NEA

ΙΣΑ: Εφιστά την προσοχή στους πολίτες με αφορμή το περιστατικό αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος

ΙΣΑ: Εφιστά την προσοχή στους πολίτες με αφορμή το περιστατικό αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή τη σύλληψη αδίστακτου απατεώνα που προέβη σε αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών, εφιστά την προσοχή του κοινού.

 

«Ο ΙΣΑ έχει ζητήσει από την Εισαγγελία να ενημερωθεί για την επικίνδυνη δράση του αδίστακτου απατεώνα που έβαλε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης.

Οι υπηρεσίες του Συλλόγου διενεργούν ενδελεχείς ελέγχους για να επικαιροποιήσουν και να διασφαλίσουν τις πιστοποιήσεις των μελών του και να διαφυλάξουν τη δημόσια υγεία.

«Θα πρέπει, ωστόσο, και ο πολίτης να είναι ενημερωμένος και να αναζητά τη σχετική πιστοποίηση του ΙΣΑ στα ιατρεία που επισκέπτεται. Σε περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψη του κάποια παρατυπία θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα τις αρμόδιες αρχές.

Επίσης είναι σημαντικό να είναι ενημερωμένος και να απορρίπτει κάθε θεραπευτική μέθοδο που πουλάει φρούδες ελπίδες και υπόσχεται λύσεις που βρίσκονται έξω από τα όρια της επιστήμης», τονίζει ο κ. Πατούλης.

Ο αδίστακτος ψευτογιατρός

Σχετικά με το περιστατικό που έχει προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης, με πρωταγωνιστή έναν 47χρονο που παρίστανε τον εξειδικευμένο γιατρό, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με την αστυνομία, ο απατεώνας προσέγγιζε απελπισμένους ασθενείς, κυρίως καρκινοπαθείς, και συστηνόταν άλλοτε ως νευροογκολόγος – νευροχειρούργος – φυσιοπαθητικός και άλλοτε ως ερευνητής σπουδαίου ιατρικού κέντρου της Ελβετίας με εξειδίκευση στην παιδοχειρουργική – παιδοογκολογία και με σπουδές στην Αμερική με γνώση πρωτοποριακών μεθόδων θεραπείας.

Αναζητούσε «πελάτες» στην εκκλησία με προτίμηση στους θρησκευόμενους ανθρώπους, ενώ πλησίαζε και συγγενικά πρόσωπα ασθενών με ανίατες ασθένειες αλλά και ασθενείς σε διαγνωστικά κέντρα. Εμφανιζόταν ως γιατρός ή συνοδός. Κατάφερε να εξαπατήσει ακόμη και γιατρούς.

Έπειθε τους ασθενείς να διακόψουν την αγωγή που ακολουθούσαν, υποσχόταν πλήρη ίαση και τους προμήθευε με άγνωστα σκευάσματα, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά. 

Από την έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί, προκύπτει, μέχρι στιγμής, ότι εξαπάτησε τουλάχιστον 45 ασθενείς. Από την παράνομη δραστηριότητά του έχασαν τη ζωή τους δύο παιδιά, 14 και 16 ετών καθώς και ένας 76χρονος.

Αναζήτηση επί μήνες

Η δράση του δήθεν ειδικού ογκολόγου, που είχε εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα, εντοπίστηκε από τις αρχές τον περασμένο χρόνο, μετά από καταγγελίες αλλά και μηνύσεις των γονιών δύο ανήλικων παιδιών που πέθαναν. Ο 47χρονος είχε προσεγγίσει μεταξύ των άλλων θυμάτων του και τους απελπισμένους γονείς των δύο άτυχων παιδιών στις Σέρρες και την Κω. Η θεραπεία δεν έφτασε ποτέ στους ασθενείς. Οι γονείς των παιδιών, θύματα και αυτοί του απατεώνα γιατρού, υπέβαλαν μηνύσεις, όμως η αστυνομία για πολύ καιρό δεν μπορούσε να φτάσει στα ίχνη του, καθώς εμφανιζόταν με άλλο όνομα. Εντωμεταξύ, στα θύματα του προσποιούμενου τον ειδικό επιστήμονα, που επικαλούνταν σπουδές σε Αμερική και Ελβετία, προστέθηκε και ο 76χρονος.

Συνεργός και η σύζυγος του απατεώνα

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, φαίνεται πως ο «γιατρός» έχει καταφέρει να αποσπάσει από τις οικογένειες των -γνωστών στις αρχές- θυμάτων του ποσό που υπερβαίνει τις 53 χιλιάδες ευρώ, ενώ βασικό ρόλο στην όλη δράση του φαίνεται να έχει η σύζυγος του, η οποία εμφανιζόταν ως γόνος γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας.

Στο στόχαστρο των ερευνών των αρχών, πλην της συζύγου του κατηγορουμένου, έχουν τεθεί και δύο γιατροί οι οποίοι ωστόσο, δεν αποκλείεται να εξαπατήθηκαν και οι ίδιοι από τον κατηγορούμενο.

Οι τρεις (σύζυγος και γιατροί) δε συνελήφθησαν λόγω παρελεύσεως του αυτοφώρου, καθώς το αδίκημα είναι πλημμέλημα, αλλά συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία.

Ο 47χρονος κρατείται στον έβδομο όροφο της ΓΑΔΑ χωρίς να έχει μιλήσει έως τώρα.

Έχει ήδη κατατεθεί αίτημα προς την εισαγγελία έτσι ώστε να δοθούν στη δημοσιότητα τα πραγματικά του στοιχεία.