NEA

Αμοιβάδα «τρώει» τα εγκεφαλικά κύτταρα στη Φλόριντα!

Αμοιβάδα «τρώει» τα εγκεφαλικά κύτταρα στη Φλόριντα!

Το υπουργείο Υγείας της Φλόριντα εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με ένα σπάνιο περιστατικό αμοιβάδας που -σε περίπτωση μόλυνσης ενός ατόμου- προκαλεί φθορά των εγκεφαλικών κυττάρων.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Σχετικό περιστατικό καταγράφηκε στην κομητεία Hillsborough και άμεσα οι αρμόδιοι του τομέα Υγεία εξέδωσαν οδηγίες για τους κατοίκους της περιοχής να αποφύγουν τη ρινική επαφή με νερό της βρύσης και άλλες ανοιχτές υδάτινες πηγές, όπως λίμνες, ποτάμια και ρυάκια, όπου οι μολύνσεις είναι πιο πιθανές κατά τους θερμότερους καλοκαιρινούς μήνες. Οι οδηγίες αφορούσαν, επίσης, την αποφυγή εργασιών (όπως το σκάψιμο) σε σημεία με λιμνάζοντα ύδατα ενώ σαφής ήταν η προειδοποίηση για χρήση κλιπ μύτης κατά τη διάρκεια της κολύμβησης.

Οι αμοιβάδες βρίσκονται, συνήθως, σε γλυκό νερό και εισέρχονται μέσω της μύτης, αλλά τα παρόμοια περιστατικά ήταν σπάνια στη Φλόριντα. Η συγκεκριμένη αμοιβάδα ονομάζεται Naegleria fowleri και η μόλυνση που προκαλεί περιλαμβάνει συμπτώματα πυρετού, ναυτίας και εμέτου, με πιθανό ακόμα και το θάνατο εντός μιας εβδομάδας.

Το υπουργείο Υγείας της Φλόριντα δημοσίευσε μια δήλωση προς τους πολίτες, στην οποία τόνιζε ότι η μόλυνση είναι σπάνια και ότι η εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών πρόληψης μπορούν να επιτρέψουν την ασφαλή και χαλαρωτική καλοκαιρινή περίοδο κολύμβησης, προσθέτοντας ότι όσοι διαπιστώσουν τα προαναφερόμενα συμπτώματα θα πρέπει «να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια αμέσως, καθώς η ασθένεια εξελίσσεται γρήγορα».

Μεταξύ 2009 και 2018, αναφέρθηκαν μόνο 34 σχετικές λοιμώξεις στις ΗΠΑ. Οι 30 από αυτές σχετίζονταν με πάρκα με παιχνίδια αναψυχής στο νερό, τρεις με πλύσιμο της μύτης με μολυσμένο νερό και μία περίπτωση από τη χρήση μολυσμένου νερού της βρύσης κατά την κηπουρική εργασία.