NEA

Α. Ξανθός: Προβληματική η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας

Α. Ξανθός: Προβληματική η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας

Βέλη κριτικής εναντίον της κυβέρνησης εξακόντισε ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων με SARS-CoV-2 και του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών, που οδήγησαν στη χτεσινή εξαγγελία έκτακτων μέτρων στην Αττική.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για «προβληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας μετά το άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού», ενώ εκτίμησε ότι η παρούσα κατάσταση βρίσκεται «στο όριο της απώλειας ελέγχου» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «προσπάθεια ωραιοποίησης της στη ΔΕΘ», ενώ προέτρεψε να εφαρμοστεί «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αναλυτικά, η τοποθέτηση του κ. Ξανθού:

«Η λήψη έκτακτων μέτρων στην Αττική μετά την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων με SARS-CoV-2 και του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών, αναδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την προβληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας μετά το «άνοιγμα» της οικονομίας και του τουρισμού.
Η κατάσταση είναι στο όριο της απώλειας ελέγχου και η προσπάθεια ωραιοποίησης της από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, προσβάλλει τη νοημοσύνη μας και δίνει «λάθος μήνυμα» στην κοινωνία.
Επειδή δεν «μείναμε ασφαλείς» λαμβάνονται επιπλέον περιοριστικά μέτρα και όχι επειδή «τα πάμε καλύτερα από το 1ο κύμα», όπως μας είπε με θράσος ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενισχυμένη και αποκεντρωμένη επιδημιολογική επιτήρηση και παρέμβαση, σε συνεργασία του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας με τις δημόσιες δομές ΠΦΥ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς-επαγγελματικούς φορείς.
Μόνο με επιστημονική τεκμηρίωση, καλή εκτίμηση του κινδύνου, διαφάνεια, υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών και επαρκή προετοιμασία του ΕΣΥ, μπορεί να υπάρξουν κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις για την αποτελεσματική διαχείριση της νέας φάσης.
Το στοιχείο της τοπικότητας είναι σημαντικό για στοχευμένα και δραστικά μέτρα Δημόσιας Υγείας, κάτι που προφανώς είναι δύσκολο να γίνει σε επίπεδο Δήμων του Λεκανοπεδίου και είναι πιο εφικτό σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων ή μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων».