NEA

Πρόγραμμα «SOPHIA» για τη βελτίωση των θεραπευτικών επιλογών της παχυσαρκίας

Πρόγραμμα «SOPHIA» για τη βελτίωση των θεραπευτικών επιλογών της παχυσαρκίας

Το διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα, «SOPHIA» (Στρωματοποίηση φαινοτύπων της παχυσαρκίας για τη βελτιστοποίηση των μελλοντικών θεραπευτικών επιλογών της παχυσαρκίας), που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει στη βελτίωση των θεραπευτικών επιλογών της παχυσαρκίας και στην αλλαγή προσέγγισης της παχυσαρκίας ως νόσου.

 

Είκοσι εννέα κορυφαίοι διεθνείς εταίροι από το κοινωνικό σύνολο, τα πανεπιστήμια και τη βιομηχανία έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να κατανοήσουν καλύτερα την παγκόσμια πανδημία της παχυσαρκίας -που πλήττει σήμερα περίπου 150 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη και 650 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως- και να βελτιστοποιήσουν τις μελλοντικές θεραπευτικές επιλογές της.

Της διεθνούς ερευνητικής κοινοπραξίας δημόσιου - ιδιωτικού τομέα για το πρόγραμμα «SOPHIA» -που θα εντοπίσει, θα χαρακτηρίσει και θα στρωματοποιήσει κλινικά σημαντικούς υποπληθυσμούς ασθενών που ζουν με παχυσαρκία ώστε να συνδέσει τη σωστή θεραπευτική επιλογή, με το σωστό ασθενή, τη σωστή χρονική στιγμή- ηγείται η Novo Nordisk.

Το πρόγραμμα «SOPHIA» θα παρέχει τεκμηριωμένη ταξινόμηση των προγνωστικών παραγόντων για τις επιπλοκές της παχυσαρκίας και την ανταπόκριση στις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, ενώ ταυτόχρονα θα εντοπίζει και θα χαρτογραφεί μοντέλα για την αειφόρο ανάπτυξη θεραπευτικών οδών που θα είναι πολύτιμες για ασθενείς, συστήματα υγείας, ερευνητές και κλινικούς ιατρούς.

«Η αποστολή μας στο πρόγραμμα «SOPHIA» είναι να επιτρέψουμε στους επαγγελματίες υγείας να προβλέψουν αξιόπιστα τις επιπλοκές της παχυσαρκίας καθώς και ποιος ασθενής θα ανταποκριθεί στις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές», δήλωσε ο καθηγητής Carel le Roux, συντονιστής του προγράμματος «SOPHIA» και ειδικός ιατρός για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στο Κέντρο Έρευνας Επιπλοκών του Διαβήτη στο University College Dublin.

Η επικεφαλής του προγράμματος SOPHIA, Δρ. Marianne Ølholm Larsen Grønning, της Novo Nordisk, αναφέρει πως: «Η παχυσαρκία είναι μια πολύπλοκη, χρόνια νόσος για την οποία εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά που δε γνωρίζουμε, τόσο για τη βιολογία της ίδιας της νόσου όσο και για το πώς οι θεραπευτικές επιλογές μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των ασθενών με παχυσαρκία. Το πρόγραμμα «SOPHIA» είναι ένα σημαντικό βήμα προς την καλύτερη κατανόηση της παχυσαρκίας. Η συνεργασία μεταξύ εξαιρετικών συναδέλφων από το Πανεπιστήμιο, από τη βιομηχανία και από τους συλλόγους αποτελεί μια μεγάλη υπόσχεση ότι μπορούμε να αποδώσουμε δυνατά και μοναδικά αποτελέσματα».

Οι φωνές των ατόμων που ζουν με παχυσαρκία θα βρίσκονται στο επίκεντρο του προγράμματος «SOPHIA» μέσω της δημιουργίας συμβουλευτικής επιτροπής ασθενών. Αυτή θα διασφαλίσει ότι οι γνώσεις, οι απόψεις και οι επιθυμίες των ασθενών θα τοποθετηθούν στον πυρήνα του προγράμματος «SOPHIA» και θα ενσωματωθούν στα πολλαπλά στρώματα της μελέτης. Η ερευνητική ομάδα θα χρησιμοποιήσει τα ευρήματά της για να συμβάλει σε μια πιο επικεντρωμένη στον ασθενή και δίκαιη αφήγηση σχετικά με την παχυσαρκία και τις πολλαπλές επιπτώσεις της στο άτομο τόσο από κοινωνική όσο και από ιατρική άποψη. Όλα ξεκινούν με την παχυσαρκία να είναι μια χρόνια νόσος, όχι κάτι που οι άνθρωποι επιλέγουν να ζήσουν μαζί του. Το πρόγραμμα «SOPHIA» έλαβε χρηματοδότηση 16 εκατομμυρίων ευρώ από την Πρωτοβουλία Καινοτόμων Φαρμάκων (ΙΜΙ) - μια κοινή επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), του T1D Exchange, του JDRF και του Coalition Action Obesity.

Το πρόγραμμα «SOPHIA» ξεκίνησε επίσημα τις δραστηριότητές του σε όλη την Ευρώπη την 1η Ιουνίου 2020. Θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου 2025 και το πρώτο ορόσημο έχει ήδη προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο του 2020.