NEA

Στ. Πέτσας: «Είμαστε πάντα έτοιμοι να λάβουμε όποιο μέτρο χρειαστεί για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή»

 Στ. Πέτσας: «Είμαστε πάντα έτοιμοι να λάβουμε όποιο μέτρο χρειαστεί για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή»

Μετά την ολοκλήρωση της εισαγωγικής του τοποθέτησης, απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο βρίσκεται στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου το ενδεχόμενο επιβολής ωραρίου στα νυχτερινά κέντρα ή η επαναφορά μέτρων όπως η αποστολή μηνύματος τουλάχιστον στις ευπαθείς ομάδες, ή ακόμη και τοπικών lockdown κατά το πρότυπο του Εχίνου στην Ξάνθη, ο κ. Πέτσας τόνισε: «Το πιο σκληρό πράγμα είναι να είναι κάποιος στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Κάποιος αγαπημένος μας διασωληνωμένος ή ακόμα χειρότερο να χάσουμε κάποιους από τους αγαπημένους μας. Επομένως είμαστε πάντα έτοιμοι να λάβουμε όποιο μέτρο χρειαστεί για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή». Πρόσθεσε επίσης ότι «το ωράριο των καταστημάτων ή οι περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να αξιολογηθούν όταν έχουν ήδη αξιολογηθεί τα υφιστάμενα μέτρα και το τι απέδωσαν. Γι’ αυτό και είπα ότι ελέγχουμε τα αποτελέσματα αυτών των μέτρων, τα αξιολογούμε καθημερινά, θα δούμε κατά πόσον συμμορφώνονται οι Έλληνες σε αυτά, το βασικό στοιχείο εξακολουθεί να είναι η ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες και να μην μεταφραστεί αυτή η αύξηση σε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας». Επανερχόμενος τόνισε πως «αν χρειαστεί τις επόμενες μέρες φυσικά είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί».

Σε ερώτηση για το αν πέραν των επιχειρηματικών και των στεγαστικών εξετάζεται επέκταση της επιδότησης και για τα υπόλοιπα δάνεια, απάντησε αρνητικά.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να απαντήσει πώς εξηγείται η απόφαση για αύξηση του ορίου πληρότητας στα πλοία εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων καθώς επίσης και για το αν υπήρχε διάσταση απόψεων μεταξύ των επιστημόνων, που θα δικαιολογούσε δημοσίευμα περί απόσυρσης από το προσκήνιο του κ. Τσιόδρα. «Δεν υπάρχει καμία απόσυρση από το προσκήνιο του κ. Τσιόδρα, ο οποίος παραμένει επικεφαλής της ομάδας των ειδικών και συμμετέχει σε όλες τις συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό, με τακτικότητα, όλο το προηγούμενο διάστημα πριν αποφασιστεί αυτή η επί τρεις φορές την εβδομάδα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Άρα δεν υπάρχει καμία διάσταση. Όσον αφορά στο θέμα της πληρότητας των πλοίων, υπήρξε απόφαση της επιτροπής των ειδικών. Δεν είμαστε σε διάσταση με τους ειδικούς για να αυξηθεί η πληρότητα, αλλά αυτό που προέχει, όπως καταλάβατε και σήμερα, είναι να είμαστε σίγουροι ότι θα εφαρμόζονται τα μέτρα τα οποία έχουμε εισάγει για να μην υπάρξει διασπορά του ιού στα πλοία. Ένα από αυτά τα μέτρα είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στους  εξωτερικούς χώρους». Πρόσθεσε επίσης ότι εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση και εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να αποτελέσουν εστίες μετάδοσης τα πλοία «είμαστε έτοιμοι να ξαναδούμε τα θέματα της πληρότητας. Για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση όμως, είμαστε σε απόλυτη αρμονία με τους ειδικούς».

Απαντώντας επίσης σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο είμαστε κοντά στην επαναφορά της ενημέρωσης με κάποια τακτικότητα (όχι κατά ανάγκη καθημερινά) όπως την είχαμε συνηθίσει κατά τους μήνες του lockdown από τους κυρίους Τσιόδρα και Χαρδαλιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε: «αυτό το οποίο εξετάζουμε είναι σε καθημερινή βάση ενημέρωση για το τι επίπτωση έχουν τα αυξημένα κρούσματα στην πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας». Τόνισε πως αν καταγραφεί τέτοια πίεση, με αύξηση των εισαγομένων στις ΜΕΘ και των διασωληνωμένων «τότε θα χτυπήσουμε ακόμη μεγαλύτερη καμπάνα κινδύνου». _Κ. Τζ.