ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

ΕΟΠΥΥ: Αποζημιώνει σκευάσματα 3,31 δισ. ευρώ αλλά πληρώνει μόνο 1,945 δισ. ευρώ!

ΕΟΠΥΥ: Αποζημιώνει σκευάσματα 3,31 δισ. ευρώ αλλά πληρώνει μόνο 1,945 δισ. ευρώ!

Από τον Γιώργο Σακκά

Πριν από ελάχιστες ημέρες οι φαρμακευτικές εταιρείες έλαβαν τα σημειώματα για τις επιβαρύνσεις  clawback και rebate που είναι αναγκασμένες να καταβάλλουν για το 2019. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει για μια ακόμη φορά το παράλογο της φαρμακευτικής πολιτικής καθώς ο ΕΟΠΥΥ επέτρεψε τη συνταγογράφηση αποζημιούμενων φαρμάκων 3,31 δισ. ευρώ έχοντας όμως μόλις τα 1,945 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό επιβαρύνει κυρίως τις φαρμακευτικές εταιρείες. 

Συγκεκριμένα πέρυσι συνταγογραφήθηκαν σκευάσματα που διακινούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ συνολικής αξίας 1,22 δισ. ευρώ. Πρόκειται κυρίως για σκευάσματα υψηλού κόστους και για τα οποία οι ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν τίποτα. Η συγκεκριμένη «αγορά» μάλιστα παρουσίασε σημαντική άνοδο της τάξης του 18%, καθώς το 2018 η αντίστοιχη αξία της εν λόγω κατηγορίας σκευασμάτων είχε διαμορφωθεί στο 1,03 δισ. ευρώ.

Η αύξηση στη συγκεκριμένη κατηγορία, δικαιολογεί σε σημαντικό βαθμό και την εκτόξευση του clawback για το 2019 το οποίο προσδιορίστηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στα 787 εκατ. ευρώ, έναντι 572 εκατ. ευρώ το 2018.

Η δε συνολική “αγορά” αποζημιούμενων φαρμάκων, δηλαδή ιδιωτικά φαρμακεία και φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, παρουσίασε πέρυσι αύξηση της τάξης του 10% καθώς το 2018 είχε φτάσει κοντά στα 3 δισ. ευρώ.

Πέρα από το clawback οι φαρμακευτικής καλούνται επίσης να καταβάλουν συνολικά rebate και εκπτώσεις της τάξης των 503 εκατ. ευρώ. Φαίνεται λοιπόν ότι συνολικά η φαρμακοβιομηχανία πέρυσι κάλυψε το 40% της …Δημόσιας Δαπάνης μόνο για τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα. Επί της ουσίας φαίνεται σαν να χορηγεί δωρεάν τα σκευάσματα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους.

Με βάση τα παραπάνω η συνολική εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το 2019 φτάνει στα 3,95 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις το €1,945 εκατ. αποτελεί δημόσια χρηματοδότηση, ενώ το υπόλοιπο ποσό βαραίνει κυρίως τις φαρμακευτικές εταιρίες και τους ασθενείς (636 εκατ. ευρώ)

Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ακόμα χειρότερη και εκεί η φαρμακοβιομηχανία συνεισφέρει όσα και το κράτος αφού οι ασθενείς δεν έχουν καμία συμμετοχή στη νοσοκομειακή δαπάνη. Παρ’ όλα αυτά η υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας δεν επηρέασε την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους μέχρι σήμερα, γιατί οι φαρμακευτικές εταιρίες, μέσω των υποχρεωτικών εκπτώσεων κι επιστροφών (clawback και rebates), απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος της υπέρβασης. Επίσης οι εκτιμήσεις για το συνολικό ποσό της υπερφορολόγησης των φαρμακευτικών επιχειρήσεων για το 2020 αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το 1,8 δισ. ευρώ για το 2019.