NEA

Βρετανία: Χωρίς κατάλληλη αξιολόγηση τα τεστ αντισωμάτων COVID-19 που χρησιμοποιούνται από το NHS, προειδοποιούν οι ειδικοί

Βρετανία: Χωρίς κατάλληλη αξιολόγηση τα τεστ αντισωμάτων COVID-19 που χρησιμοποιούνται από το NHS, προειδοποιούν οι ειδικοί

Ανησυχία προκαλούν οι προειδοποιήσεις των ειδικών στη Βρετανία για τη μη επαρκή αξιολόγηση των τεστ αντισωμάτων για το νέο κορωνοϊό που χρησιμοποιούνται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ειδικότερα, σε μια επιστολή, που δημοσιεύθηκε στο BMJ, αρκετοί εμπειρογνώμονες στην επιδημιολογία και την ιολογία εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τις πτυχές της εφαρμογής του τεστ αντισωμάτων.

Συγκεκριμένα, επικεντρώνουν τις ανησυχίες σε τρία σημεία:

  • Πρώτον, δεν υπάρχει συγκεκριμένη κλινική ένδειξη για το τεστ σε ατομική βάση.
  • Δεύτερον, η απόδοση αυτών των εξετάσεων δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί με το πρότυπο που απαιτείται συνήθως από ένα νέο τεστ.
  • Τρίτον, οι επιπτώσεις των πόρων δεν λαμβάνονται υπόψη.

 «Υποστηρίζουμε την ταχεία παροχή διαγνωστικών εξετάσεων για την ατομική και τη δημόσια υγεία και αναγνωρίζουμε την ανάγκη να γίνει αυτό άμεσα. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να μην παρακάμπτονται τα συστήματα ποιότητας, τα οποία έχουν εξελιχθεί εδώ και πολλά χρόνια και αποτελούν τη βάση για την παροχή του σωστού αποτελέσματος ενός σωστού τεστ στο σωστό άτομο τη σωστή στιγμή».

 Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι επειδή τα τεστ δεν είναι σε θέση να αποδείξουν την ανοσία, οι σχετικές εξετάσεις δεν προσφέρουν κανένα όφελος στα νοσοκομεία και το προσωπικό φροντίδας.

 

Τι λένε οι υποστηρικτές των τεστ

 

Στην επιστολή, απάντησαν επιστήμονες που παίρνουν θέση υπέρ των τεστ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό.

Ο καθηγητής Sir John Bell από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος έχει υπάρξει σύμβουλος της κυβέρνησης για τα τεστ, δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC: «Πρέπει να γνωρίζουμε πόσα άτομα εκεί έξω έχουν μολυνθεί και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι τα τεστ αντισωμάτων. Ωστόσο, δεν θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε με ασφάλεια για να πούμε στους ανθρώπους αν θα μπορούσαν να εκτεθούν ή όχι στον ιό».

Ο καθηγητής Martin Hibberd, της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, πιστεύει ότι τα τεστ αντισωμάτων αποτελούν σημαντικό μέρος της κυβερνητικής πολιτικής στην υγειονομική κρίση: «Εάν χρησιμοποιηθούν επιτυχώς, τα δεδομένα που θα έχουμε θα αποτελέσουν σημαντικές πληροφορίες παρακολούθησης για την κατανόηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων ελέγχου που εφαρμόζονται».

Εκπρόσωποι του Δημόσιου Συστήματος Υγείας της Αγγλίας δήλωσαν, επίσης, ότι όλα τα τεστ –που προγραμματίζεται να γίνουν– έχουν επικυρωθεί και έχουν λάβει το σήμα CE που δείχνει ότι πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας της ΕΕ.