NEA

«Η Ξάνθη θα βρει γρήγορα το βηματισμό της» δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

«Η Ξάνθη θα βρει γρήγορα το βηματισμό της» δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Την Ξάνθη, όπου θα λειτουργήσει πιλοτικά το πρώτο «drive through testing» για SARS-COV-2 στο πλαίσιο του σχεδιασμού κατά της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, επισκέφτηκε χτες το πρωί ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

 

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ –ο οποίος βρέθηκε στην Ξάνθη προκειμένου να δει και να συντονίσει από κοντά όλο το πρόγραμμα των δειγματοληπτικών ελέγχων, που βρίσκονται σε εξέλιξη από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, και να συμμετάσχει σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια της Ξάνθης– εξέφρασε την πρόθεση της Πολιτείας να συνδράμει με κάθε τρόπο ώστε να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του covid-19 στην ΠΕ Ξάνθης έως την οριστική εξάλειψη της.

Ειδικότερα, το «drive through testing» -που αρχικά θα λειτουργεί για κάποιες ώρες ημερησίως στο 3ο χλμ. Ξάνθης – Καβάλας- αναμένεται να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα επιτρέποντας τους πολίτες να δίνουν δείγμα άμεσα, σε χρόνο που δε θα υπερβαίνει τα δύο λεπτά, χωρίς, χωρίς λοιπές καθυστερήσεις, με ασφάλεια και χωρίς να εξέλθουν από το όχημά τους.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα διενεργούν τεστ έως το τέλος της εβδομάδας, ενώ και μετά το πέρας του προγράμματος θα παραμείνει μόνιμα στην Ξάνθη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επισκέφθηκε τα ΚΑΠΗ όπου πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ και το γενικό νοσοκομείο Ξάνθης και ενημερώθηκε από τη διοικήτρια του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε την έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ, στην Κομοτηνή και συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο, ενώ αργότερα συμμετείχε σε σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Χτες, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ανακοινώθηκαν εννέα νέα κρούσματα νέου κορωνοϊού στο νομό Ξάνθης. Το ένα από αυτά αφορά μέλος του διοικητικού προσωπικού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην πόλη της Ξάνθης.

Όπως, ανακοίνωσε η πρυτανεία του ΔΠΘ, το πανεπιστημιακό ίδρυμα προέβη σε εκκένωση του συγκεκριμένου χώρου εργασίας, ενώ το προσωπικό της διοικητικής μονάδας θα απασχοληθεί με τηλεργασία τις επόμενες ημέρες, ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες απολυμάνσεις των χώρων.

Να σημειωθεί ότι οι εξετάσεις των φοιτητών διεξάγονται εξ αποστάσεως, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί από τη Σύγκλητο, ώστε να διαφυλαχτεί η υγεία των φοιτητών, του προσωπικού του Ιδρύματος, αλλά και των κατοίκων της περιοχής

Παράλληλα, χτες, ο δήμος Ξάνθης σε ανακοίνωσή του ευχαρίστησε όλους τους πολίτες για τη μεγάλη συμμετοχή και τη μαζική ανταπόκρισή τους στους δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι με πρωτοβουλία του γιατρού Σπύρου Σαπουνά, προϊσταμένου Ετοιμότητας και Απόκρισης του ΕΟΔΥ, και σε συνεργασία με την AGEAN, όλα τα δείγματα από την Ξάνθη θα αποστέλλονται αεροπορικώς στην Αθήνα και στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ώστε να λαμβάνονται, σε συντομότερο χρόνο, τα αποτελέσματα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται

Κατά τη χτεσινή συνάντηση, αποφασίσθηκε η εντατικοποίηση των ενημερώσεων των πολιτών για τα μέτρα ατομικής προστασίας καθώς και ο προγραμματισμός νέων δειγματοληπτικών ελέγχων ως εξής:

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020
· Στο χωριό Γλαύκη από 09.00 π.μ έως 12.00 μ.μ.
· Στο χωριό Μύκη από 12.00 μ.μ. έως 16.30 μ.μ.
· Στο Κέντρο Υγείας Αβδήρων από 10.00π.μ. έως 15.00μ.μ.
· Στο 3ο χλμ Ξάνθης Καβάλας drive through συνεργείο από 10.00π.μ. έως 16.00μ.μ.


Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020
· Στο Πάρκο Σαμακώβ στην πόλη της Ξάνθης από 10.00π.μ εως 15.00 μ.μ.
· Στο χωριό Νέα Κεσσάνη του Δήμου Αβδήρων, στο Περιφερειακό Ιατρείο από 10.00π.μ έως 15.00μ.μ.