ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

4 στους 5 προτιμούν το τοπικό φαρμακείο από το διαδικτυακό

4 στους 5 προτιμούν το τοπικό φαρμακείο από το διαδικτυακό

Παρά τη γενική τάση λόγω COVID 19 για αυξημένες αγορές μέσω διαδικτύου οι καταναλωτές φαίνεται για τα φάρμακά τους προτιμούν τη διά ζώσης επαφή με τον φαρμακοποιό.

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 Η στάση των πολιτών σε ό,τι αφορά τις συμβουλές μέσω διαδικτύου για θέματα υγείας αλλάζουν σύμφωνα με μια πανευρωπαϊκή έρευνα της Stada, της γερμανικής μητρικής εταιρείας Thornton & Ross. Ωστόσο, τα τοπικά φαρμακεία εξακολουθούν να απολαμβάνουν υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των ασθενών.

Τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες στην έρευνα προτίμησαν να λαμβάνουν φάρμακα από τον τοπικό φαρμακοποιό τους, είτε να τους τα παραδίδει, αντί να χρησιμοποιούν διαδικτυακό φαρμακείο. Η προσωπική αλληλεπίδραση με το προσωπικό του φαρμακείου θεωρήθηκε ιδιαίτερα σημαντική.

Όσον αφορά την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας, το ένα τέταρτο των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πλέον πιο πιθανό να συμβουλευτούν έναν γιατρό στο διαδίκτυο, σύμφωνα με ερευνητές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 50 ετών, που παραδοσιακά αντιστέκονταν περισσότερο στην ψηφιακή ιατρική. Ακόμη και πριν από τον κορωνοϊό, ο αριθμός εκείνων που επιθυμούσαν να μπουν στη διαδικασία της ψηφιακής διάγνωσης αυξανόταν, με έναν στους έξι να χρησιμοποιεί περισσότερες διαδικτυακές πηγές για να βρει συμβουλές για την υγεία του.

Ο αριθμός των ατόμων που ήταν πρόθυμοι να συμβουλευτούν έναν γιατρό μέσω μιας κάμερας web ή του Διαδικτύου για μια μικρής σημασίας και σοβαρότητας ασθένεια αυξήθηκε κατά 20% τον περασμένο χρόνο, με το 69% να λέει ότι οι διαδικτυακές συμβουλές  θα τους εξοικονομήσουν χρόνο για να πάνε εκεί που θα έπρεπε προκειμένου να εξεταστούν από κοντά αλλά και χρόνο αναμονής για την εξέταση.

Podcast

Άλλα ευρήματα από το Stada Health Report 2020 δείχνουν ότι:

  • Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η χώρα στην Ευρώπη που είναι λιγότερο πιθανό να αγκαλιάσει ηλεκτρονικές εφαρμογές που σχετίζονται με την υγεία, με την ασφάλεια δεδομένων να εξακολουθεί να αποτελεί μείζον μέλημα. Οι Βρετανοί ερωτηθέντες ανησυχούσαν επίσης για την ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους των δεδομένων για την υγεία τους
  • Η εκτίμηση του κόσμου για τις υπηρεσίες υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, με μόλις το 7% να εκφράζει αρνητική γνώμη για το Εθνικό σύστημα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (NHS)
  • Οι εμβολιασμοί πρέπει να είναι υποχρεωτικοί και η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων πιστεύουν ότι λειτουργούν, σύμφωνα με την έρευνα. Το ένα τρίτο έ3δειξε ανησυχία για το ότι το εμβόλιο Covid-19 δεν έχει ακόμη βρεθεί
  • Υπάρχει πραγματικό χάσμα στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με το ποιος θα είναι ο αντίκτυπος μετά το Covid στο υπόλοιπο του έτους, με μόνο το 15% να πιστεύει ότι θα υπάρξει μια γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο Roger Scarlett-Smith, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Thornton & Ross, δήλωσε: «Είναι σαφές ότι το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης θα επηρεαστεί σημαντικά ως αποτέλεσμα της επιδημίας [Covid-19], κάτι που αποδεικνύεται από τη διαφορετική αλλαγή στάσης απέναντι στην διαδικτυακές συμβουλές παρά τις επιφυλάξεις σχετικά με την ασφάλεια δεδομένων. Αυτό το βήμα αλλαγής στην αποδοχή των ψηφιακών ιατρικών αλληλεπιδράσεων από τους ανθρώπους συμβαδίζει πολύ με τις τάσεις που βλέπουμε στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στους καταναλωτές που αναλαμβάνουν την ευθύνη για αυτο-φροντίδα."