ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Γιάννης Δαγρές: «Ανησυχητικό καμπανάκι» η καθυστέρηση της πληρωμής από τον ΕΟΠΥΥ

Γιάννης Δαγρές: «Ανησυχητικό καμπανάκι» η καθυστέρηση της πληρωμής από τον ΕΟΠΥΥ

H πληρωμή των φαρμακοποιών για τις συνταγές των φαρμάκων του Απριλίου από τον ΕΟΠΥΥ μπορεί να ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης 1ης Ιουλίου, ωστόσο αυτή η έστω και μικρή καθυστέρηση δημιούργησε τεράστια ανησυχία και ανασφάλεια στον κλάδο καθώς ξύπνησε μνήμες από ένα όχι και τόσο μακρινό –μνημονιακό- παρελθόν, όπου οι καθυστερήσεις των πληρωμών ήταν ο κανόνας.

Χαρακτηριστικά του κλίματος είναι τα όσα είπε στο OPEN TV και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος 5:30» μιλώντας για το συγκεκριμένο ζήτημα το μέλος του Δ.Σ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Γιάννης Δαγρές. Ο κ. Δαγρές εξέφρασε αυτό το γενικότερο κλίμα λέγοντας ότι «οι φαρμακοποιοί ανησυχούμε για το μέλλον των πληρωμών» και ότι «η Πολιτεία δεν μας στήριξε».

Αυτή η μικρή καθυστέρηση των 2-3 ημερών στην πληρωμή αποτελεί κατά την άποψη του κ. Δαγρέ κάτι το εξαιρετικά ανησυχητικό, αφού είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που η μηνιαία καθιερωμένη πληρωμή των Φαρμακείων από τον ΕΟΠΥΥ καθυστέρησε. Ζημίωσε όμως και χειροπιαστά τα Φαρμακεία καθώς «επιταγές που είχαμε εκδώσει όλοι μας κοκκίνισαν άδικα από την καθυστέρηση του ΕΟΠΥΥ να μας πληρώσει, και υπεστήκαμε επιπλέον και άδικο χαράτσι Τραπεζών χωρίς να φταίμε πουθενά».

Γι’ αυτό το καψώνι στους φαρμακοποιούς ο κ. Δαγρές ανέφερε πως την ευθύνη την έχουν οι υπηρεσίες Οικονομικών του Υπουργείου Υγείας, θεωρεί ωστόσο ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε όλες αυτές τις περιπτώσεις έχουν επίσης και οι πολιτικοί προϊστάμενοι, συγκεκριμένα στην περίπτωση αυτή ο υπουργός Υγείας.

Η άποψη πως το ότι έγινε ήταν ένα «ανησυχητικό καμπανάκι μην τυχόν από εδώ και πέρα μπούμε ως κλάδος σε περιπέτειες ξανά στις πληρωμές και τον Αύγουστο, και τον Σεπτέμβριο κλπ. γιατί ξέρουμε ότι υπάρχει σοβαρή και αναμενόμενη υστέρηση εσόδων στον ΕΟΠΥΥ λόγω κορωνοϊού» απηχεί την εικόνα που έχει αυτή τη στιγμή ο κλάδος ή τουλάχιστον μεγάλη μερίδα του που επιπλέον νοιώθει , σύμφωνα με τον κ. Δαγρέ ότι «δεν έλαβαν κανενός είδους στήριξη υλικοτεχνική, δεν έλαβαν ούτε καν κάποια ηθική ανταμοιβή από επίσημα κυβερνητικά χείλη, αλλά αντιθέτως υπέστησαν τεράστιο επιπλέον φόρτο εργασίας με δραματική αύξηση των υποχρεώσεων και της γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του κ. Δαγρέ για τα όσα είπε στο OPEN TV:

Τεράστιο και πολύ ανησυχητικό θέμα προέκυψε αυτές τις ημέρες με την καθυστέρηση πληρωμής των Φαρμακείων από τον ΕΟΠΥΥ, και αυτό σημαίνει πολλά για τον κόσμο.

  1. Είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια, που η μηνιαία καθιερωμένη πληρωμή των Φαρμακείων από τον ΕΟΠΥΥ καθυστέρησε τώρα τον Ιούνιο 2020.

Και αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, διότι:

– ξυπνάει πολύ νωπές και δυσοίωνες μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος, τότε που οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ γίνονταν με τεράστια καθυστέρηση και μόνο χάρη στις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών που κινδύνευαν μαζικά με λουκέτο από την έλλειψη χρημάτων,

– αν τυχόν είναι η αρχή μίας πορείας καθυστερήσεων πληρωμών, ένα δηλαδή τυχόν προειδοποιητικό καμπανάκι, αυτό μπορεί να σημάνει ότι ο ελληνικός πληθυσμός δεν θα μπορεί να προμηθευτεί τα φάρμακά του, αφού οι φαρμακοποιοί δεν θα έχουν λεφτά να αγοράσουν φάρμακα για να δώσουν στον κόσμο.

  1. Αυτή η καθυστέρηση πληρωμής των φαρμακοποιών από τον ΕΟΠΥΥ όμως, έστω και των 2-3 ημερών όπως εξελίχθηκε στο τέλος, δεν ήταν δυστυχώς μόνο μία ανησυχητική εξέλιξη αλλά χωρίς αληθινές και άδικες συνέπειες για τους φαρμακοποιούς. Ζημίωσε χειροπιαστά τα Φαρμακεία:

Επιταγές που είχαμε εκδώσει όλοι μας κοκκίνισαν άδικα από την καθυστέρηση του ΕΟΠΥΥ να μας πληρώσει, και υποστήκαμε επιπλέον και άδικο χαράτσι Τραπεζών χωρίς να φταίμε πουθενά.

  1. Αυτή τη φορά, για όλο αυτό το άδικο καψόνι που έγινε στους φαρμακοποιούς φαίνεται μεν ότι ευθύνονται οι υπηρεσίες Οικονομικών του Υπουργείου Υγείας που έχουν προϊστάμενο το ονοματεπώνυμο του οποίου αναφέρεται δημοσίως στην τηλεόραση, καθώς οι ευθύνες πρέπει να έχουν ονοματεπώνυμο.

Η υπηρεσία αυτή ευθύνεται γιατί για πρώτη φορά πρόταξε αυτή τη φορά αδικαιολόγητα γραφειοκρατικά προσκόμματα για την πληρωμή μας με συνέπεια αυτή να καθυστερήσει και έτσι να ζημιωθούν άδικα χιλιάδες Φαρμακεία, όπως περιγράψαμε παραπάνω.

Αλλά για το ότι ένας υπάλληλος ή μία υπηρεσία παρουσιάζει τυχόν συμπεριφορά αγκυλωτική, αρτηριοσκλήρωτική, αναίσθητη, πείσμονα ή τυχόν ύποπτη, οπωσδήποτε μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε όλες αυτές τις περιπτώσεις έχουν επίσης και οι πολιτικοί προϊστάμενοι μίας τέτοιας υπηρεσίας ή ενός τέτοιου κυρίου, δηλαδή στην περίπτωσή μας μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει και η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

  1. Αυτό όμως δεν είναι το μόνο δυσοίωνο, αλλά απλώς ένα αρχικό ανησυχητικό καμπανάκι μην τυχόν από εδώ και πέρα μπούμε ως κλάδος σε περιπέτειες ξανά στις πληρωμές και τον Αύγουστο, και τον Σεπτέμβριο κλπ. γιατί ξέρουμε ότι υπάρχει σοβαρή και αναμενόμενη υστέρηση εσόδων στον ΕΟΠΥΥ λόγω κορωνοϊού.

Και μία τέτοια προοπτική-ενδεχόμενο, είναι πολύ ανησυχητική τόσο για τα Φαρμακεία όσο φυσικά και για όλους τους πολίτες της χώρας μας, πολύ πιο ανησυχητικό ενδεχόμενο και από ένα περιστατικό μεμονωμένο στον χρόνο, όσο σοβαρό και αν είναι αυτό.

  1. Και όλα τα παραπάνω, δυστυχώς συμπληρώνουν μία εικόνα απολύτως άδικης και περιφρονητικής από την Πολιτεία συμπεριφοράς απέναντι στα Φαρμακεία, την τελευταία εποχή.

Μέσα στην κρίση του κορωνοϊού τα Φαρμακεία αφέθηκαν στην τύχη τους από την Κυβέρνηση. Παρόλο που εκτέθηκαν περισσότερο απ΄ όλους στους κινδύνους μόλυνσης και σήκωσαν το βάρος της κάλυψης όλου του πληθυσμού με φάρμακα και απλές-προσιτές υπηρεσίες υγείας, και πολλές φορές μάλιστα μπαίνοντας σε επιπλέον έξοδα από την τσέπη μας εμείς οι φαρμακοποιοί για να θωρακίσουμε τα Φαρμακεία μας λόγω κορωνοϊού, δεν έλαβαν κανενός είδους στήριξη υλικοτεχνική, δεν έλαβαν ούτε καν κάποια ηθική ανταμοιβή από επίσημα κυβερνητικά χείλη, αλλά αντιθέτως υπέστησαν τεράστιο επιπλέον φόρτο εργασίας με δραματική αύξηση των υποχρεώσεων και της γραφειοκρατίας, και επιπλέον πολλοί συνάδελφοι φαρμακοποιοί αντιμετωπίστηκαν κιόλας εν πολλοίς και σαν…ύποπτοι από νέες και ευφάνταστες Ελεγκτικές Αρχές για τα Φαρμακεία που ξεπρόβαλαν εν μέσω κρίσης κορωνοϊού από το πουθενά.