NEA

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιλεκτικού κλεισίματος των συνόρων

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιλεκτικού κλεισίματος των συνόρων

Ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με την κοινωνική χαλάρωση

Από την Τάνια Η. Μανουβάλου 

Ιδιαίτερα ανησυχητική κρίνεται από τους ειδικούς η κατάσταση τα τελευταία 24ωρα, με τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, ειδικά των εισαγόμενων από τα βόρεια σύνορα μας, που σε συνδυασμό με την κοινωνική χαλάρωση, επισείουν τον κίνδυνο για περαιτέρω διασπορά του ιού. Αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε την Πέμπτη , όταν από 50 ημερήσια κρούσματα τα 24 ήταν εισαγόμενα. Δηλαδή σχεδόν τα μισά. Στις γείτονες χώρες του Βορά (Αλβανία, Β. Μακεδονία, Βουλγαρία) καθώς και στη Σερβία, και τη Ρουμανία υπάρχει έντονα αυξητική τάση στον αριθμό κρουσμάτων, ενώ σε μερικές περιπτώσεις έχει ξεπεραστεί ο μέγιστος ημερήσιος αριθμός των προηγούμενων μηνών. Αυτό που οδήγησε στην αύξηση κρουσμάτων είναι η άρση των περιοριστικών μέτρων σε συνδυασμό με τη χαλάρωση του πληθυσμού στην τήρηση των μέτρων και ενδεχομένως τη μη έγκαιρη διάγνωση εστιών μετάδοσης, αναφέρει στο DailyPharmaNews ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής. Η θερινή περίοδος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη λόγω των εισαγόμενων κρουσμάτων, και αν δεν τηρούνται τα μέτρα θα παρατηρηθεί γρήγορα μεγάλη αύξηση στα περιστατικά του κορωνοϊού λέει ο διακεκριμένος επιδημιολόγος. Όσον αφορά τα «ορφανά» τονίζει ότι «ακόμα και μικρός αριθμός κρουσμάτων με απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης, όταν εντοπίζονται σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, αποτελούν ένδειξη για διασπορά στην κοινότητα. Ο εντοπισμός τους αποτελεί αφορμή για δειγματοληπτικούς ελέγχους σε μια περιοχή που αν βρεθούν περισσότερα κρούσματα θα εφαρμοστούν περαιτέρω μέτρα περιορισμού των μεταδόσεων, όπως έγινε σε συγκεκριμένες περιοχές του Νομού Ξάνθης».

Η καραντίνα θα πρέπει να τηρείται στο μέγιστο βαθμό

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες σε περίπτωση που αυξηθούν σημαντικά οι μεταδόσεις στην κοινότητα, εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο επιλεκτικού κλεισίματος των συνόρων (αν υψηλό ποσοστό θετικών κρουσμάτων εντοπίζεται σε ταξιδιώτες από συγκεκριμένο προορισμό). Ένα άλλο θέμα που προβληματίζει ιδιαιτέρως τους ειδικούς της επιτροπής είναι η συμμόρφωση στην καραντίνα, καθώς είχαμε πρόσφατα τουρίστρια στην Κρήτη που περιφερόταν επί 72 ώρες «με τον ιό στο τσεπάκι». Είναι αρκετά επίφοβο, λέει ο κ. Παρασκευής, γιατί αν κάποιος έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό και δεν τηρήσει τα μέτρα αυτοπεριορισμού, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να μεταδώσει και σε άλλους ανθρώπους στην κοινότητα. «Μπορεί το μέτρο να ακούγεται δύσκολο να εφαρμοστεί, αλλά αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση και ακόμα και αν εμείς ξεχνάμε τον κορωνοϊό, ο κορωνοϊός δεν μας ξεχνάει. Η τήρηση του μέτρου αυτοπροστασίας ή της καραντίνας έχει ιδιαίτερη σημασία και θα πρέπει να τηρείται στο μέγιστο βαθμό».

Προαιρετική η μάσκα στα εμπορικά κέντρα

Κι ενώ ο κόσμος τελευταία φαίνεται να αγνοεί παντελώς την ύπαρξη του COVID, όλο και πληθαίνουν οι φωνές για την αερογενή και ως εκ τούτου πιο εύκολη μετάδοση του. Σε ανοικτή επιστολή προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οποία θα δημοσιευθεί σε επιστημονική επιθεώρηση την προσεχή εβδομάδα, 239 επιστήμονες από 32 χώρες επισημαίνουν στοιχεία που δείχνουν ότι μικρότερα σωματίδια στον αέρα μπορούν να προσβάλουν τους ανθρώπους, σύμφωνα με δημοσίευμα των NYT. Εν τω μεταξύ βάσει της ΚΥΑ των συναρμόδιων υπουργών που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δεν υποχρεούνται πλέον οι καταναλωτές μέσα σε εμπορικά κέντρα να φορούν μάσκα, ενώ καταργείται και το όριο των έξι ατόμων ανά τραπέζι σε χώρους εστίασης. Κι εδώ φυσικά προκύπτει ένα άλλο ζήτημα και αυτό είναι η χρήση πολύ μικρών προσωπίδων που παρατηρούμε τελευταία σε κομμωτήρια, εστιατόρια, κλπ. Κατά πόσον μπορούμε τελικά να προφυλαχθούμε και να προφυλάξουμε και τον πλησίον μας με αυτές;

Οι πολύ μικρές προσωπίδες δεν παρέχουν καμία προστασία

Ο κ. Παρασκευής απαντά ότι η χρήση πολύ μικρών «προσωπίδων» που ουσιαστικά δεν αποτελούν προσωπίδες, δεν παρέχουν προστασία στους συνανθρώπους μας που βρίσκονται κοντά σε έναν άνθρωπο με κορωνοϊό και αντίστοιχα δεν προστατεύουν όσους την φορούν. «Η προσωπίδα θα πρέπει να καλύπτει τη μύτη και το στόμα και να προσαρμόζεται ώστε να καλύπτει μέχρι το σαγόνι. Το να φοράμε πολύ μικρές προσωπίδες δεν αποτελεί μέτρο προστασίας ούτε για εμάς αλλά ούτε για όσους βρίσκονται σε μικρή απόσταση γύρω μας. Η χρήση προσωπίδας αποτελεί εναλλακτικό μέτρο αντί της μάσκας και θα πρέπει να χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες χωρίς «εκπτώσεις» στην περιοχή του προσώπου που καλύπτει».