ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Διεθνές Κέντρο Μακροβιότητας: Οι κυβερνήσεις να επενδύσουν στους φαρμακοποιούς για την εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού

Διεθνές Κέντρο Μακροβιότητας: Οι κυβερνήσεις να επενδύσουν στους φαρμακοποιούς για την εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Το Διεθνές Κέντρο Μακροβιότητας (ILC), σημαντικό think tank στη Μεγάλη Βρετανία υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν σε φαρμακοποιούς και άλλους επαγγελματίες υγείας για να βοηθήσουν στην εφαρμογή του χειμερινού προγράμματος εμβολιασμού κατά της γρίπης, καθώς ο αντίκτυπος της Covid-19 συνεχίζει να αυξάνει σε όλο τον κόσμο.

Ο διευθυντής της ILC-UK, David Sinclair, δήλωσε ότι ενώ η πρόοδος στην ανάπτυξη ενός εμβολίου Covid-19 ήταν ευπρόσδεκτη «δεν είναι η ώρα για εφησυχασμό».

Επισήμανε ότι υπάρχουν προγράμματα εμβολιασμού κατά της γρίπης, τα οποία συχνά δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους. «Σε πάρα πολλά μέρη ήδη αποτυγχάνουμε να παρέχουμε υπάρχοντες εμβολιασμούς σε ενήλικες που τα χρειάζονται. Η επιτυχία ενός εμβολίου κατά της Covid 19 εξαρτάται από το κατά πόσο είμαστε σε θέση να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα, ωστόσο εμείς απλά δεν έχουμε την υποδομή για να κάνουμε ό, τι χρειάζεται να κάνουμε».

Ο κ. Sinclair είπε ότι παρά την 20ετή εμπειρία ενός προγράμματος εμβολιασμού κατά της γρίπης που σχετίζεται με την ηλικία, το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να μην εκπληρώνει τον στόχο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας να φτάσει το 75% των ηλικιωμένων να έχουν κάνει το εμβόλιο. «Τα πράγματα στις ομάδες υψηλού κλινικού κινδύνου είναι ακόμη χειρότερα, καθώς πολύ λίγα άτομα σε αυτές τις ομάδες έχουν προχωρήσεις σε εμβολιασμό. Μόνο μία στις δύο έγκυες γυναίκες έχουν εμβολιαστεί».

Η πρόκληση αντιμετώπισης της πανδημίας, με θωράκιση των ομάδων κινδύνου και των ηλικιωμένων, θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την προσέγγιση εκείνων που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, είπε. «Είναι ελπιδοφόρο να δούμε την κυβέρνηση να προχωρά σε ανακοίνωση να δοθεί προτεραιότητα στους ηλικιωμένους και τις ομάδες κινδύνου κατά τη διάθεση του εμβολίου, αλλά αυτό από μόνο του δεν σημαίνει κάτι. Με την απειλή ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας και με το βόρειο ημισφαίριο να κατευθύνεται προς την εποχή της γρίπης, οι κυβερνήσεις πρέπει επειγόντως να επενδύσουν στο να δημιουργήσουν την υποδομή για να κάνουν εμβολιασμό, διαφορετικά θα πληρώσουμε ένα βαρύ τίμημα. Σε όλο τον κόσμο, θα πρέπει να κοιτάξουμε να προετοιμάσουμε τους φαρμακοποιούς και άλλους επαγγελματίες του τομέα της υγείας για να υποστηρίξουμε τους γιατρούς να κάνουν εμβολιασμούς ενηλίκων το χειμώνα που έρχεται και μετά. Σε πολλά μέρη του κόσμου, οι φαρμακοποιοί δεν επιτρέπεται να εμβολιάζουν παρά την έλλειψη επαγγελματιών στον τομέα της υγείας και την ανάγκη εμβολιασμού ενηλίκων. Είναι φανταστικά νέα ότι αρχίζουμε να βλέπουμε πολύ θετικά αποτελέσματα από έρευνες και δοκιμές εμβολίων COVID-19. Αλλά χωρίς να χτίσουμε την υποδομή τώρα, διατρέχουμε τον κίνδυνο να αφήσουμε πίσω εκείνους που τη χρειάζονται περισσότερο».

Να σημειωθεί εδώ ότι ο δρόμος για να μπορούν οι Έλληνες φαρμακοποιοί να προβαίνουν σε αντιγριπικό εμβολιασμό άνοιξε από πέρσι το καλοκαίρι και ήδη η συντριπτική πλειοψηφία τους –πάνω από 7.500- έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία πιστοποίησης που ήταν προαπαιτούμενο για να μπορούν νόμιμα να εμβολιάζουν στο φαρμακείο τους.

Με τη δυνατότητα λοιπόν διενέργειας αντιγριπικού εμβολισμού από πλευράς ικανού αριθμού επαγγελματιών υγείας στη χώρα μας να είναι διασφαλισμένη αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η επάρκεια σε αριθμό εμβολίων όσο και τα όποια διαδικαστικά ζητήματα ασφαλούς διενέργειας του εμβολίου σε περίπτωση που υπάρξει νέα έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας.

Η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) έχει θέσει θέμα έγκαιρης διάθεσης επαρκών ποσοτήτων αντιγριπικών εμβολίων για την αντιγριπική περίοδο 2020 – 2021 τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό (δες εδώ και εδώ) ενώ και από πλευράς του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα με τον κ. Θανάση Παπαθανάση ήδη από τα μέσα Μάϊου, να δηλώνει ως αντιπρόεδρος του ΠΦΣ αισιόδοξος μεν για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το θέμα του εμβολίου και των φαρμάκων κατά της COVID επισημαίνοντας ωστόσο ότι «επειδή έχουμε και την άλλη τη γρίπη, την εποχιακή που παίρνει και αυτή ζωές, πρέπει και προς αυτήν την κατεύθυνση να είμαστε έτοιμοι, διότι τη νέα χρονιά θα υπάρξει πίεση και για την εποχιακή γρίπη και ήδη υπάρχει προβληματισμός για το εάν θα επαρκούν οι δόσεις για την εποχιακή γρίπη. Άρα λοιπόν υπάρχει ένα συνολικό πρόβλημα για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει από νωρίς σχεδιασμός και επειδή στη χώρα μας μέχρι τώρα τα πράγματα έχουν πάει πολύ καλά, νομίζω ότι ήδη έχουμε έρθει σε επαφή και εμείς αλλά έχουν χτυπήσει το κουδουνάκι και φαρμακευτικές εταιρείες και φαρμακαποθήκες προκειμένου από Σεπτέμβρη να μπορούμε να έχουμε τις απαιτούμενες ποσότητες».

Είτε μιλάμε για το εμβόλιο κατά της γρίπης είτε για ένα πιθανό εμβόλιο κατά της COVID, όπως σημειώνει το Διεθνές Κέντρο Μακροβιότητας, αυτό που θα παίξει σημαντικό ρόλο είναι να έχει διαμορφωθεί μία υποδομή «για να κάνουμε ό, τι χρειάζεται να κάνουμε» μέσα σε όποιες συνθήκες αυτό χρειαστεί να γίνει.