ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Μειώνεται η ταλαιπωρία των φαρμακοποιών για τη δήλωση των αποθεμάτων

Μειώνεται η ταλαιπωρία των φαρμακοποιών για τη δήλωση των αποθεμάτων

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Εκδόθηκε η ΚΥΑ (ΦΕΚ Β/ 2454/20.6.2020) με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς μετά την αρχική δήλωση αποθεμάτων, η επικαιροποίηση να γίνεται εβδομαδιαία και εντός των δύο πρώτων εργασίμων ημερών της εβδομάδας (Δευτέρα-Τρίτη).

Η διευκόλυνση αυτή ήρθε ως απότοκο της συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία  του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Παπαθανάση και με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη στο υπουργείο Ανάπτυξης την Τετάρτη 17 Ιουνίου (δες εδώ).

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της απογραφής των υλικών ατομικής προστασίας με την αντιπροσωπεία του ΠΦΣ να τονίζει πώς είναι μια χρονοβόρος διαδικασία, επιβαρυντική για την καθημερινότητα των φαρμακοποιών και την ηγεσία του Υπουργείου να υπόσχεται πώς στη νέα ΠΝΠ, ειδικά για τα φαρμακεία θα δινόταν ακριβώς η δυνατότητα να γίνεται μία φορά την εβδομάδα η απογραφή.

Όπως αναφέρει ο ΠΦΣ σε σχετική με το θέμα ανακοίνωσή του τα είδη αποθεμάτων που δηλώνονται σύμφωνα με το ΦΕΚ έχουν να κάνουν με είδη ατομικής προστασίας από τη μετάδοση ασθενειών, τα οποία περιορίζονται αποκλειστικά στα εξής:

α. «Χειρουργικές μάσκες»: στα πλαίσια της ΚΥΑ νοούνται οι χειρουργικές και λοιπές μάσκες μιας χρήσης ή πολλαπλών χρήσεων που προορίζονται για ιατρική ή ιδιωτική χρήση με σκοπό την προστασία από τη μετάδοση ασθενειών.

β. «Απολυμαντικά διαλύματα»: νοούνται τα βιοκτόνα προϊόντα Τύπου 1 για την ανθρώπινη υγιεινή είτε σε μορφή υγρή ή γέλης είτε εμποτισμένα μαντηλάκια, που χρησιμοποιούνται για την απολύμανση των χεριών.

γ. «Αιθυλική αλκοόλη» νοείται: i. η μετουσιωμένη αιθυλική αλκοόλη που προορίζεται ως πρώτη ύλη στην παραγωγή απολυμαντικών προϊόντων και ii. η καθαρή, μη μετουσιωμένη αιθυλική αλκοόλη (καθαρό οινόπνευμα) με αλκοολικό τίτλο 95% που διατίθεται εμφιαλωμένη στη λιανική πώληση.

δ. Τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού COVID-19.