NEA

Ελληνική πατέντα: Υπερ- αντισηπτικό σπρέι χεριών με Μαστίχα αδρανοποιεί τον κορωνοϊό

Ελληνική πατέντα: Υπερ- αντισηπτικό σπρέι χεριών με Μαστίχα αδρανοποιεί τον κορωνοϊό

Ένα υπέρ-αντισηπτικό και ταυτόχρονα καλλυντικό σπρέι χεριών με Μαστίχα Χίου, το οποίο αδρανοποιεί τον κορονοϊό, δημιουργήθηκε με τη χρήση νανοτεχνολογίας και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Nanotexnology 2020, το οποίο διεξάγεται αυτές τις ημέρες και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουλίου, στη Θεσσαλονίκη.

 

Το αντισηπτικό σπρέι χεριών κατασκευάστηκε από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με την εταιρία νανοϊατρικής BL Nanobiomed και εκτός από τις ουσίες που περιέχουν τα συνήθη αντισηπτικά περιέχει και αντιμικροβιακά νανοσωματίδια, τα οποία δεσμεύουν και αδρανοποιούν τον κορωνοϊό.

Το σημαντικό είναι ότι ένα από τα βασικά συστατικά του σπρέι είναι η Μαστίχα Χίου.

«Τα νανοσωματίδια που περιέχει αυτό το αντισηπτικό διάλυμα είναι πολύ μικρότερα από τον κορωνοϊό (έχουν μέγεθος 10-20 νανομέτρων ενώ ο κορωνοϊός έχει μέγεθος 100 νανομέτρων) και προσκολλώνται στον ιό τον οποίο αδρανοποιούν ώστε να μην μπορεί αυτός να κολλήσει στους υποδοχείς της μύτης. Αυτό είναι το πλεονέκτημά του έναντι των άλλων αντισηπτικών. Το αντισηπτικό αυτό θα κυκλοφορήσει σε διάφορα χρώματα και αρώματα, δηλαδή θα είναι και καλλυντικό», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νανοϊατρός, επικεφαλής της Ομάδας Νανοϊατρικής του ΑΠΘ και υπεύθυνη της εταιρείας νανοϊατρικής BL Nanobiomed, Βαρβάρα Καραγκιοζάκη.

Αξίζει να σημειωθεί και άλλο ένα προϊόν που προέκυψε από τη συνεργασία του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ σε με την εταιρία νανοϊατρικής BL Nanobiomed: μία αντιγηραντική αντιοξειδωτική κρέμα προσώπου, η οποία προστατεύει από την μπλε ακτινοβολία (blue light).

Και τα δύο αυτά προϊόντα αναμένεται να πιστοποιηθούν τους προσεχείς μήνες προκειμένου στη συνέχεια να υποβληθούν στον ΕΟΦ και να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά.