ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Επιστολή της ΟΣΦΕ στον ΕΟΔΥ με θέμα την αξιοπιστία των διαγνωστικών τεστ για την COVID - 19

Επιστολή της ΟΣΦΕ στον ΕΟΔΥ με θέμα την αξιοπιστία των διαγνωστικών τεστ για την COVID - 19

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Συγκεκριμένα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την αξιοπιστία των τεστ αντισωμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά απευθύνει η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) προς τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε επιστολή της καθώς όπως αναφέρει τόσο οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ.) όσο και τα φαρμακεία - μέλη, έχουν το κοινό αλλά και έναν μεγάλο αριθμό τρίτων προμηθευτών να έρχονται και να τους πιέζουν προκειμένου να προβούν στην αγορά και διάθεση τεστ αντισωμάτων για την COVID-19. 

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΟΣΦΕ κ. Σταύρος Μπελώνης μιλώντας στο DailyPharmaNews, έξι μήνες μετά τις δηλώσεις του Καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα που είχε δηλώσει ότι τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου, είναι ανάγκη να υπάρξει εκ νέου τοποθέτηση του αρμόδιου για το θέμα αυτό Οργανισμού έτσι ώστε να έχουν όλοι έναν μπούσουλα για να κινηθούν με ασφάλεια.    

 

Η επιστολή της ΟΣΦΕ προς τον ΕΟΔΥ αναφέρει τα εξής:

 

«Αξιότιμοι / Αξιότιμες,

 

Στην ενημέρωση τύπου της 27ης Μαρτίου του 2020, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την επιδημία, Καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα “Διαγνωστικά” τεστ ή ειδικά τεστ αντισωμάτων για τον COVID-19 λέγοντας τα εξής:

 

«Σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου...»

 

Στην ίδια εκείνη συνέντευξη ο Καθηγητής είχε δηλώσει:

 

«Τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά τεστ τα οποία προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς κι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Στη μάχη με τον ιό θέλουμε τα πραγματικά δεδομένα και την αλήθεια. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι γι’ αυτή τη φάση της επιδημίας. Αυτή την περίοδο, ερευνητικές ομάδες στην Ελλάδα μας, από τα Πανεπιστήμια, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα αξιολογήσουν την αξιοπιστία και την πιθανή χρήση στο μέλλον αξιόπιστων τέτοιων τεστ με αντισώματα για επιδημιολογικούς και άλλους πρακτικούς σκοπούς».

Άμεσα η Ο.Σ.Φ.Ε., αναλογιζόμενη την κρισιμότητα της κατάστασης και συστρατευόμενη πλήρως με την προσπάθεια της Πολιτείας, έστειλε επιστολή στους 25 Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ.) που προμηθεύουν τα ~5.500 φαρμακοποιούς μέλη τους, με την οποία σύστηνε στους συνεταιρισμούς και στους φαρμακοποιούς μέλη τους να μην προχωρήσουν στην προμήθεια τεστ «διάγνωσης» COVID-19 μέχρι νεότερης οδηγίας από την Πολιτεία. Σύσταση την οποία ακολούθησαν, συμμορφούμενοι με την επιταγή της επιστημονικής ομάδας του Ε.Ο.Δ.Υ., προασπίζοντας τη δημόσια υγεία.

 

Σήμερα, σχεδόν 6 μήνες μετά, τόσο οι ΣΥ.ΦΑ. όσο και τα φαρμακεία μέλη, οχλούνται εκ νέου τόσο από το κοινό όσο και από μεγάλο αριθμό τρίτων προμηθευτών, προκειμένου να προβούν στην αγορά και διάθεση τεστ αντισωμάτων για τον COVID-19.

 

Για τον λόγο αυτό θα επιθυμούσαμε απάντηση στα εξής δύο ερωτήματα:

 

α) Η σύσταση της 27ης Μαρτίου για τα ειδικά τεστ αντισωμάτων συνεχίζει να ισχύει ή έχει τροποποιηθεί;

 

β) Υπάρχει πλέον εικόνα για το ποια τεστ αντισωμάτων είναι αξιόπιστα, πότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και από ποιο τμήμα του πληθυσμού;»

 

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είχε θέσει εγκαίρως το ζήτημα προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και τον ΕΟΔΥ με επιστολή του ήδη από τις 30 Μαρτίου (δες εδώ).

Στην επιστολή του ο ΠΦΣ ζητούσε ενημέρωση από την πολιτεία αλλά και τη συμμετοχή των φαρμακοποιών στην επιτροπή για τη διαμόρφωση των οδηγιών χρήσης τους.