NEA

Σε συναγερμό οι υγειονομικές αρχές

Σε συναγερμό οι υγειονομικές αρχές

Στο τραπέζι ακόμη και να κλείσει ο Προμαχώνας   

Από την Τάνια Η. Μαντουβάλου

tanmadu@gmail.com 

 

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές, τα τελευταία 24ωρα,  όχι μόνο  λόγω της  αύξησης των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού  στο εσωτερικό της χώρας, αλλά  και λόγω της αύξησης των ορφανών  από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, στα μεγάλα αστικά κέντρα. Κι αυτό γιατί όπως έχει ήδη, από καιρό επισημανθεί από τους επιδημιολόγους, ο αριθμός των «ορφανών», δηλαδή των κρουσμάτων αγνώστου προελεύσεως,  είναι μία ποσότητα που αντανακλά το μέγεθος της επιδημίας. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί επίσης το γεγονός και της ξαφνικής αύξησης κρουσμάτων, που καταγράφεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Εν τω μεταξύ το μεσημέρι της Κυριακής, εντοπίστηκε κρούσμα COVID σε κατασκήνωση της Χαλκιδικής, ενώ ακόμη μία εστία εντοπίστηκε στην Αιδηψό, καθώς μία Ρουμάνα τουρίστρια βρέθηκε θετική. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, υπό τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, και δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα, μέσα στη βδομάδα, αναλόγως και  της πορείας των κρουσμάτων. Tα μέτρα σύμφωνα πάντα με τις  ίδιες πληροφορίες θα αφορούν σε εντατικοποίηση ελέγχων, τοπικά lockdown, αναστολή πανηγυριών, αλλά και υποχρεωτική χρήση μάσκας στα ΜΜΜ. Στις προτάσεις της επιτροπής περιλαμβάνονται τα «ορθάδικα», που σαφώς λόγω συγχρωτισμού αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης,  ενώ στο τραπέζι έχει πέσει ακόμη και το ακραίο σενάριο να κλείσει εντελώς ο Προμαχώνας.

Τι ισχύει από την Τετάρτη για την είσοδο στη χώρα από τον Προμαχώνα

 Υπενθυμίζεται ότι βάσει  της ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε το βράδυ του Σαββάτου, από τις 15 έως τις 29 Ιουλίου η είσοδος στην ελληνική Επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι οι άνθρωποι που εισέρχονται στη χώρα: α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας,  β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.  Οι περιορισμοί δεν αφορούν τους Έλληνες πολίτες.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανασταλούν τα πανηγύρια 

Το ενδεχόμενο πάντως να ανασταλούν τα πανηγύρια, δεν απέκλεισε σε συνέντευξη του στο ΟPEN, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης,  ο οποίος προειδοποίησε  ότι εάν διαπιστωθούν αυτές τις ημέρες παραβάσεις, το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει περιοριστικά μέτρα. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι όπου παρατηρείται συνωστισμός και δεν τηρούνται οι αποστάσεις, θα επιβάλλονται κυρώσεις.  Για  ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων εάν συνεχιστούν φαινόμενα χαλάρωσης,  είχε άλλωστε μιλήσει την περασμένη Πέμπτη  και ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος χτύπησε «καμπάνα κινδύνου και όχι καμπανάκι», όπως είπε χαρακτηριστικά.