NEA

121 νέα κρούσματα και ένας θάνατος

121 νέα κρούσματα και ένας θάνατος

Σήμερα, δηλώθηκαν εκατόν εικοσιένα επιπλέον κρούσματα κορονοιού. Η γεωγραφική κατανομή έχει ως εξής:

- Πέντε (5) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- Επτά (7) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,

- Είκοσι έξι (26) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

- Σαράντα επτά (47) κρούσματα στη Θεσσαλονίκη,

- Οκτώ (8) κρούσματα στη Χαλκιδική, πέντε από τα οποία συνδέονται με βάπτιση,

- Οκτώ (8) κρούσματα στη Λάρισα,

- Επτά (7) κρούσματα στην Κέρκυρα,

- Δύο (2) κρούσματα στην Ημαθία,

- Ένα (1) κρούσμα στην Καβάλα,

- Δύο (2) κρούσματα στις Σέρρες,

- Ένα (1) κρούσμα στην Αρκαδία,

- Ένα (1) κρούσμα στην Αχαΐα,

- Ένα (1) κρούσμα στη Δράμα,

- Ένα (1) κρούσμα στον Έβρο,

- Ένα (1) κρούσμα στην Εύβοια,

- Ένα (1) κρούσμα στην Κοζάνη,

- Ένα (1) κρούσμα στην Πέλλα,

- Ένα (1) κρούσμα στη Χίο.

Τσιόδρας 

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι υπάρχει ανησυχία της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Υπάρχει επίσης ομόφωνη τοποθέτηση για τη χρήση μασκών. Τόνισε ότι δεν τηρούνται οι αποστάσεις και έχουμε συρροή κρουσμάτων. Έχουμε επίσης μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεότερες ηλικίες. Σημαντικό μέρος των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά. Από στοιχεία σχετικά με 144 πρόσφατα κρούσματα που είναι στη διάθεση των επιστημόνων με πλήρη δεδομένα το 24% ήταν ασυμπτωματικά. Ανεβαίνει ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων. Θετικό επί του παρόντος ότι δεν έχει αυξηθεί η πίεση στο σύστημα υγείας. Ο ρυθμός της αναπαραγωγής βρίσκεται στη μονάδα R=1. Με τα έως τώρα δεδομένα δε διαφαίνεται R>1. Πρέπει να ρίξουμε το R κάτω από το ένα με πρόληψη. Ο ΠΟΥ έκανε σοβαρές συστάσεις και μίλησε για τη χρήση της μάσκας. Η χρήση καθιερώνεται από τα επιστημονικά δεδομένα που την επιβάλει. Στη Νότια Γαλλία έγινε υποχρεωτική η χρήση της και σε εξωτερικούς χώρους.

Δεδομένα προέκυψαν για τη χρήση φαρμάκων που ξεχωρίζουν. Για τη χλωροκίνη ο γρίφος συνεχίζεται. Η δεξαμεθαζόνη φαίνεται να μειώνει τους θανάτους. Η ΕΕ εξασφάλισε 30.000 θεραπευτικά σχήματα για τη τη ρεμδεσιβίρη. Τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να είναι η απάντηση για τη νόσο. Η μελέτη της κολχικίνης συνεχίζεται με κάποια θετικά αποτελέσματα και παρόμοια αποτελέσματα έχουν έρθει και από το εξωτερικό. Η αβιταντίλη ένα νέο φάρμακο δείχνει επίσης ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Κάποια εμβόλια είναι στα τελευταία στάδια κλινικών ερευνών. Δεν σημαίνει ότι θα έχουμε σίγουρα εμβόλια αλλά έχουμε φτάσει σε μελέτες φάσεις 3 πολύ γρήγορα και ελπίζουμε ότι θα μας δώσουν θετικά αποτελέσματα.

O καθηγητής τόνισε ότι η κάθε συμβουλή θα πέσει στο κενό αν δεν ακολουθείται. Λιγότερο από το 1% του πληθυσμού μας δείχνει ότι έχει μολυνθεί. Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν δείχνουν να περιορίζουν τον ιό. Οι επιδημίες αυτές αφορούν και νέους ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να νοσήσουν σοβαρά. Πρέπει να κατανοήσουν οι νέοι άνθρωποι που σπανίως προσβάλλονται σοβαρά ότι δεν έχουμε μακρόχρονα αποτελέσματα για να ξέρουμε τις μετέπειτα επιπτώσεις στην υγεία. Σε μελέτη 100 ανθρώπων δύο μήνες μετά την ανάρρωση τους οι εξετάσεις έδειξαν ότι είχαν επιπτώσεις στη καρδιά τους καθώς και προβλήματα στο αίμα και αλλού. Ισχύει το ίδιο για όσους περνούν τον ιό; Δεν ξέρουμε ισχύει και για όλους τους άλλους δεν ξέρουμε το ερευνούμε. Ο ιός δεν πολλαπλασιάζετε μόνο στους πνεύμονες κάνει πολυσυστηματική προσβολή. Καλό είναι όσοι τον περνούν να παρακολουθούνται από το γιατρό τους. Η δημόσια υγεία θα συνεχίσει την ιχνηλάτηση και θα φροντίζουμε για την καλύτερη φροντίδα των ασθενών και ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον να έχουμε ένα εμβόλιο που να δουλεύει.

Είναι εύκολο αν δεν προσέξουμε να φτάσουμε σε εκθετική αύξηση πολύ γρήγορα

Χαρδαλιάς

Δεν επανερχόμαστε στην καθημερινή ενημέρωση. Υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν. Δεν είμαστε στον Μάρτιο. Η αύξηση δεν έχει δείξει σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας. Έχουμε 650 ενεργά κρούσματα. Εχθρός στη μάχη παραμένει ο εφησυχασμός. Υπάρχει έξαρση παγκοσμίως. Η Ελλάδα εξακολουθεί αν έχει καλή εικόνα. Λάβαμε μέτρα στις πύλες εισόδου με ειδικούς αλγόριθμους και όπου χρειάσθηκε κλείσαμε την πρόσβαση. Είμαστε σε φάση που βλέπουμε να επιβαρύνεται η εικόνα σε πολλές χώρες τους κόσμου. Ο εφησυχασμός οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων κυρίως στα αστικά κέντρα. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για τον 15αυγουστο. Θέλω να ευχαριστήσω τον αρχιεπίσκοπο  Ιερώνυμο για τη σημερινή του δήλωση ότι «η εκκλησία μας και πάλι, οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και αυτό θα πράξει»

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα νέα μέτρα:

Ειδικότερα, απαγορεύεται από αύριο, στις 7 το πρωί, η διέλευση από την Κακαβιά, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά, για να εξασφαλιστούν πιο στοχευμένοι έλεγχοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ από τη Δευτέρα εγκαθίσταται στο συνοριακό σταθμό μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων.

Επίσης, από την Κυριακή 16 Αυγούστου όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα από την Αλβανία, δηλαδή από την Κακαβιά, υποχρεούται σε επταήμερη κατ’ οίκον απομόνωση, η οποία και θα ελέγχεται.

Παρατείνεται το όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις έως τέλος Αυγούστου. Ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν εντατικοί έλεγχοι σε εργοστάσια τροφίμων. Ενημέρωσε ακόμα ότι αναλόγως του επιδημιολογικού κινδύνου, πλέον θα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα, απόφαση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Εχθρός στη μάχη κατά της πανδημίας παραμένει ο εφησυχασμός και τα φαινόμενα χαλάρωσης που τρέφουν τον κορονοϊό, υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς. Επισήμανε ότι ο εφησυχασμός οδήγησε στην αύξηση κρουσμάτων σε πολλές Περιφέρειες της χώρας, αλλά κυρίως στα αστικά κέντρα. Εκτός από τον εφησυχασμό έχουμε ως κοινωνία να αντιπαλέψουμε ανορθολογικές και συνωμοσιολογικές θεωρίες και υπονομεύουν την κοινωνική υπευθυνότητα που πρέπει να επιδείξουμε όλοι, προσέθεσε.

Τόνισε πως οι έλεγχοι συνεχίζοντας χωρίς τιμωρητική διάθεση, με εντατικούς ρυθμούς.

Ενόψει Δεκαπενταύγουστου έκρουσε τον κώδωνα, τονίζοντας την ανάγκη εφαρμογής όλων των κανόνων υγιεινής.

Υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία, σε συνεργασία με τους ειδικούς.