ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Έμπρακτη στήριξη από τη Διεθνή Ομοσπονδία Φαρμακοποιών του ρόλου των φαρμακοποιών στην ανοσοποίηση

Έμπρακτη στήριξη από τη Διεθνή Ομοσπονδία Φαρμακοποιών του ρόλου των φαρμακοποιών στην ανοσοποίηση

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Τη στήριξη και επέκταση του ρόλου των φαρμακοποιών στην ανοσοποίηση του πληθυσμού επιδιώκει η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοποιών η οποία στις 25 Ιουνίου εξέδωσε οδηγίες και κατευθύνσεις με σκοπό ακριβώς να τους βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το πόνημα με τις οδηγίες και κατευθύνσεις με τίτλο «Δώστε του μια ευκαιρία: Επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης μέσω των φαρμακοποιών» προσφέρει πρακτική καθοδήγηση σχετικά με την εφαρμογή μιας υπηρεσίας εμβολιασμού στο φαρμακείο και καθορίζει τους ρόλους και τις τεχνικές απαιτήσεις για υπηρεσίες που σχετίζονται με εμβόλια που μπορούν να γίνουν στα φαρμακεία.

Οι οδηγίες της FIP είναι ελεύθερα διαθέσιμες στους φαρμακοποιούς και τις ομάδες τους σε όλο τον κόσμο.

«Η FIP πιστεύει ακράδαντα ότι οι φαρμακοποιοί πρέπει να συμμετέχουν σε στρατηγικές εμβολιασμού σε πολλούς ρόλους παντού σε όλο τον κόσμο και έχει δώσει υψηλή προτεραιότητα σε αυτόν τον τομέα εδώ και μια δεκαετία. Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των χωρών που έχουν εισαγάγει τον εμβολιασμό από φαρμακοποιούς ή σε κοινοτικά φαρμακεία έχει αυξηθεί. Ωστόσο, σε πολλές χώρες υπάρχουν εμπόδια και αντίθετες φωνές σε αυτήν την επέκταση του πεδίου πρακτικής των φαρμακοποιών. Με αυτήν την κίνηση, θέλουμε να εμπνεύσουμε αυτές τις χώρες να προχωρήσουν μπροστά και να ενεργοποιήσουμε την ατομική δράση», δήλωσε ο Πρόεδρος της FIP κ. Dominique Jordan.

Πρόσθεσε δε ότι «ο εμβολιασμός είναι μια από τις πιο επιτυχημένες, ασφαλείς και οικονομικά παρεμβάσεις υγείας όλων των εποχών. Η βελτίωση της κάλυψης εμβολιασμού είναι παγκόσμια επιτακτική ανάγκη και οι φαρμακοποιοί πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτές τις προσπάθειες».