NEA

Η πανδημία, μοχλός για την ψηφιακή ανάπτυξη του ΕΣΥ

Η πανδημία, μοχλός για την ψηφιακή ανάπτυξη του ΕΣΥ

Από την Τάνια Η. Μαντουβάλου

Κι όμως η πανδημία είχε και τα θετικά της. Όσο παράξενο και αν ακούγεται, ο κορωνοϊός αποτέλεσε σημαντική αφορμή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΣΥ. Μετά την άυλη συνταγογράφηση που ήρθε για να μείνει, και σαφώς έχει διευκολύνει το κοινό, τώρα σχεδιάζεται από το υπουργείο Υγείας και το άυλο παραπεμπτικό, για εργαστηριακές εξετάσεις. Αυτό τουλάχιστον εξήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, στο πλαίσιο  διαδικτυακής συζήτησης με θέμα «Οικονομία και Τεχνολογία στην Υγεία την εποχή της Πανδημίας Covid-19», που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Ο κ. Κωτσιόπουλος προανήγγειλε και τηλεσυμβουλευτική υποστήριξη ασθενών – επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με Sars-CoV-2 που βρίσκονται σε «κατ’ οίκον» περιορισμό, μέσω του κινητού τους τηλεφώνου ή/και του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή. «Η υπηρεσία, που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον επόμενο μήνα, θα παρέχεται μέσω απλής ασφαλούς ηλεκτρονικής δήλωσης στο covid19.gov.gr».  Όπως είπε ο ΓΓ εξετάζεται ακόμη η επέκταση του συστήματος για τηλεσυμβουλευτική υποστήριξη των τουριστών, όπως και η αξιοποίηση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής για κάλυψη των αναγκών κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Επιπλέον, προβλέπεται η αξιοποίηση του συστήματος για υποστήριξη των χρονίως πασχόντων, ανεξαρτήτως κορωνοϊού.

Επεκτείναμε τις υποδομές και τις εντάξαμε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού

«Η στρατηγική μας, μέσα στον ελάχιστο χρόνο που είχαμε διαθέσιμο, ήταν να επεκτείνουμε τις υποδομές και να τις εντάξουμε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού». Όλο το διάστημα της επιδημίας στην Ελλάδα, το υπουργείο Υγείας παρακολουθεί, σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο, σε πραγματικό χρόνο τα αποθέματα των μονάδων Υγείας σε βασικά υγειονομικά υλικά και φάρμακα, ενώ παρακολουθείται και η εκτέλεση συμβάσεων για έκτακτες προμήθειες ειδών ατομικής προστασίας, όπως και οι δωρεές για τα νοσοκομεία, που από το Μάρτιο, όπως λέει,  αγγίζουν τα 90 εκατομμύρια ευρώ. «Σε πραγματικό χρόνο το υπουργείο Υγείας έχει εικόνα και των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ. Υπενθυμίζεται ότι αυτές το τελευταίο τρίμηνο έφτασαν τις 1017». Ακόμη μία παρέμβαση που έγινε το τελευταίο διάστημα είναι η δημιουργία του Μητρώου Ασθενών με κορωνοϊό, που όπως επισήμανε ο ΓΓ, περιλαμβάνει πλήρη καταγραφή των κρουσμάτων, παρακολούθηση της πορείας της νόσου για  νοσηλευόμενους, αλλά και για τους παραμένοντες στο σπίτι, στατιστική- επιδημιολογική ανάλυση για  την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά και την στήριξη των μονάδων υγείας.

Τα επόμενα βήματα στην ψηφιακή αναβάθμιση του υπουργείου Υγείας, αφορούν σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο στον οργανισμό διασφάλισης της ποιότητας στην Υγεία, στο εθνικό ηλεκτρονικό δίκτυο υγείας και στον ηλεκτρονικό φάκελο Υγείας, στη Νέα Κεντρική Αρχή Προμηθειών και στην παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στον Πολίτη.  Για  τις προμήθειες, η πρόταση του υπουργείου αφορά στη δημιουργία ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου που θα αναλάβει τη συνολική διαχείριση των προμηθειών και της διανομής για τις κρατικές προμήθειες υγείας, και θα λειτουργήσει στο πρότυπο άλλων αντίστοιχων ΝΠΙΔ στην Ελλάδα πχ ΤΑΙΠΕΔ.