NEA

Αρνητικές προβλέψεις για την πορεία του κορωνοϊού στη Βρετανία μετά το άνοιγμα των σχολείων

Αρνητικές προβλέψεις για την πορεία του κορωνοϊού στη Βρετανία μετά το άνοιγμα των σχολείων

Η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα της επιδημίας COVID-19 τον χειμώνα πολύ πιο διαδεδομένο από το αρχικό ξέσπασμα, εάν επαναλειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς αποτελεσματικότερο μηχανισμό τεστ και ιχνηλάτησης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα.

Ερευνητές του University College London  και του London School of Hygiene and Tropical Medicine προχώρησαν σε μαθηματική απεικόνιση των επιπτώσεων από το άνοιγμα των σχολείων, ολικώς ή μερικώς, ώστε να επιτραπεί στους γονείς να επανέλθουν στις εργασίες τους, στην εν δυνάμει εξάπλωση του κορωνοϊού.

Συμπέραναν ότι ένα δεύτερο κύμα μπορεί να προληφθεί αν το 75% των συμπτωματικών ατόμων εντοπισθούν και περάσουν από τεστ και το 68% των επαφών τους ιχνηλατηθούν, ή εάν το 87% των συμπτωματικών ατόμων εντοπισθούν και το 40% των επαφών τους περάσουν από τεστ.

«Ωστόσο, προβλέπουμε επίσης ότι, απουσία αρκετά ευρείας λειτουργίας του μηχανισμού τεστ-ιχνηλάτηση-απομόνωση, το άνοιγμα των σχολείων συνδυασμένο με τον άνοιγμα της κοινωνίας βάσει όλων των σεναρίων είναι πιθανόν να πυροδοτήσει δεύτερο κύμα COVID-19», αναφέρεται στην μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Lancet Child and Adolescent Health.

«Τα αποτελέσματα των μαθηματικών μας μοντέλων δείχνουν ότι η επαναλειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβριο 2020 χωρίς αποτελεσματική στρατηγική τεστ-ιχνηλάτησης-απομόνωσης θα έχει ως αποτέλεσμα το R (ο ρυθμός μετάδοσης) να αυξηθεί πάνω από το 1 και να υπάρξει δεύτερο κύμα μολύνσεων που θα κορυφωθεί τον Δεκέμβριο 2020 και θα αντιστοιχεί σε 2,0-2,3 φορές το μέγεθος του αρχικού κύματος της COVID-19».

Η επικεφαλής της έρευνας Jasmina Panovska-Griffiths δήλωσε ότι το σύστημα τεστ-ιχνηλάτησης στην Αγγλία φθάνει αυτήν την στιγμή το 50% περίπου των επαφών όλων όσοι έχουν διαγνωσθεί θετικοί στην  COVID-19.

Η Jasmina Panovska-Griffiths, καθηγήτρια μαθηματικών μοντέλων στο  University College London, δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC ότι τα χειρότερα σενάρια μπορούν ακόμη να αποφευχθούν.

«Το σημαντικό είναι ότι τα ευρήματά μας δείχνουν ότι είναι δυνατή η αποφυγή ενός δεύτερου κύματος της επιδημίας, εάν αρκετοί άνθρωποι με συμπτώματα μπορέσουν να διαγνωσθούν. Οι επαφές μπορούν να ιχνηλατηθούν και να απομονωθούν αποτελεσματικά», είπε.

Τα σχολεία στην Βρετανία έκλεισαν τον Μάρτιο κατά την διάρκεια του εθνικού lockdown. Εξαιρέθηκαν τα παιδιά των εργαζομένων της πρώτης γραμμής. Τα σχολεία επαναλειτούργησαν για μικρό αριθμό μαθητών τον Ιούνιο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι όλοι οι μαθητές θα επιστρέψουν στο σχολείο σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του Σεπτεμβρίου, με τον πρωθυπουργό να επιμένει ότι πρόκειται για εθνική προτεραιότητα. _ΕΚ