ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευαισθητοποιημένοι και υπεύθυνοι στα μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊου οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης

Ευαισθητοποιημένοι και υπεύθυνοι στα μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊου οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που πραγματοποίησε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της πόλης και πως βλέπει τα πράγματα ο πρόεδρός του κ. Διονύσης Ευγενίδης ενόψει χειμώνα.

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Πολύ υψηλό αίσθημα ευθύνης έδειξαν οι Φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων πρόληψης στη μάχη κατά του κορωνοϊού με τη συντριπτική πλειοψηφία να απαντά σε σχετική έρευνα ότι χρησιμοποιεί μάσκα προστασίας και άσπρη ποδιά, τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας και κάνει χρήση αντισηπτικού ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μπήκε στη διαδικασία να τοποθετήσει προστατευτικό πλέξιγκλας μπροστά στον πάγκο του φαρμακείου απ’ όπου εξυπηρετεί τους πελάτες.   

Μικρότερη είναι η ανταπόκριση των φαρμακοποιών στη χρήση γαντιών ενώ φαίνεται ότι  ο ένας στους δέκα δυσκολεύεται να τηρήσει τις αποστάσεις ασφαλείας. Οι πολίτες από την πλευρά τους δεν φαίνεται να είναι τόσο ευαισθητοποιημένοι καθώς εισέρχονταν στα φαρμακεία χωρίς να φορούν προστατευτική μάσκα την περίοδο βέβαια που ακόμη δεν ήταν υποχρεωτική η χρήση της.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με στόχο την αξιολόγηση των μέτρων πρόληψης που ελήφθησαν στα φαρμακεία της πόλης από τις 11 Μαρτίου 2020, οπότε εκδόθηκαν οι πρώτες οδηγίες, έως και σήμερα. Ο ΦΣΘ ζήτησε από τα μέλη του να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο το χρονικό διάστημα από 28 Αυγούστου έως και 7 Σεπτεμβρίου 2020. Συνολικά συμμετείχαν 156 από τους 1.150 φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης. Υπεύθυνος της σύνταξης και επεξεργασίας των ερωτηματολογίων ήταν ο φαρμακοποιός κ. Λευτέρης Τεπερικίδης PharmD.

Πιο συγκεκριμένα αξιολογήθηκαν συνολικά έντεκα μέτρα πρόληψης εναντίον της λοίμωξης COVID-19. Το 97,35% των φαρμακοποιών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι χρησιμοποιεί προστατευτική μάσκα και το 90,85% ότι φορά άσπρη ποδιά. Το 87,94% τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας, όταν είναι απαραίτητη η παρουσία του φαρμακοποιού ή του υπαλλήλου φαρμακείου μπροστά από τον πάγκο, ενώ το 12,06% δήλωσε ότι αδυνατεί να τις τηρήσει.

Το 80,54% δήλωσε ότι έχει την πόρτα του φαρμακείου του μονίμως ανοιχτή, το 75,82% ανέφερε ότι την περίοδο του lockdown εξυπηρετούσε τους πολίτες από την είσοδο του φαρμακείου, ενώ το 65,81% των ερωτηθέντων τοποθέτησε πλεξιγκλάς στον πάγκο εξυπηρέτησης.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, μικρό είναι το ποσοστό ανταπόκρισης των φαρμακοποιών, μόλις το 18,92%, στη χρήση γαντιών. Ωστόσο το σύνολο των συμμετεχόντων δήλωσε ότι χρησιμοποιεί αντισηπτικό χεριών 17,42 φορές ανά ημέρα, αερίζει το χώρο του φαρμακείου 6,68 φορές ανά ημέρα και καθαρίζει τις επιφάνειες 4,72 φορές ανά ημέρα.

Όσον αφορά τη χρήση μάσκας από τους πολίτες που εισέρχονται στο φαρμακείο, μόλις το 32,66% τη φορούσε κατά την περίοδο που δεν ήταν υποχρεωτική.

 

Εντατικοποίηση μέτρων

 

Σε γενικές γραμμές τα υψηλά ποσοστά που καταγράφονται δείχνουν ότι η κατάσταση αντιμετωπίστηκε με τη δέουσα σοβαρότητα από το σύνολο του κλάδου.

Η πτώση της θερμοκρασίας τους επόμενους μήνες θα αλλάξει δραστικά τη δυνατότητα εφαρμογής κάποιων από τα παραπάνω μέτρα. Για παράδειγμα περίπου 8 στα 10 φαρμακεία είχαν έως τώρα την πόρτα του καταστήματος μονίμως ανοικτή. Αυτό το ποσοστό αναμένεται να πέσει δραματικά στους επόμενους μήνες. Επίσης τα περίπου 1.5 περιστατικά λοιμώξεων του αναπνευστικού ημερησίως αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων αυξάνει πολύ το επίπεδο του κινδύνου για τους εργαζόμενους στα φαρμακεία. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η εφαρμογή των υπόλοιπων μέτρων θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της μετάδοσης λοιμώξεων του αναπνευστικού στο χώρο του φαρμακείου.

Ωστόσο το μεγαλύτερο όπλο κατά της λοίμωξης COVID-19 είναι η χρήση της μάσκας από τους πολίτες. Στόχος είναι το ποσοστό των πολιτών που εισέρχονται στα φαρμακεία και φορούν μάσκα να φτάσει στο 100% είτε η χρήση της είναι υποχρεωτική είτε όχι.

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσιος Ευγενίδης, «τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι αποτελεσματικά και προς το παρόν δεν κρίνεται αναγκαία η λήψη επιπρόσθετων. Σίγουρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οπότε αναμένεται και η εμφάνιση της εποχικής γρίπης, θα χρειαστεί αφενός εντατικοποίησή τους για τη μέγιστη προστασία των φαρμακοποιών και των πολιτών, αφετέρου επικαιροποίησή τους λόγω της ανάγκης εμβολιασμού των πολιτών με το αντιγριπικό εμβόλιο που θα γίνεται στα φαρμακεία. Συνεπώς παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε σε ετοιμότητα, ώστε βάσει και των οδηγιών της πολιτείας να προχωρήσουμε σε λήψη επιπρόσθετων μέτρων, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο».