NEA

Περιοριστικά μέτρα στη βορειανατολική Αγγλία

Περιοριστικά μέτρα στη βορειανατολική Αγγλία

Ο πρωθυπουργός Τζόνσον θέλει να σώσει τα Χριστούγεννα

 

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα νέους περιορισμούς στη βορειοανατολική Αγγλία για να αναχαιτιστεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού, την ώρα που ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον εκτιμά ότι πρέπει «να είμαστε σκληροί τώρα», προκειμένου να σωθούν τα Χριστούγεννα, μια πολύ αγαπημένη γιορτή για τους Βρετανούς.

Τα μέτρα αφορούν περιοχές στη βορειοανατολική Αγγλία, όπου διαμένουν σχεδόν 2 εκατομμύρια κάτοικοι.

Από σήμερα Παρασκευή, σε πολλές περιοχές, μεταξύ άλλων θα απαγορεύονται οι συναθροίσεις μελών διαφορετικών νοικοκυριών και οι χώροι διασκέδασης θα παραμένουν κλειστοί μεταξύ 22.00 το βράδυ και 05.00 το πρωί, είπε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

Οι νέες μολύνσεις αυξήθηκαν απότομα στη Βρετανία, την πλέον πληγείσα χώρα της Ευρώπης σε αριθμό νεκρών, με σχεδόν 41.700 θανάτους. Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων υπερβαίνει το όριο των 3000  εδώ και πολλές ημέρες, ενώ χθες ξεπέρασε και το όριο των 4000.

«Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ξεπέρασε τους 100 για πρώτη φορά από τον Ιούλιο», διευκρίνισε ο Χάνκοκ.

«Ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι η χώρα θα μπορέσει να απολαύσει τα Χριστούγεννα είναι να είμαστε σκληροί αυτή τη στιγμή», επισήμανε ο Μπόρις Τζόνσον σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην ταμπλόιντ The Sun.

«Επομένως, εάν μπορέσουμε (…) να σταματήσουμε τη δεύτερη καμπούρα της αραβικής καμήλας, να ισοπεδώσουμε τη δεύτερη καμπούρα. Αραβική καμήλα ή (Βακτριανή) καμήλα; Δεν θυμάμαι ποια από τις δύο έχει δύο καμπούρες», συμπλήρωσε.

Τον Μάρτιο, κατά το πρώτο κύμα της νόσου Covid-19, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε χρησιμοποιήσει μια άλλη μεταφορά κι είχε δεσμευτεί να «ισοπεδώσει το σομπρέρο», αναφερόμενος στη μορφή της καμπύλης της επιδημίας.

Σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του ιού, ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες να σέβονται την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 6 ατόμων (περιλαμβανομένων παιδιών) στην Αγγλία, σε εξωτερικούς όπως και εσωτερικούς χώρους.

Είπε, επίσης, ότι εξετάζει το ενδεχόμενο κλεισίματος των παμπ στην Αγγλία. «Αυτού του είδους τα πράγματα εξετάζουμε», τόνισε.

Ωστόσο, θέλει να αποφύγει ένα lockdown στη χώρα, το οποίο θα ήταν καταστροφικό για μια οικονομία ήδη αποδυναμωμένη από την πανδημία. (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)