NEA

Βραζιλία: Ακυρώθηκε δικαστική απόφαση που υποχρέωνε τον Πρόεδρο να φορά μάσκα

Βραζιλία: Ακυρώθηκε δικαστική απόφαση που υποχρέωνε τον Πρόεδρο να φορά μάσκα

Δικαστής στη Βραζιλία ακύρωσε χθες Τρίτη σε δεύτερο βαθμό την απόφαση άλλου δικαστηρίου βάσει της οποίας ο ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου ήταν υποχρεωμένος να φορά μάσκα στους δημόσιους χώρους εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στα τέλη του προηγούμενου μήνα δικαστήριο είχε ζητήσει από τον Μπολσονάρου να φορά μάσκα στους δημόσιους χώρους, υπό την απειλή προστίμου 2.000 ρεάλ (σχεδόν 340 ευρώ). 

Όμως ο Γενικός Εισαγγελέας της Ένωσης (AGU) Λουίς Ινάσιο Άνταμς, που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση, εκτίμησε στην έφεσή του ότι η απόφαση αυτή δεν ήταν απαραίτητη, καθώς η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους βάσει διατάγματος που ισχύει στην  ομοσπονδιακή περιφέρεια της Μπραζίλια. 

Ο Ινάσιο Άνταμς διευκρίνισε ότι η έφεση δεν ασκήθηκε προκειμένου να εξαιρεθεί ο Μπολσονάρου από την υποχρέωση να φορά μάσκα, αλλά για να διασφαλιστεί ότι ο Βραζιλιάνος πρόεδρος έχει την ίδια μεταχείριση με οποιονδήποτε άλλο πολίτη.   

Μετά την ανακοίνωση της πρώτης δικαστικής απόφασης ο Μπολσονάρου ήταν σχετικά διακριτικός, κάνοντας πολύ λίγες δημόσιες εμφανίσεις, στις οποίες φορούσε μάσκα. Παλαιότερα είχε εμφανιστεί συχνά να χαιρετά πλήθη υποστηρικτών του χωρίς να φορά προστατευτική μάσκα.

Την προηγούμενη εβδομάδα επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000 ρεάλ στον πρώην υπουργό Παιδείας της Βραζιλίας Άμπραχαμ Βάιντραουμπ επειδή συναντήθηκε με υποστηρικτές του Μπολσονάρου στη Μπραζίλια χωρίς να φορά μάσκα.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δεν έχει σταματήσει να επικρίνει τα περιοριστικά μέτρα που έχουν λάβει κυβερνήτες των πολιτειών της χώρας με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης της covid-19.

Η Βραζιλία είναι η δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία, μετά τις ΗΠΑ, με 1,4 εκατομμύριο κρούσματα και 59.594 νεκρούς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χθες Τρίτη στη δημοσιότητα.  _ΕΜ