NEA

Ελληνική μελέτη: Στο 83% η εμβολιαστική κάλυψη για γρίπη στην τρίτη ηλικία

Ελληνική μελέτη: Στο 83% η εμβολιαστική κάλυψη για γρίπη στην τρίτη ηλικία

Τάνια Η.Μαντουβάλου

 

Μεγαλύτερη από ποτέ καθίσταται πλέον η ανάγκη για αντιγριπικό εμβολιασμό, καθώς το ενδεχόμενο ταυτόχρονης έξαρσης με τον κορωνοϊό, θέτει τους επιστήμονες σε ακόμη μεγαλύτερη εγρήγορση για το ερχόμενο Φθινόπωρο, κι ενώ οι επιπτώσεις από την ταυτόχρονη νόσηση δεν είναι ακόμη απόλυτα ευκρινείς. Ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη για τη γρίπη πάντως, κατέδειξε πανελλήνια μελέτη που έγινε  από την Πνευμονολογική κλινική, το Τμήμα Ιατρικής και από το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Canadian Journal of Infectious Diseases and Medical Microbiology». Η μελέτη έγινε σε 2073 άτομα -1043 άνδρες και 1029 γυναίκες- σε όλη την Ελλάδα, εκτός του Βορείου Αιγαίου, τη χρονική περίοδο Μάρτιο- Σεπτέμβριο του 2019. Όπως δηλώνει στο DailyPharmaNews  o επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Δημήτρης Παπαγιάννης, εκ των  συγγραφέων, η  μέση ηλικία των συμμετεχόντων της μελέτης   ήταν 73.3 έτη και η εμβολιαστική κάλυψη ήταν 83% για το εμβόλιο της  γρίπης, 49.5% για το συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο και 23.5% για το πολυσακχαριδικό πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο .

Πιο ψηλά από το στόχο του Π.Ο.Υ.  ο αντιγριπικός εμβολιασμός σε ευπαθείς

«Επιπλέον, η εμβολιαστική κάλυψη για το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα ήταν 20%, ενώ καταγράφηκαν πολύ χαμηλά ποσοστά για τη διφθερίτιδα, και το εμβόλιο του κοκκύτη για τους ενήλικες.  Ικανοποιητικά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης για τη γρίπη παρατηρήθηκαν και στις ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με άσθμα από τους  οποίους οι επτά στους δέκα  ήταν εμβολιασμένοι,  ενώ μόλις  τέσσερεις στους δέκα είχαν λάβει το συζευγμένο εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου. Στους ασθενείς με καρδιοπάθεια οκτώ στους δέκα είχαν λάβει το εμβόλιο της γρίπης και πέντε στους δέκα το συζευγμένο εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου. Η ομάδα των νεφροπαθών ήταν αυτή που κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης με εννέα στους δέκα να είναι εμβολιασμένοι έναντι της εποχικής γρίπης, και οκτώ στους δέκα να έχουν λάβει το συζευγμένο εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου». Η  παρούσα μελέτη, σχολιάζει ο κ. Παπαγιάννης,  κατέδειξε ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη των ευάλωτων πληθυσμών της Ελλάδας για τη γρίπη, η οποία ήταν πιο ψηλά από τον στόχο,  δηλαδή 75%, που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Πιο αναγκαίος  από ποτέ ο εμβολιασμός το φετινό  Φθινόπωρο  

Με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνά και ο αριθμός των ατόμων άνω των 60 ετών αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2050, φθάνοντας τα 2,1 δισεκατομμύρια, ενώ ο  αριθμός των ατόμων άνω των 80 ετών, αναμένεται να αυξηθεί ακόμη πιο δραματικά από ένα σύνολο 125 εκατομμυρίων παγκοσμίως το 2015, σε 434 εκατομμύρια το 2050.  Οι επαγγελματίες υγείας, οι ευάλωτες ομάδες, αλλά και οι ηλικιωμένοι πρέπει να μην αμελήσουν τη δυνατότητα που τους δίνεται μέσω του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, να προστατευθούν από νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, τονίζει ο καθηγητής, «ενόψει και του επόμενου χειμώνα  που εξαιτίας της πανδημίας από τον SARS CoV-2,  αναμένεται να  επιβαρυνθούν περαιτέρω οι ευπαθείς ομάδες, αλλά και το σύνολο της  κοινότητας».