ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ρυθμίσεις και διευκρινήσεις για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των φαρμακοποιών

Ρυθμίσεις και διευκρινήσεις για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των φαρμακοποιών

Χρήσιμη συνάντηση του ΠΦΣ με Υφυπουργό Ανάπτυξης και Γεν. Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Δύο σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την τελευταία περίοδο τους φαρμακοποιούς έθεσε η αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ)  κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Παπαθανάση και με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη στο υπουργείο Ανάπτυξης την Τετάρτη 17 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς, ο Α’ αντιπρόεδρος κ. Θανάσης Παπαθανάσης, ο Β’ Αντιπρόεδρος κ. Σεραφείμ Ζήκας και το μέλος του Δ.Σ. κ. Ευγενία Μαυρίδου έθεσαν τα θέματα της απογραφής των ειδών ατομικής προστασίας και της υποχρεωτικότητας της αναγραφής τιμών στα προϊόντα που διατίθενται στα φαρμακεία κατ΄ εφαρμογή του νόμου 4177/2013.

Για το θέμα της απογραφής των υλικών ατομικής προστασίας η αντιπροσωπεία του ΠΦΣ τόνισε πώς είναι μια χρονοβόρος διαδικασία, επιβαρυντική για την καθημερινότητα των φαρμακοποιών και η ηγεσία του Υπουργείου ανάφερε πώς στη νέα ΠΝΠ που θα εκδοθεί, ειδικά για τα φαρμακεία θα δοθεί η δυνατότητα να γίνεται μία φορά την εβδομάδα.

Σε ερώτημα που έθεσε η αντιπροσωπεία των φαρμακοποιών γιατί να συνεχίζεται αυτό το μέτρο της απογραφής εφόσον υπάρχει τεράστια επάρκεια αυτών των προϊόντων, η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι εξακολουθεί να γίνεται για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών καθώς υπάρχει πανευρωπαϊκή οδηγία σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. εξαιτίας του γεγονότος ότι ο ιός δεν έχει εκλείψει και σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών μπορεί να υπάρξει και δεύτερο επιδημιολογικό κύμα. Επομένως μέχρι να λήξει ο υγειονομικός συναγερμός είναι απαραίτητο να υπάρχει συνεχής πληροφόρηση και παρακολούθηση των αποθεμάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με την άποψη της ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Στη συζήτηση επιβεβαιώθηκε η από 23 Απριλίου 2020 επιστολή του ΠΦΣ προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης που έχει αποσταλεί και στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, ότι οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν μόνο τα αποθέματα απολυμαντικών διαλυμάτων που έχουν άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ ως βιοκτόνα τύπου β, για την ανθρώπινη υγιεινή είτε σε μορφή υγρών είτε σε γέλη είτε σε εμποτισμένα μαντηλάκια και που εμπίπτουν στον κανονισμό 528/2012 της Ε.Ε. (πχ sterillium, manusept κλπ)

Στη σχετική μάλιστα ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΦΣ προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας τους υπενθυμίζει ακριβώς ότι «δεν απαιτείται απογραφή σε προϊόντα που διατίθενται για την εξυγίανση, τον αρωματισμό ή τον καλλωπισμό του δέρματος, καλλυντικά προϊόντα υπό μορφή πηκτώματος (γέλης), διαλύματος ή εμποτισμένων μαντηλιών που διαθέτουν ως δευτερεύουσα χρήση την ήπια αντισηπτική δράση και που είναι η πλειοψηφία των προϊόντων που διαθέτουμε από τα φαρμακεία μας και που φέρουν τον χαρακτηρισμό ήπια αντισηπτική δράση».

Όσον αφορά το δεύτερο ζήτημα που τέθηκε στο τραπέζι προς συζήτηση, της υποχρεωτικότητας της αναγραφής τιμών των προϊόντων βάσει του νόμου 4177/ 2013 και του ΦΕΚ Β 2983/30.8.2017, άρθρο 2 παρ. 6, δόθηκαν οι εξής διευκρινίσεις ειδικά από τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Πολίτη κ. Σταμπουλίδη:

  1. Για τα ΜΥΣΥΦΑ που φυλάσσονται στα φαρμακεία σε χώρο μη προσβάσιμο στο κοινό, δεν είναι απαραίτητη η αναγραφή της τιμής τους. Για τα ΜΥΣΥΦΑ όμως που φυλάσσονται σε ράφια και σε σταντ για τα οποία όμως έχει πρόσβαση το κοινό, είναι απαραίτητη η αναγραφή της τιμής τους.
  2. Για όμοια προϊόντα που είναι τοποθετημένα σε σειρά σε ράφια έκθεσης των φαρμακείων, η αναγραφή της τιμής δεν απαραίτητη σε κάθε συσκευασία, αλλά στην πρόσοψη του ραφιού των ομοειδών προϊόντων με οποιοδήποτε τρόπο, όπως π.χ. με ταμπέλα, ετικέτα ή άλλο δείκτη σήμανσης τιμών στη ρεγκλέτα του ραφιού.
  3. Επίσης το φαρμακείο μπορεί να αναρτήσει σε εμφανή θέση στο ράφι ή στο σταντ προβολής στα οποία είναι τοποθετημένα ίδια ή/και διαφορετικά προϊόντα, πίνακα τιμών των προϊόντων αυτών που μπορεί να εκδοθεί και από το μηχανογραφικό σύστημα του φαρμακείου και να αναφέρει την τελική τιμή των προϊόντων.
  4. Μπορεί επίσης να γίνεται χρήση tablets και οθονών ηλεκτρονικών υπολογιστών ή price checker που είναι συνδεμένα με το μηχανογραφικό σύστημα των φαρμακείων, τα οποία θα βρίσκονται σε εμφανή προσβάσιμη στο κοινό θέση, για την ενημέρωση των τιμών των προϊόντων.

Ο ΠΦΣ τονίζει προς τους προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας την ανάγκη τήρησης του ΦΕΚ Β 2983/30.8.2017, άρθρο 2 παρ. 6 και τους καλεί, στην περίπτωση που υπάρχει καταστρατήγηση του από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς «να επικοινωνήσει ή ο ενδιαφερόμενος ή ο πρόεδρος του Συλλόγου με τις Υπηρεσίες του ΠΦΣ».