NEA

Μ. Δερμιτζάκης: Το άνοιγμα του τουρισμού είναι ρίσκο για ένα δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι

Μ. Δερμιτζάκης: Το άνοιγμα του τουρισμού είναι ρίσκο για ένα δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι

Από την Τάνια Η. Μαντουβάλου

«Tο άνοιγμα του τουρισμού είναι ρίσκο για ένα δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι. Αλλά δε με ανησυχεί πολύ αν οι πολίτες συνεχίσουν και εντείνουν την τήρηση των μέτρων. Μπορούμε να έχουμε ένα σχετικά εύκολο καλοκαίρι, αν η συμπεριφορά των πολιτών και των επιχειρήσεων είναι σωστή, ή ένα δύσκολο καλοκαίρι, εάν οι πολίτες δεν συμμορφωθούν στις συστάσεις», δηλώνει σε συνέντευξη του στο DailyPharmaNews  ο  πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και Διευθυντής στο Κέντρο Γονιδιωματικής «Health 2030» Μανώλης Δερμιτζάκης.

Για την απότομη αύξηση των κρουσμάτων,  κυρίως στην περιοχή της Ξάνθης σχολιάζει ότι είναι αποτέλεσμα εκτεταμένης ιχνηλάτησης, το οποίο όπως λέει είναι καλό νέο, «γιατί  σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά ιχνηλάτηση και απομόνωση».

Ο καθηγητής μιλάει ακόμη για το πως «στέκεται» κάθε ομάδα αίματος απέναντι στη νόσο COVID19 σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, αναφέρεται στα τελευταία δεδομένα σχετικά με τις μεταλλάξεις του ιού, ενώ όσον αφορά την φαρμακευτική αντιμετώπιση εμφανίζεται αισιόδοξος, ότι με τα μονοκλωνικά αντισώματα πιθανώς υπάρξουν καλά αποτελέσματα. Ωστόσο εκτιμά ότι τα εμβόλια μπορεί να έρθουν νωρίτερα και ίσως ξεκινήσει εμβολιασμός μέσα στο έτος που διανύουμε. 

Σε πρόσφατο διαδικτυακό συνέδριο με τίτλο «Η ιατρική καινοτομία έναντι της COVID-19» είπατε ότι επιβεβαιώθηκε σε τρεις μελέτες ο ρόλος των ομάδων αίματος. Ποιος είναι αυτός ο ρόλος και πως «στέκεται» κάθε ομάδα απέναντι στη νόσο COVID19;

Ναι επιβεβαιώθηκε κάτι που είχε αρχικά παρατηρηθεί από εργαστήρια στην Κίνα. Με βάση τις μελέτες αυτές η ομάδα Ο έχει μερική προστασία, η ομάδα Α έχει μερικά αυξημένο ρίσκο, και η ομάδα Β είναι περίπου στο μέσο όρο.

Πως σχολιάζετε την απότομη αύξηση των κρουσμάτων την Τετάρτη στα 55, εκ των οποίων βέβαια τα 49 από Ξάνθη, Ροδόπη;

Παρόλο που δεν είναι ευχάριστο να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, το πρόβλημα είναι πολύ μικρότερο από ότι ο αριθμός δηλώνει. Από τη μια πλευρά τα 49 από αυτά είναι εστιασμένα σε δύο περιοχές,  και από την άλλη είναι αποτέλεσμα εκτεταμένης ιχνηλάτησης, το οποίο είναι καλό  νέο, γιατί  σημάνει ότι μπορούμε να κάνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά ιχνηλάτηση και απομόνωση.

Σας ανησυχεί το άνοιγμα του τουρισμού, ότι μπορεί να φέρει ένα δεύτερο κύμα ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι; Ποια είναι η αίσθηση σας; 

Ναι είναι ρίσκο, αλλά δε με ανησυχεί πολύ αν οι πολίτες συνεχίσουν και εντείνουν την τήρηση των συστάσεων. Μπορούμε να έχουμε ένα  σχετικά εύκολο καλοκαίρι αν η συμπεριφορά των πολιτών και των  επιχειρήσεων είναι σωστή ή ένα δύσκολο καλοκαίρι εάν οι πολίτες δεν συμμορφωθούν στις συστάσεις.

Από που βλέπετε μεγαλύτερο φως σε επίπεδο έρευνας; Εμβόλιο ή θεραπεία; Και ποιο κατά τη γνώμη σας θα προηγηθεί;

Από όλα μαζί.  Και τα δύο  προχωράνε καλά και φαίνεται ότι  με την είσοδο των μονοκλωνικών  αντισωμάτων ως μέθοδο θεραπείας θα έχουμε πιθανώς καλά αποτελέσματα. Τα εμβόλια φαίνεται ότι μπορεί να έρθουν νωρίτερα. Ίσως και να ξεκινήσει εμβολιασμός μέσα στο 2020.

Οι μεταλλάξεις του ιού τον κάνουν να συμπεριφέρεται καλύτερα στον άνθρωπο όσο περνά ο καιρός ή η συμπεριφορά του έχει να κάνει και με το γενετικό προφίλ του καθενός μας;

Προς το παρόν δεν έχουμε ξεκάθαρα αποτελέσματα, και από ότι φαίνεται ο ιός δεν μεταλλάσσεται γρήγορα. Περιμένουμε τις μελέτες με μεγάλο αριθμό δειγμάτων, για να δούμε κάποιες από τις αλληλεπιδράσεις ιού με τον ξενιστή (σ.σ. που είναι ο άνθρωπος).

Επειδή είστε θετικός άνθρωπος και προσεγγίζετε συνήθως το ποτήρι μισογεμάτο, ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα θετικά στοιχεία που άφησε η πανδημία στην Ελλάδα, εκτός από τα εύσημα όλου το πλανήτη;

Η πανδημία άφησε και θα αφήσει πολλά θετικά. Δύο από αυτά είναι  η εκτίμηση της επιστημονικής προσέγγισης σε λύση σημαντικών θεμάτων της ανθρωπότητας, και συγκεκριμένα η εκτίμηση της σημασίας της πρόληψης στην υγεία, που μπορεί να επεκταθεί σε περισσότερες πτυχές, όπως για παράδειγμα την εκτίμηση κινδύνου ανάπτυξης ασθενειών μέσω ανάλυσης του γονιδιώματος μας.