Ανάκαμψης και το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-27 συζητήθηκε χτες, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Παρασκευής. Το Σχέδιο Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με το αναπροσαρμοσμένο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, θα πρέπει να διασφαλίζει ότι η οικονομική ενίσχυση θα είναι βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιη για όλα τα κράτη μέλη, έκανε σαφές στην παρέμβασή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ειδικότερα, σε δήλωσή του μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως είναι σημαντικό ότι η πρόταση της Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης βασίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και λιγότερο σε δάνεια, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα επιδείνωνε την κρίση χρέους και θα έθετε σε κίνδυνο τη συνοχή της Ευρώπης.

 

Επισήμανε ακόμα ότι «βρισκόμαστε σε επείγουσα κατάσταση και ότι δεν μπορούμε να σπαταλήσουμε άλλο χρόνο» και σημείωσε πως ήρθε η ώρα, όλα τα κράτη - μέλη να κάνουν τον απαραίτητο συμβιβασμό για να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία, το γρηγορότερο δυνατό και πάντως το αργότερο έως τον Ιούλιο.

 

Περαιτέρω ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να γίνει διεθνώς ανταγωνιστική, πιο πράσινη και πιο ψηφιακή. «Είναι ενθαρρυντικό ότι περίπου το 30% των συνολικών πόρων του ΠΔΠ προσανατολίζεται στους στόχους της προστασίας του περιβάλλοντος και της δράσης για το κλίμα» επισήμανε.

 

Ωστόσο, ανέφερε πως είναι απαραίτητο, μέσω του αναπροσαρμοσμένου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, να μην υπάρξει μείωση των κονδυλίων για την Πολιτική Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, σε σχέση με το τρέχον ΠΔΠ.

 

Καταληκτικά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε στη δήλωσή του πως κάθε άλλο παρά ποτέ, σήμερα, δεν μπορούν να υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές στην Ευρώπη και ότι «με αλληλεγγύη και κοινό όραμα πρέπει να στείλουμε το σωστό μήνυμα, ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών της για μία συντεταγμένη απάντηση απέναντι στην κρίση». _Δ.Μάν.